ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:292/467)

Bezy - przepis podstawowy 388

Klasyczne śnieżnobiałe bezy. Warto mieć je zawsze w domu pod ręką, z ich małą pomocą można bowiem wyczarować wiele przepysznych deserów. Dzięki długiemu suszeniu w niskiej

maniapieczenia
Babka drożdżowa po sezonie 160

przepis na babkę drożdżową, na samych żółtkach właśnie. Tamta była z czterech, z dodatkiem olejku arakowego, nie wyszła zbyt imponująca, bo w za dużej formie pieczona. Taka troszkę naleśnikowa. Smakowała jednak wspaniale; pamiętam, bo piekłam ją w domu, i Tata się zachwycił (on pewnie nie pamięta, ale to nie szkodzi. Będzie motywacja, żeby znów ją w domu upiec). Podwoiłam proporcje(...)łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, następnie dodać cały zaczyn, dokładnie połączyć. Wlać masło, wyrabiać przez 10 minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Palmiery cynamonowe i makowe 220

tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj(...)świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru 3. Drugi płat ciasta również lekko rozwałkować i oprószyć makiem, posiekanym orzechami i pozostałym cukrem 4. Każdy z płatków ciasta, wyrównać

Słodki Kompromis
Ciasteczkowy jabłecznik na kruchym spodzie kokosowym 301

jabłek – ale tak naprawdę to dowolnie duża ilość jabłek😉 40g dobrej odżywki białkowej – u mnie o smaku ciasteczkowym 2 jajka Cynamon – do smaku Opcjonalnie: odrobina ekstraktu waniliowego (u mnie bez😉 )   Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania jabłek, bo one zajmą nam najwięcej czasu😉 Nie obieramy ich ze skórki tylko dokładnie myjemy i kroimy w nie-za-drobną(...)ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę. Jak masa na spód nam się schłodzi smarujemy formę olejem kokosowym i wciskamy ciacho na formę, ugniatając je paluchami tak, żeby pasowało i pokryło równomiernie całą foremkę. Nakłuwamy ciasto

Jak gotować i nie zwariować
Frittata z pieczoną karkówką i szpinakiem 187

Na pierwszy rzut oka szpinak i karkówka, to niekonwencjonalne połączenie. Jednak dostaliśmy od Mamy soczysty, pieczony karczek i postanowiłam go wykorzystać do dzisiejszego śniadania, a że

Ania i Marcin gotują
Muffinki z masłem orzechowym 165

Akt 5 sztuki zatytułowanej „Muffinki”. Nie chcemy, by to zabrzmiało górnolotnie, muffinki to po prostu bardzo wdzięczny obiekt do eksperymentów. Po raz piąty pokażemy Państwu nasz

Ania i Marcin gotują
Sernik potrójnie czekoladowy 400

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia sernika. Wybór padł na ten, gdyż w składzie był także ser mascarpone, który chciałam wykorzystać. To był strzał w

Mania Wypiekania
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 195

Zainspirowana przepisem na te ciasteczka postanowiłam koniecznie je zrobić i koniecznie odchudzić. I tak powstały moje odchudzone Basler Läckerli, w których się zakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż(...)sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier

Mango Papaja
Torcik bezowy z kremem kawowym 175

Delikatny torcik bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone z owocami leśnymi. Idealny na lato, elegancki i przepyszny. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: beza

Kuchnia bezglutenowa
Rolada bezowa z mandarynkami 386

To że lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna

Ala piecze i gotuje
Deser z owocami i mascarpone 206

Doskonały, pyszny i szybki deser na niedzielny podwieczorek. Warto  zafundować coś takiego rodzinie i sobie. Nie wymaga szczególnego wkładu pracy. Poza tym możemy zaskoczyć gości

W kuchennym oknie Ewy
TARTA KOKOSOWO-GRYCZANA Z TRUSKAWKAMI 265

Jest święto (dzień dzieciaczka) jest okazja do upichcenia czegoś dobrego dla rodzinki 🤗 😁 Padło na tartę 🥘 A że sezon z truskawkami już wystartował nie mogłam przejść obok

Zdrowie i pysznie na talerzu
Torcik jogutowo-galaretkowy z brzoskwiniami 161

Pyszne i orzeźwiające ciasto na takie upały jakie mamy w tym roku. Ciasto składa się z galaretek i jogurtu więc nie jest zbyt kaloryczne. Moja rodzinka

Smakołyki Asi
Ciastka owsiane z bakaliami 174

potrafię się nie uśmiechać, czytając to stwierdzenie :) Nie wiem, po której stronie mam się usytuować jako wielbicielka kawy. Po tej, że jest do paliwo na dzień dobry bez którego ja nie funkcjonuję, czy czysta iluzja za pomocą której chcę oszukać mózg i zmusić go do działania :D Ciekawa jestem, co Wy o tym sądzicie :D A skoro już(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 260 g płatków owsianych 60 g płatków orkiszowych 40 g otrębów 50 g rodzynek 50 g żurawiny 50 g orzechów 50 g słonecznika 50 g skórki pomarańczowej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta

My simple kitchen
Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 131

Pyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)łyżki mąki. Mieszam na gładką masę. Gdy po kilku minutach widzę, że drożdże pracują (małe pęcherzyki) to dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto - nie czekam, aż rozczyn wyrośnie. Do dobrze połączonego ciasta dodaję letnie rozpuszczone masło i wyrabiam, aż do momentu gdy zacznie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę i zostawiam na 60 minut. Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką, wyrabiam ponownie

Gotowanie i blogowanie