ciastka - 17101 przepisów (strona:512/1141)

Czekoladowy sernik na zimno na spodzie pierniczkowym | bez cukru | 139

też takiego z wiaderka. Dekoracja to Wasza inwencja twórcza. U mnie jest pół na pół jadalna (suszone pomarańcze wylądują w herbacie) :) Składniki: Spód: 200 g pokruszonych pierniczków lub innych ciastek 40 g masła  Masa serowa: 500 g sera białego (zmielonego) 9 łyżek ksylitolu/erytrolu 2 łyżki żelatyny  6 łyżek gorącej wody  200 g czekolady (u mnie

Czarnawisienka
Lekki deser a'la tiramisu 199

Ps.pamiętajmy, że jajka muszą być sparzone. Mocną kawę zaparzamy i dodajemy likier. Do kieliszków nakładamy po łyżce kremu.Następnie namoczone w kawie biszkopty. I tak naprzemiennie, krem i ciastka. Ostatnią warstwą powinien być krem, po którym posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce

Życie zaczyna się w kuchni
Ciastka francuskie z łososiem i kremowym serkiem 134

Rewelacyjne i super pomysłowe ciastka francuskie nadziewane kremowym serkiem Almette oraz łososiem wędzonym na zimno. Do tego oliwki, pomidorki i koperek. To jedna z fajniejszych przekąsek na Sylwestra!  - z gotowego ciasta francuskiego - gotowe w 15 minut - do podania na zimno

AniaGotuje.pl
Jak zrobić ciasto na ptysie lub eklerki? 146

Sylwestra. Niezależnie od tego, czy przygotowuję je na słodko czy na wytrawnie, używam tego samego sprawdzonego przepisu. Ciasta robi się szybko i bardzo łatwo. Dłużej trwa suszenie ciastek. Dlatego polecam pieczenie ptysiów czy eklerków wieczorem. Składniki (na 16 ptysiów/20 eklerów): 100 g masła 250 ml wody 4 g soli 170 g mąki pszennej 3 jajka Masło, wodę oraz

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z kajmakiem na idealne zakończenie roku 106

gotowego kajmaku 2 łyżki mleka (30 g) 2 łyżeczki masła (10 g) opcjonalnie: 60 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Ciastka kruszymy na drobniejsze kawałki i blendujemy z miękkim masłem do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24-26 cm lub formę o wymiarach 24/30 cm wykładamy

KulinarneImpresje.pl
CIASTECZKA Z PESTKAMI SŁONECZNIKA BEZ JAJEK I MĄKI 103

Kalendarzowa zima juz nas przywitała. Jest po świętach a nasze brzuchy pełne. Nie musimy jednak rezygnowac z ciastek. Ok... nie mówię żeby zrezygnować całkowicie z czekolady bo czekolada to najlepszy przyjaciel kobiety, ale... czasami można przygotować coś zdrowszego. Ciasteczka są bez mąki, jajka, posiadają jednak dużą ilość pestek dyni, słonecznika czy sezamu. Dla smaku i połączenia pestek użyłam banana

Kuchnia w oparach
Sernik kajmakowy (gotowany) 167

płatkach Herbatniki zmiksować w malakserze lub zblendować do uzyskania konsystencji bułki tartej. Orzechy włoskie drobno posiekać. Masło (170g) rozpuścić w garnku na małym ogniu. Do miski wsypać zmiksowane ciastka oraz posiekane orzechy, wlać roztopione jeszcze ciepłe masło i całość dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić, delikatnie dociskając łyżką. Do garnka z grubym

Smaki Armine
Ciasteczka cynamonowe 131

ciasto. Uformować w kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę. Następnie połowę ciasta cienko rozwałkować, drugą pozostawić jeszcze w lodówce. Wykrawać z ciasta za pomocą dowolnych foremek ciastka, układać na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( 190`stopni) na 10-15 minut do zrumienienia. Dekorować wg. uznania

Kulinarne przemyslenia
Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka 127

oczy mikołaja zamieniły się w błyszczące gwiazdki.   Leżałam pod ulubioną pierzynką. Jak cieplutko i przytulnie. Kot Maciek rozciągał się leniwie przy piecu, a z kuchni dochodził zapach pieczonych ciastek, kapusty, grzybów i innych smakowitości. Zapach ten mieszał się ze świeżo wypastowaną drewnianą podłogą, na której leżały kolorowe chodniki. Lekko uchylone drzwi od kuchni, wpuszczały do pokoju smugę światła

Leśny Zakątek
Kremowy sernik na szybkiego 124

masła Nastawić piekarnik na 180ºC. Pierniki zmiksować w malakserze, Dodać rozpuszczone masło i zmiksować jeszcze raz. Dno foremki o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać pokruszone ciastka i lekko docisnąć. Wstawić spód do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Ser zmiksować z cukrem pudrem i wanilią. Dodać śmietanę cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i jeszcze

codojedzenia
Idealny sernik z mlekiem w proszku (szybki, równy, bez pęknięć) 115

szklanki cukru    2 jajka   1 budyń śmietankowy/waniliowy 3 łyżki śmietany (gęstej) 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy Woj-Len ) Przygotować spód.   Pokruszone ciastka oraz miękkie masło/margarynę dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia. (Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.) Przygotować masę serową. Wszystkie składniki wymieszać jedynie

Di gotuje
Kruche ciasteczka kakaowe z cukrem trzcinowym 158

pudru trzcinowego, 250 g zimnej margaryny, 1 duże jajko, 1 łyżeczka sody, 3 duże łyżki kakao, szczypta soli, ponadto: białka, cukier puder, sok z cytryny, perełki dekoracyjne. Przygotowanie: Ciastka: Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą, solą i kakao. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, którą rozkruszamy. Możemy też szybko, krótko zmiksować. Dodajemy cukier puder, jajko i całość wyrabiamy

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania