wersja szarlotki jest stanowczo jedną z moich ulubionych. Dziś w wersji trochę odbiegającej od oryginału , bo z budyniem lekko kokosowym. Idealna na ciepło, zimno, z lodami, bez lodów, do kawy i bez kawy. Z tej ilości wychodzi szarlotka o średnicy 27cm. 200 gram masła 2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mleczka kokosowego 2 żółtka(...)łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 900 gram jabłek Piekarnik nagrzać do 170C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wysypać na stolnicę. Wyłożyć zimne masło, drobno posiekać i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić ciasto w proporcji 2:1. Większą część wyłożyć na blachę i rozwałkować/wylepić formę, razem z brzegami. Włożyć do piekarnika
Czerwony Gupikdigotuje.blogspot.com Sernik bez sera? To cisto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. Piekłam je już niejednokrotnie i za każdym razem wychodzi pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)budynie śmietankowe 6 białek 1 szczypta soli Dodatkowo: dżem (opcjonalnie) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 części. Mniejszą część włożyć do zamrażalki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem i ponakłuwać. Piec 15 minut w 190 stopniach. Wyjąć i ostudzić. Na cieście
Di gotujeSernik z olejem rzepakowym„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego go używam" SKŁADNIKI:CIASTO3 żółtka1 łyżka proszek do pieczenia2 szkl mąka0,5
Kuchnia Danusipieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pozostałe składniki .Szybko zagnieść ciasto ,podzielić na dwie części ,większą na spód i mniejszą na wierzch i schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kształt koła i wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Podpiec(...)Następnie na małych obrotach miksera dodać proszek budyniowy , cały czas miksując . Masę budyniową wyłożyć na podpieczony spód ,na masę czereśnie i na wierzch resztę ciasta z lodówki .Rozcieramy je w palcach po całym cieście. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut .Po upieczeniu i przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja z Moje Wypieki
Ladylaura.jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas pieczenia(...)pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy na konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia,wsypujemy do ciasta i miksujemy
Słodkości i nie tylkoSkładniki (na 8 porcji) - kg twarogu, - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g), - 3 jajka (ok. 180 g), - pół szklanki cukru (ok
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachBardzo lekkie ciacho. W sam raz na dzisiejszą słoneczną pogodę :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na Ciasteczkowych Papierach6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki Masa: 500 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 cukry wanilinowe 200 g masła ok 1/2 szkl. skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp
Smaki Na TalerzuSkładniki: CIASTO: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 2 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 20 dag, kakao 2 łyżki SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, ser twarogowy 1 kg/wiaderko, gruszki 4 sztuki, bułka tarta 2 łyżki, galaretka agrestowa 1 opakowanie(...)wysokich obrotach, dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka i krótko połączyć składniki tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką - ciasto przyklepać do dna blaszki, wylać masę serową na ciasto gruszki delikatnie bez wciskania ułożyć na masie serowej skórką do góry piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - sernik piec około 60 minut do ścięcia
W Mojej Kuchni Lubięproszkiem do pieczenia wsypujemy do miski. Następnie dodajemy zimną margarynę, pokrojoną na małe kawałeczki, mieszamy ją z mąką i rozdrabniamy palcami. Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany) I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy(...)Następnie dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, budyń miksujemy Na końcu dodajemy mleko. Masę dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto. Pieczemy około 50 min w temp 170 stopni. PIANA: -0,5 szkl cukru -6 białek Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Po 40 minutach pieczenia sie sernika (gdy widzimy zrumienione boki) wyciągamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajka 1/2 szkl. cukru drobnego 1/2 szkl. mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wkładka malinowa: ok 560 g mrożonych malin Hortex (2 opakowania) 2-3 łyżki cukru sok z cytryny 1 galaretka malinowa Pianka czekoladowa: 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżka cukru 500 ml mleka 100 g mlecznej czekolady(...)ubijania dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki łączymy delikatnie z ubitą masą jajeczną. Ciasto przelewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. Maliny przekladamy do rondelka i podgrzewamy
Smaki Na Talerzubrązowego cukru – 50 g mąki pszennej – szczypta soli Składniki na ciasto parzone: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml mleka – 5 łyżek cukru – 2 czubate łyżki mąki tortowej – 200g miękkiego masła(...)ugotowania budyniu, gdyż do masy musi być całkowicie zimny. Najlepiej ugotować go wieczorem, dzień wcześniej. Zagotowujemy 500ml mleka. Do pozostałego dodajemy 2 budynie, cukier i mąkę – dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlewamy masę cały czas mieszając. Gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie (też wieczorem) zagniatamy ciasto na craquelin. Wszystkie składniki
mojewypiekiinietylkobudynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy) - 500ml kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach rozsmarowujemy masę krówkową w temp.pokojowej lub lekko podgrzanej - gdy jest twarda (moja była idealna bez podgrzewania(...)masie kajmakowej układamy warstwę krakersów (lub herbatników, gdy preferujemy b.słodkie ciasta). W rondlu podgrzewamy 2 szklanki (500ml) mleka z 1/4 szklanki cukru. W kubku mieszamy pozostałe 250ml mleka z proszkiem budyniowym. Masę wlewamy na gotujące się mleko z cukrem, mieszając doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy (do zgęstnienia). Do masy budyniowej dodajemy masło i nie zdejmując z palnika mieszamy
Smaczne Zdroweśmietankowego (bezglutenowcy - czytajcie skład budyniu),- 1 kostka masła,- cukier waniliowy/wanilinowy (a najlepiej laska wanilii),SKŁADNIKI DODATKOWE:- 1-2 puszki brzoskwiń,- 4-5 białek,- 1 szklanka cukru pudru,- 2 łyżki mąki ziemniaczanej/budyniu śmietankowego lub waniliowego ,SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki(...)zwykłym),- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ale my nie dajemy),* opcjonalnie: 2 łyżki śmietany lub wody.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- identyczne jak na bezglutenowe, tylko mąkę zamieniamy, najlepiej na krupczatkę!WYKONANIE:1. WYKONANIE CIASTA (bezglutenowego i tradycyjnego), krok po kroku, tutaj:- Idealna kruche ciasto - baza, przepis. / Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie i dzielicie
Wypisz Wymalujpieczoną przez nią wspaniałą kremówkę. Teraz i moja rodzina mogła skosztować tego wyjątkowego rodzinnego specjału. Wam również polecam! Ciasto składa się z 4 cieniutkich warstw kruchego ciasta przełożonych smacznym budyniowym kremem. Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku, co doskonale uzupełnia intensywny krem, który przygotowuje się od podstaw – bez(...)maki ziemniaczanej 350 g cukru 2 cukry waniliowe Cukier puder do oprószenia Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka Składniki ciasta siekamy i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 4 równe części (najlepiej zważyć całe ciasto i równo je podzielić). Foremki wykładamy papierem do pieczenia i na każdej rozwałkowujemy ciasto. Będzie bardzo cienkie, dlatego właśnie warto zrobić to bezpośrednio na papierze
Trzeci talerz