Pyszne cytrynowe, orzeźwiające ciasto z masą cytrynową i bitą śmietaną . Ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji , ja jednak je lekko zmodyfikowałam dając zamiast ananasów brzoskwinie i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię, że pani, która rzeczony rabarbar sprzedaje, potrzebuje ciasta na urodziny małżonka. Wróciłyśmy więc do starych, dobrych zwyczajów, i przerzuciłyśmy się na handel wymienny. Ona mi sadzonki, ja jej ciastko. W efekcie wszyscy byli zadowoleni, polecam więc taką formę zakupów. Przygotowałam czekoladowe ciasto z musem czekoladowym i truskawkowym, błękitną polewą lustrzaną imitującą taflę jeziora i marcepanową wstążką z rysunkiem(...)jajko 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 25 g masła 15 g kakao 50 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus czekoladowy: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g czekolady (60%) 2 listki żelatyny mus truskawkowy: 300 g truskawek 50 ml wody 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 50 g cukru 300 ml śmietany kremówki (38%) 3 listki żelatyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWuzetka czekoladowa to przepyszne ciasto z czekoladowym biszkoptem przełożone masą czekoladowo-śmietanową oraz śmietanową. Bardzo puszysta, delikatna, rozpuszczająca się w ustach wuzetka czekoladowa to smakowite ciastko, które z pewnością warto przygotować w naszych domach. Wuzetka Czekoladowa - Składniki: Ciasto: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem(...)czekolady mlecznej konfitura wiśniowa wiśniówka (ewentualnie wódka) Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru fix o ubijania śmietany (opcjonalnie) Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej łyżka wódki wiórki czekoladowe lub kakao (do posypania) Wuzetka Czekoladowa - Sposób przygotowania: Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie zdejmujemy z ognia
Słodka Stronapoście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Spód ciasteczkowy: 150 g ciastek pełnoziarnistych 55 g masła roztopionego Ciastka wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam na piasek, potem dodałam roztopione masło i ponownie zmiksowałam do momentu, aż składniki przypominały mi strukturą mokry piasek, który przełożyłam do tortownicy o średnicy(...)serową. Masa serowa: 900 g sera półtłustego, ja użyłam z wiaderka Wieluń (nie jest wodnisty jak inne sery) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka 1/2 szklanki kremówki 36% (125 ml) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g chałwy sezamowej waniliowej (ja użyłam greckiej) pokruszonej na grubsze kawałki 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze
Blondynka Gotujezdarza czasem :) Źródło: Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. SPÓD: 200 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła roztopionego 1 łyżeczka cynamonu 50 g orzechów laskowych ( podpieczonych i obranych z brązowej skórki) Wszystkie składniki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam do konsystencji mokrego piasku(...)minut. MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego (przecisnęłam przez praskę do ziemniaków) 2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego domowego 3 jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml) 400 g masy krówkowej orzechowej Helio (podzielonej 200 g + 200 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg przecisnęłam przez praskę do ziemniaków
Blondynka GotujeHiszpański przysmak ze smażonego ciasta parzonego, znany również jako "hiszpańskie pączki". Posypywane po usmażeniu cukrem drobnym i cynamonem oraz podawane z sosem czekoladowym. Szybkie w przygotowaniu
wyzwania kuchennejutro za przygotowanie, to Nowy Rok przywitacie sącząc ten fantastyczny w smaku likier :))) 900 ml Malibu: * rum- 350 ml * wiórki- 200 g * mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka) * cukier- 1 szklanka * opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżki Wiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni. Po 2 dniach 'leżakowania', w dużym garnku(...)następnie przelać przez gazę i mocno wycisnąć* całą esencję z wiórków do karafki/butelki. Przechowywać w lodówce, a przed polaniem wstrząsnąć**. Na zdrowie! :) * pulpę kokosową można wykorzystać do ciastek np. kokosanek, do batoników typu Bounty, jako dodatek do ciasta albo podsuszyć i zmielić na mąkę. ** na górze utworzy się około 7mm warstwa, którą wystarczy 'przebić' patyczkiem do ciasta/szaszłyków
Kraina Miodem Płynącaśliczny, różowiutki kolorek, intensywna barwa świeżych malin, kruchy spód i wierzch z idealnie białej bitej śmietany... Wygląda zjawiskowo. Można zamiast kruchego spodu zrobić zwykły spód z pokruszonych ciastek. Można dać dowolne owoce sezonowe: jagody czy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Można kombinować do woli. Mi wersja z malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo(...)łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 10 g cukru masa serowa: 400 g serka kremowego 50 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 opakowanie galaretki malinowej 200 ml wrzątku 200 g świeżych malin wierzch: 200 ml śmietany kremówki (38%) 50 g serka mascarpone 50 g świeżych malin Mąkę przesiać do miski
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubię spędzać czas w kuchni, chcę się rozwijać i uczyć, pracować nad dekoracjami. A takie maleństwa są do tego idealne! Dlatego, gdy zobaczyłam przepis na jagodowe praliny na blogu Ciastko z dziurką , aż westchnęłam z zachwytu. Ten kolor! No coś fenomenalnego. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, i, tym razem nie zwlekając, ruszyłam do kuchni. Z racji braku jagód(...)cały osobny post. Bo to nie takie proste, jak mogłoby się wydawać... Poziomkowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g poziomek 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo: 250 g białej czekolady 3 łyżki liofilizowanych truskawek Czekoladę do pralinek posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto nam się zbytnio nie ogrzało. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie możemy je schłodzić kilka minut w lodówce. Moje było zimne, od razu rozwałkowywałam je na blacie i wycinałam ciastka. Ciasto ma być dość zbite, gdyby było zbyt miękkie dosypać trochę mąki. Gdy chcemy uzyskać kształt dropsa, ciasto formujemy w kształt wałka i odcinamy kawałki po ok.5mm. Można(...)nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut (termoobieg). Ja swoje jeszcze dodatkowo polukrowałam i posypałam migdałami. Lukier przygotowałam z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku waniliowego i kremówki. Dodałam także odrobinę własnej konfitury wiśniowej. W zależności od ilości konfitury uzyskamy lukier mniej lub bardziej różowy. Można zabarwić także lukier rozduszoną mrożoną maliną. Smacznego
Smaczne Zdrowedeser z banami wymienia banoffee pie. Spróbujcie. Deser ekspresowy. Troszkę go zmodyfikowałam. Przepis - na okrągłe naczynie ceramiczne, lub tortownicę 22cm średnicy 85 g masła 150 g ciastek pełnoziarnistych 25 g mielonych migdałów 25 g mielonych orzechów włoskich 30g siekanej czekolady deserowej Wszystkie produkty zmiksować w malakserze na konsystencje mokrego piasku. Naczynie żaroodporne lub okrągłą formę(...)jeszcze żółte banany sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 puszka gotowej masy foffi 50 g masła 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy w proszku 300 ml śmietany kremówki wiórki czekoladowe 2 łyżki (lub mniej ) cukru pudru Masło i masa toffi powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietana kremówka koniecznie schłodzona. Masło ucieramy z masą toffi i kawą rozpuszczalną
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKruche, maślane, z czekoladą... ciasteczka którym nic nie brakuje. Schowaj je głęboko bo znikną zanim się obrócisz ;) SKŁADNIKI: (na około 60 sztuk) 200 g masła
Pyry na GazIdealne ciasto na upały :) bez użycia piekarnika i miksera. Znalezione na Moich wypiekach Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 150 g ciastek kokosowych 60 g masła rozpuszczonego 30 g wiórek kokosowych 350 g malin (świeżych lub mrożonych) sok z 1 cytryny 100 g cukru 500 ml śmietany tortowej 36% 175 ml mleka 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny(...)Maliny, cukier i sok z cytryny dać do rondelka. Zagotować, maliny przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kremówkę i mleko przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z palnika. Dodać maliny i żelatynę. Wymieszać dokładnie i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Ostygnięte włożyć w garnku do lodówki
Moja Galeria Smakupójdzie więc może sobie spokojnie zajadać te smakołyki Ciasto 3 Bit forma 25/30 cm Składniki: ok 400 g herbatników (niecałe 2 duże opakowania) puszka masy krówkowej 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej czekolady masa budyniowa: 750 ml mleka 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej łyżka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru (można(...)się mleka - całość dalej miksujemy aż masa zgęstnieje. Formę wykładamy folią aluminiową i układamy na jej dno pierwszą warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową, przykrywamy ją kolejną warstwą ciastek. Następnie wykładamy gorącą masę budyniową i po raz kolejny i ostatni układamy herbatniki. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch ciasta następnie ścieramy czekoladę. Gotowy deser
sierotka maRysia w kuchniPołączenie ciastka kruchego z masą sernikową (na zimno) i dodatkiem karmelizowanych śliwek, to propozycja nie do odrzucenia. Może deser trochę pracochłonny, ale jak rozłożymy jego przygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej(...)cukru pudru - 1 jajko + 2 żółtka - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka starta z cytryny Składniki na krem serowy: - 470g twarogu półtłustego - 250ml śmietany kremówki (30 – 36%) - 1/2 szklanki cukru pudru - 4 łyżki mleka w proszku (instant) - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki - ekstrakt waniliowy Dodatkowo : - 10 śliwek - 3 łyżki cukru brązowego
mojewypiekiinietylko