Jagody leśne pojawią się już coraz liczniej, jako że jestem fanką mocno owocowych ciast, takie wydanie na zimno zachwyci każego kto takie właśnie mocno owocowe lubi
Z Majeczką w kuchniTo ciasto z pewnością gościło na nie jednym stole. Przepisów jest mnóstwo które różnią się jedynie ilością poszczególnych składników. Według mnie jedynie co je różni to
Ala piecze i gotujeskładniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę soli. Miksując stopniowo wsypujemy cukier. Na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy taki kształt jaki chcemy uzyskać po upieczeniu. Pieczemy w 110 C około 2 godzin. Gdy beza ostygnie ostrożnie przekładamy ją na masę serową
noteskulinarnyfigasucha - dolać kremówki lub trochę alkoholu, jeśli zbyt mokra - wkruszyć ciasto lub 2-3 herbatniki. Z masy formować kulki po 35 g - mniejsze lub większe - układać w papilotkach do minimuffinek. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego! Tak naprawdę bajaderki to improwizacja - kawałek suchego ciasta - a reszta to to, co podpowiedzą nam kubki smakowe. Rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina(...)kakao, masło, śmietana - co kto lubi. Koniecznie jednak musi się znaleźć w składzie rum - bez niego nawet najpyszniejszych kulek nie nazwałabym bajaderkami. Tymczasem dzisiaj pogoda nie może się zdecydować - raz pada deszcz, raz śnieg, a za chwilę świeci słońce. My siedzimy w domu, pieczemy pierniki, chleby i napawamy się przedświątecznym ciepłem. Nic mi więcej do szczęścia nie trzeba
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiśni bez pestek odsączonych z syropu (dałam 3 puszki po 425g – jak na zdjęciu) Składniki na polewę: - 150g gorzkiej czekolady - ½ szklanki śmietany 30% Wszystkie składniki do sernika muszą być w temperaturze pokojowej (to ważne). Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Podczas pieczenia sernika zebra wpadłam na pomysł i użyłam worka do pieczenia indyka(...)nicią przy górnej krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Tortownice smarujemy wewnątrz masłem i szykujemy spód z herbatników. Herbatniki miksujemy, dodajemy kakao, cukier puder i miękkie masło. Łączymy składniki ręcznie lub blenderem (czy malakserem). Gotową masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Czekoladę do masy serowej
mojewypiekiinietylkoSernik na zimno to doskonały deser na osłodę dnia. U mnie wiosna przepiękna, więc sernik na zimno jest idealny na takie dni. Pyszny, kolorowy, rozpływa się
Zrób to smacznieTakie ciasta są super, nie trzeba nic zagniatać, nie trzeba piec, wystarczy mikser, składniki, lodówka i już : ) Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 cm
Gotowanie...to proste !rózgą. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do większej, szczelnej blaszki, do której wlewamy wrzątek (do połowy wysokości formy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez włączonego termoobiegu, grzanie góra – dół) na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 75 minut. Piekarnik wyłączamy i nie otwieramy przez(...)Sernik wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. Sernik waniliowy bez spodu należy u mnie do czołówki najlepszych serników. Puszysty, wilgotny, kremowy – zresztą, zróbcie i sami sprawdźcie. Jeżeli ktoś woli sernik na spodzie może z powodzeniem wprowadzić taką zmianę. Czy to będzie ciasto, czy herbatniki – do wyboru. Można też dodać, np. rodzynki, ale niekoniecznie. Gorąco polecam i życzę
mojewypiekiinietylkociasto bez strat. Z maszynką elektryczną będzie gorzej, chodzi za szybko, nie można ciasta dociskać palcami, dociskanie popychaczem nie odnosi skutku i mamy duże straty ciasta, dlatego warto zdobyć taką starą maszynkę, ja swoją pożyczyłam od mamy. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Na moim blogu funkcjonuje również bezglutenowa wersja tych ciastek: Herbatniki(...)czyli na jedną miskę): 1 kostka miękkiego smalcu (200 g) 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 całe jajka + 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 zapach arakowy Wykonanie: 1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. Następnie dodajemy miękki smalec w kawałkach, dwa całe jajka, jedno żółtko, łyżkę śmietany, zapach arakowy
Kawa z mlekiemwedle uznania. Kreatywność w ciastach jak najbardziej wskazana😊 Ja do przepisu wykorzystałam galaretki bez cukru, dlatego dodałam słodzik do masy twarogowej. Alternatywą oczywiście jest dać galaretkę normalną i nie dosładzać masy, lecz tę kwestie pozostawiam już Wam. Oczywiście takie serniki zaliczamy do kategorii FIT. Podsunę Wam też przepis na inny sernik bez pieczenia, który powala swoim wyglądem(...)dodatkowy kawałek. ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE LINK Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 195 kcal B 9 g W 12 g T 12 g Składniki: spód ▸100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste) ▸60 g masła rozpuszczonego masa ▸500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony) ▸200 g śmietanki kokosowej lub 30% ▸2 opakowania galaretek cytrynowych
Zdrowie i pysznie na talerzuBanoffee pie czyli esencja samej słodyczy, nazwa pochodzi od połączenia słów Banana i Toffee . Z dostępnych informacji wynika, że jest to angielski deser i zajadła
Mango PapajaMASA: truskawki - 400 g żelatyna - 12 łyżeczek żółtka - 3 szt białka - 3 szt cukier - 100 g jogurt naturalny - 500ml śmietana 30% - 200 ml MUS: truskawki - 400
Camilla w kuchniMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję(...)więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek
Poezja smakuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM. Składniki
JejKuchniaPrzepis na te ciasto znalazłam niechcący podczas szukania w internecie przepisu na rybę jaką jedliśmy w Delcie Dunaju (szkoda że nie znalazłam). Przepis pochodzi ze strony
Mam apetyt na ...