Chrust , faworki , pączki i oponki ? Tak Tak! Ja też nie mogę się ich doczekać! W okresie karnawału sięgamy po nie zdecydowanie część, a w Tłusty Czwartek
Ostra na SłodkoChurros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, wyciskane z rękawa cukierniczego, pieczone na głębokim oleju, posypane cukrem pudrem, cynamonem lub można je zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie
Zrób to smacznieCzęsto bywa u mnie tak, że z poprzednich wypieków zostają mi białka jajek i nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Bezy i kokosanki to świetne
Nastoletnie WypiekanieHmn.. nie pamiętam bym kiedykolwiek wcześniej je jadła, ale gdy zobaczyłam je już dawno temu na jakimś blogu (nie wiem czy nie u Anety- Kolorowy
Kuchnia w czekoladzieprzygotowana foremkę i piecz przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika, ponacinaj lekko powierzchnię zaznaczajac porcje (mnie wyszło spokojnie 16 trójkatów) i wstaw do piekarnika na kolejnych 15 minut. Gotowe ciastko powinno być złotawe i sprężyste przy dotyku. Zostaw do ostudzenia w foremce. Przepis ze strony BBC Good Food
Lejdi of the housepotem? To już poleciało z góreczki! :) A było tak. Cronut to połaczenie skromnego croissant'a z niepozornym pączkiem. Wynalezione w 2013 roku przez nowojorskiego cukiernika Dominika Ansel'a. Ciastko przypomina pączka, ale jest zrobione z ciasta na croissanty, nadziewanego smakowym kremem i smażonego w oleju. Oryginalne cronuty można obecnie kupić tylko w Nowym Jorku, Tokio i Londynie, w cukierniach
Lejdi of the housemasła z cukrem i jajkiem. Wymieszaj. Dodaj wanilię i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wmieszaj czekoladę. Zostaw w lodówce na 30-40 minut. Wyjmuj porcje - około 1/2 łyżki na ciastko, roluj kulki i lekko spłaszczaj. Układaj na blaszkach i piecz przez około 10-12 minut (dużo zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać). Zostaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie
Lejdi of the houseBabeczki nadziane karmelem , przepyszne w smaku, słodkie,kruche,rozpływające się w ustach :) CIASTO: 30 dag mąki ( 2 szklanki) 12 dag masła 1/2 szkl cukru 1 jajo
Z MarcepanemSłodkie ciasteczka-ślimaczki z ciasta drożdżowego,nadziewane makiem. Wspaniałe nie tylko w okresie świąt, ale i na inne okazje. Ciasto: 250 ml mleka 120 g cukru
Z MarcepanemDziś przepis na pyszne muffinki z dodatkiem świeżej żurawiny, której ostatnio coraz więcej pojawia się w sklepach w okresie jesienno-zimowym SKŁADNIKI: 2 jaja 100 ml
Z MarcepanemCiasteczka w kształcie serduszek mogą być wspaniałym prezentem na Dzień Matki lub na Walentynki , ale też wspaniale udekorują wigilijny stół. Ciasteczka pieczone są z ciasta
Z Marcepanemsłodycz kruchego ciasta złamana kwaskowatością lemon curd . Samo jedzenie tych wspaniałych kwiatuszków jest niezwykłym doznaniem zarówno smakowym jak i wizualnym . Miałam uciechę podczas pieczenia
Z MarcepanemChciałam Wam przedstawić niezwykłe pralinki, wspaniały sposób na wszystkie niezjedzone resztki ciast, które zostały po weekendowym słodkim szaleństwie, a cały sekret tkwi w prostocie wykonania.
Z MarcepanemPewnego dnia przed świętami Bożego Narodzenia natknęłam się na śliczne foremki-choinki. Tak mnie zauroczyły, że musiałam je mieć ;) tak też powstały pyszne muffinki z dodatkiem
Z Marcepanem