ciasto bananowe - 2971 przepisów (strona:30/199)

Gofry z dojrzałych bananów 60

wyprzedażach takie dojrzałe banany, lubię ratować żywność by nie marnowała się, lubię kreatywnie ją wykorzystywać. Przede wszystkim takie banany mrożę, ale też suszę, robię z nich placki, gofry, chlebek bananowy, ciasta na zimno, lody, koktajle, zapiekanki. Dzisiaj przepis na gofry z 4kilku jedynie składników! Polecam! PRZEPIS GOFRY Z DOJRZAŁYCH BANANÓW Składniki (na 4 banany dajemy 1 jajko i 8 łyżek

Dorota Smakuje
Placki z dojrzałych bananów 55

wyprzedażach takie dojrzałe banany, lubię ratować żywność by nie marnowała się, lubię kreatywnie ją wykorzystywać. Przede wszystkim takie banany mrożę, ale też suszę, robię z nich placki, gofry, chlebek bananowy, ciasta na zimno, lody, koktajle, zapiekanki. Dzisiaj przepis na placki z dojrzałych bananów z 4 jedynie składników! Polecam! PRZEPIS PLACKI Z DOJRZAŁYCH BANANÓW Składniki (na 4 banany dajemy 1 jajko

Dorota Smakuje
Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru) 176

stewii (dojrzałe banany też nadają słodyczy).  P.S. Mam nadzieję, że zmiana w postaci nowego wyglądu strony głównej przypadła wam do gustu i teraz będziecie odwiedzać bloga chętniej :) Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru) 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka  2 dojrzałe banany  1 łyżka ksylitolu(...)erytrolem, dodać syrop daktylowy. Następnie dodać oliwę i zmiksować, dodać rozgniecione banany. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, wylać ciasto.  Piec około 50-60 minut w 180 stopniach

FitKot
Ciasto bananowe z płatkami róż 179

powinno smakować wszystkim :) Jak zawsze nie użyłam cukru, a jedynie ksylitolu i stewii, chociaż w przepisie nie ma ich zbyt dużo - dodatkowym naturalnym słodzikiem są dojrzałe banany i miód. Ciasto bananowe z płatkami róż  3/4 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej 1/3 szklanki mąki orkiszowej razowej 3 jajka 2 dojrzałe banany 3 łyżki ksylitolu 1/4 łyżeczki ekstraktu(...)ksylitolem, płatkami i miodem na gładką, puszystą masę. Dodać olej, banany, ekstrakt i nadal miksować. W osobnej misce połączyć mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia i stewią. Dodać do ciasta, zmiksować. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach

FitKot
Banana Bread, czyli Chlebek bananowy 171

zwolenniczką słodkich chlebów, tym bardziej z bananami, ale muszę przyznać, że ten jest wyjątkowy! Nie za słodki, raczej ciężki, z wyczuwalną nutą bananów. Ja chlebek, a można nawet powiedzieć bananowe ciasto, upiekłam w zdrowszej wersji- z mąki pszennej pełnoziarnistej. Naprawdę polecam wypróbować! :)     Składniki:   300 g mocno dojrzałych bananów (ok. 3 sztuk) 240 g mąki pszennej(...)krótko wymieszać do połączenia.     Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Małą keksówkę o wymiarach 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Bananową masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec przez ok. 60 minut do zarumienienia, do tzw. suchego patyczka. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i odstawić na kratkę

Nastoletnie Wypiekanie
ciasto bananowe z jabłkami 152

składniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 banany, dojrzałe 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 60 g masła, roztopionego 1 jajko 100 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto bananowe z górskimi płatkami owsianymi 124

Propozycja dla osób, które banany uwielbiają pod każdą postacią.  Ciasto bananowe jest moją wersją chlebka bananowego, który znalazłam w książce "Rodzinne przysmaki" Jamie Oliver's. Wersja z cukrem trzcinowym oraz płatkami owsianymi zadowoli i dużych i małych. Dodam jeszcze, że jest tak samo dobre po kilku dniach jak zaraz po upieczeniu.  No już dłużej nie będę Was przekonywać(...)soli 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 normalne łyżeczki proszku do pieczenia 170ml mleka 3.2% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Formę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Resztę tłuszczu ucieramy z cukrami na puch za pomocą miksera. W dalszej kolejności dodajemy jajka i mieszamy ale już za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Śniadaniowe mini makowce z kubeczka 150

wszelkiego rodzaju bakaliami, cytrusami i orzechami. Jeśli - tak jak ja - uwielbiacie makowiec lub przynajmniej masę makową koniecznie wypróbujcie taką propozycję. Bomba kaloryczna? Niekoniecznie :) Śniadaniowe makowce wykonane są z dietetycznego bananowego ciasta, które rozpływa się w ustach. Gorąco zapraszam! Masa: 3 łyżki zmielonego maku 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 rodzynek 4 orzechy włoskie, posiekane 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka skórki

Chocolate Muffin Blog
Chlebek bananowy 96

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Bullio
Chlebek bananowy 95

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Bullio
Razowe pity z kurczakiem i dipem z awokado 81

naleśniki z mąki kasztanowej, najdroższej w całym zestawie i pech chciał, że poprosiłam o jej kupienie męża, który wychodził z dziećmi na spacer :)  Były placuszki z mąki ryżowej, ciasto bananowe z mąki owsianej... I to wszystko czeka w kolejce tutaj... Na pierwszy rzut idą pity razowe z domieszką mąki graham. Ostatnie dwie, które nie zmieściły się na blachę(...)mąki graham  1 płaska łyżeczka soli  Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą (nie powinna przekraczać 50 st. C).  Dodajemy obie mąki, sól i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.  Z podrośniętego ciasta urywamy kawałki (w sumie powinno wyjść ok. 6 pit) i formujemy kulki wielkości małej bułeczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce

bistro mama
Chlebek bananowy ze śliwkami 209

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, śliwek oraz migdałów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek(...)wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany oraz posiekane migdały i śliwki. Migdały można zastąpić orzechami. Piec w temperaturze 165°C przez około 55 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Bullio
Ciasto bananowe 168

żołądka dzięki temu chroni ją przed sokiem żołądkowym. Niestety jednak musimy pamiętać że banan zawiera dużo cukrów i spory indeks glikemiczny. Skoro mowa o bananie to i musiało powstać ciasto bananowe. Najlepsze jest w tym wszystkim to, że sposób przygotowania jest dość banalny. Nie potrzebny mikser, wystarczy ręka, chęci, miska i łopatka ! tylko tyle, mało prawda? Za to zapach roznoszący(...)umieścić w jednej misce wraz z ostudzonym masłem  i kawą. Dobrze wymieszać, Formę ( u mnie forma na babkę) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą do oblepienia boków.Wymieszane ciasto wlać do formy. Piec około 60 minut w 160stC

Garnkowe fanaberie
Chocolate banana bread 164

Banana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się jako przekąska dla dzieci lub dodatek do kawy. Można je wzbogacić orzechami włoskimi, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła(...)czas mieszając dodawać po trochu: cukier, jajka, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą, kakao i szczyptą soli mąkę. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną mąki i wmieszać w ciasto. Formę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta przykryć folią aluminiową

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania