Takie placuszki mogą zjeść nawet osoby które chcą trochę zgubić kilogramów. Nie trzeba jeść tylko ” trawę” Czasami można pozwolić sobie na małe szaleństwo. Ananasy
Kuchnia Pokoleńjest niesamowicie kremowy. Podczas chłodzenia w lodówce wiórki kokosowe oddają swój aromat i nadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz ciasta i idealnie komponuje się ze smakiem kokosa. Całość znakomicie ze sobą współgra. Deser najlepiej smakuje schłodzony :) Spód: 160 g wafelków z nadzieniem śmietankowym 70 g herbatników maślanych 5 kostek mlecznej(...)Żelatynę zalewamy wodą, tak, aby cała była pokryta - gdy wchłonie wodę przekładamy ją do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu. Nie może się zagotować! Dodajemy do ciepłego musu ananasowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia np. do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami do musu ananasowego i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce
Chocolate Muffin BlogJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu. Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być
Codzienna kuchnia niecodziennadania z warzyw strączkowych, ale nie znajdziecie w tym zbiorze banalnej grochówki, czy fasolki po bretońsku. Jest za to falafel z soczewicy z sosem jogurtowo miętowym, zielona fasolka w ananasowym sosie chili, orientalne smażone kuleczki z czerwonej fasoli, czy intrygujące bardzo lody z soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych. Ja z pewnością wypróbuję kilka przepisów, bo są bardzo ciekawe, a poza(...)pory unikał fasoli i jej podobnych, by zmienił zdanie i zobaczył, że groszek można wykorzystać nie tylko do marchewki, a z fasoli można przygotować pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe? A gdyby ktoś chciał się spotkać z autorką o 23 listopada będzie miał taką możliwość, więcej informacji tutaj (function() { var bbtag = document.createElement("script"); bbtag.type = "text/javascript"; bbtag.async = true; bbtag.src
Cynamonowe szczęścieNa urodziny zamiast tortu wymyśliłam sobie taki sernik. Trochę obawiałam się połączenia smaków, ale niepotrzebnie, bo było pysznie ;) Zdjęcie pozostawia niestety wiele do życzenia, ale co
Kolorowy Przepisowniko jeeej ! jutro piątek! <3 jakie mam plany na weekend? na pewno przebywać dużo na świeżym powietrzu! spacer, może bieganie albo rolki? (choć lękam się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki. Właściwie w każdej formie: świeże, w koktajlach, czy też w ciastach. A teraz dzięki uprzejmości firmy Tarka i miarka mogę się cieszyć również wodą o smaku truskawkowym (nie oszukujmy się, te sklepowe to głównie biały cukier i sztuczny smak truskawek). A to wszystko dzięki poręcznemu bidonowi/butelce firmy Sagaform , który możecie oczywiście nabyć(...)włożyć do środkowego pojemnika w bidonie. Środkowy pojemnik włożyć do bidona, zalać wodą, zakręcić i kilka razy wstrząsnąć. Zostawić na około 10 minut (można dłużej, będzie smaczniejsza). Woda smakowa ananasowa: Dwa plastry świeżego ananasa obrać ze skórki i pociąć na mniejsze kawałki. Włożyć do środkowego pojemnika w bidonie. Środkowy pojemnik włożyć do bidona, zalać wodą, zakręcić i kilka razy wstrząsnąć
Passions hobbies lifetego regionu, to spotkałam się z nią dopiero w okolicy Ornontowic, gdzie to Kopa Ornontowicka jest uznawana za produkt regionalny. To taka nasza "richtich ślonsko zista" (prawdziwie śląskie ciasto). Jest to przysmak wysoko procentowy, więc jeśli chcielibyśmy go podawać dzieciom należałoby zrezygnować z procentów. Deser ten jest idealny na przyjęcia dla dorosłych, gdzie będzie się cudownie prezentować(...)śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożenie: Na talerz wyłożyć największy blat i nasączyć mocno ponczem ananasowym. Wyłożyć porcję masy śmietanowej, część pokrojonych owoców, rodzynek i przykryć średniej wielkości blatem kokosowym. Postąpić jak poprzednio i wyłożyć najmniejszy blat, nasączyć go. Wierzch obłożyć śmietaną i udekorować wedle uznania
My sweet a lifeTo jest kolejny przepis z serii “niespodziewani goście” albo “wielka ochota na szybkiego smakołyka” Prosty w wykonaniu i niesamowity w smaku. Wystarczą zamrożone kawałki ananasa i
Lamarida.plJ uż bliżej niż dalej, jak ukaże się moja książka. Pierwsza. Chyba sami rozumiecie, jak ważne będzie to dla mnie wydarzenie. O swojej książce tylko
Raj dla PodniebieniaCiasto Pina Colada to połączenie soczystego smaku ananasa i słodkiego kokosa. Pyszne, deserowe ciasto przekładane z kawałkami owoców, miękkie i delikatne. Przepis podaję na mniejszą blachę: 22 x 25 cm. Polecam na osłodę tych trudnych dni… Trzymajmy się razem chociaż wirtualnie, a realnie: #zostańwdomu. Buziaki dla Wszystkich! Składniki na biszkopt: 4 jaja L ¾ szklanki cukru cukier waniliowy ½ szklanki mąki pszennej(...)Wierzch: 100 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka masła 2 łyżki cukru Kokos prażymy na maśle. Pod koniec prażenia wsypujemy cukier. Mieszamy i studzimy. WYKONANIE blat biszkoptowy+ ½ nasączenia 1/2 masy ananasowej blat biszkoptowy + ½ nasączenia+ 1/2 masy ananasowej posypujemy prażonym kokosem Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godziny ( a najlepiej całą noc) Smacznego
Domowe ciastaKurczak w sosie słodko-kwaśnym Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest prawdopodobnie najpopularniejszym chińskim daniem. Jeśli naprawdę lubicie kuchnię chińską musicie chociaż raz zrobić kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOto part II związany z produktami od Puffins. Pamiętacie na czym polegała metoda puffingu? Jeśli nie zapraszamy do part I gdzie opisywałyśmy banany oraz owoce goji
Candy Pandasbułki na połówki (potem wygodnie takie połówki wrzucić do tostera), owinąć folią szczelnie i zamrozić – zobacz poradni Jak mrozić chleb Ciasta – zobacz wpis Jak mrozić ciasta Ciasto na pizze drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu(...)foliowej – mogą wzbogacić gulasze, curry, bigos Ananas – nadmiar dojrzałego, świeżego ananasa mrozimy obierając go, krojąc w kawałki i układając je w zamrażarce w małych odstępach na tackach – po zamrożeniu ananasowe kostki wrzucamy zbiorczo do torebki foliowej – wykorzystujemy do sałatek , koktajli , jako owocowe kostki lodu do napoi Winogrona – zobacz wpis Mrożone winogrona Płatki jadalnych kwiatów – zobacz poradnik Koncentrat pomidorowy
Dorota SmakujeMimo tego, że kocham piec ciasta i ciasteczka to w mojej szafce nie może zabraknąć też cukierków. Nie ukrywam, lubię od czasu do czasu podjeść dobrego cukierka. Do słodkości Gibar mam szczególny sentyment... śliwki w czekoladzie, uwielbiam :) Gibar to rodzinna firma z ponad 20-letnią tradycją i dużym doświadczeniem w branży cukierniczej. Specjalizują się w produkcji wysokiej jakości cukierków(...)córki, kiedy po rozpakowaniu paczki znalazła coś co bardzo lubi. Mowa tu o toffixach. To sugusy w przepysznym, owocowym nadzieniem w środku. Dostępne są w 6 smakach: * pomarańczowe * ananasowe * truskawkowe * arbuzowe * jabłkowe * wiśniowe SKŁADNIKI: CUKIEREK (92%): CUKIER, SYROP GLUKOZOWY, CAŁKOWICIE UWODORNIONY TŁUSZCZ ROŚLINNY (PALMOWY), SUBSTANCJA UTRZYMUJĄCA WILGOĆ (E420), ŻELATYNA WOŁOWA, REGULATOR KWASOWOŚCI (E330), AROMATY, SÓL, EMULGATORY (E322
Zrób to smacznie