ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:757/892)

Mleczny, kremowy sernik z bananami 520

BANANAMI Składniki: (forma 24 cm) spód: 200 g herbartniki typu petit 100 g masła 3 banany sok z 1/2 cytryny masa serowa: 500 g serka mascarpone 300 ml kremówki 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szkl ciepłego mleka 1,5 łyżki żelatyny wierzch: 1 galaretka cytrynowa z pianką  Przygotowanie: spód: Masło rozpuszczamy, studzimy, a następnie mieszamy(...)tortownicy i odstawiamy do lodówki na kilka minut. Banany obieramy, kroimy w plastry ok. 0,5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Układamy je na spodzie z ciastek. masa serowa: Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Serek mascarpone oraz 100 ml śmietany podgrzewamy z cukrem, a kiedy składniki sie połączą zdejmjemy z ognia i dodajemy ekstrakt

Bon appetit mon amie
Sernik kawowy 151

Przepis zaczerpnęłam z bloga Eksplozja smaku . Sernik kawowy 180g ciasteczek Digestive 85g roztopionego masła 25g cukru 2 łyżki espresso 500g serka śmietankowego 100g brązowego cukru 2 jajka 150g śmietany kremówki 2-3 łyżki  espresso Herbatniki pokruszyć na drobno, wymieszać z cukrem, dwoma łyżkami kawy oraz roztopionym masłem. Powstałą w ten sposób masą wyłożyć dno foremki. Następnie zmiksować serek razem(...)Następnie dodać po kolei jajka, a na samym końcu śmietanę i kawę. Serowy krem jest bardzo delikatny i lekko słodki. W następnej kolejności należy przelać ją na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 40 minut. Po ostudzeniu (dobrze zostawić sernik jeszcze na jakiś czas w piekarniku) wierzch posypać kakaem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Victoria sponge cake 178

Zostało mi trochę bitej śmietany z moich kulinarnych poczynań i naprawdę nie wiedziałam co z nią zrobić. W pierwszej wersji miałam upiec ciastka, ale przypomniałam sobie, że kiedyś na blogu dorotus76 widziałam coś w sam raz na ząb, więc zapisałam przepis i ochoczo zabrałam się do pracy. Przepis nie jest pracochłonny. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, po prostu "niebo(...)mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g miękkiego masła lub margaryny 3 jajka 120 g cukru Dodatkowo do przybrania  200 - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36% 1 - 2 łyżki cukru pudru 30 dag owoców, mogą być świeże lub mrożone. (U mnie mrożona czerwona porzeczka, którą godzinę wcześniej wyjęłam z lodówki) Sposób wykonania: Masło lub margarynę

Na słodko lub wytrawnie
ciasteczka z kajmakiem i solonym karmelem 158

rozpływają się w ustach:) Składniki: na ciasto: 400 g mąki 1 jajko 200 g masła szczypta soli na solony karmel: 2 łyżki cukru 30 ml wody 3 łyżki śmietanki kremówki łyżka masła 1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej dodatkowo: 200 g kajmaku ewentualnie odrobina soli gruboziarnistej Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 7 minut aż zaczną się rumienić.  Kajmak przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wyciskać go na połowę ciastek, przykryć pozostałymi.  Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać wodę i mieszać aż karmel się rozpuści. Dolać śmietankę, gotować około trzech minut a następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik...... w klimacie mango 170

mango i wszystko pięknie wykończone galaretką.  Wszyscy w domu zachwyceni.  Przepis pochodzi z bloga  Moje wypieki  Spód  190 g ciastek maślanych 40 g masła Ciastka i masło zmiksować w malakserze. Jeśli nie posiadacie malaksera - ciasteczka włóżcie do woreczka i uderzając wałkiem pokruszcie na drobno, dodajcie rozpuszczone masło. Tortownice (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia(...)piec około 6-10 minut. Masa serowa 600 gram zmielonego kilkakrotnie twarogu        ( użyłam sera typu quark dostępnego w każdym markecie w uk) 300 ml śmietany kremówki (double cream) 4 duże jajka ( użyłam 5 mniejszych) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka pasty waniliowej  3,5 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam budyniu waniliowego) Wszystkie skladniki oprócz

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik mrożony z nutellą 352

digestive z czekoladą - dałam paczkę czyli 225 g 120 g nutelli - dałam 50 g nutelli i 50 g czekolady Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (dno). Ciastka,  nutellę - kupiłam słoiczek o gramaturze 350 g, tak że tylko 50 g zostało mi na spód i stąd reszta jest czekolady - i czekoladę  zmiksowałam (okazało się(...)boki tortownicy, po czym włożyłam do lodówki. Masa: 400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta) - u mnie waniliowa Zielona Łąka 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem) - u mnie 100 g jogurtu greckiego, nie wiedziałam jak przeliczyć na ml, więc dałam tyle 300 g lodów waniliowych, miękkich - u mnie lody capuccino z kawałeczkami czekolady

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik z musem z czekoladowym 163

śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego Mus z mlecznej czekolady: 2 łyżeczki żelatyny, 200 g mlecznej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady, 750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej) Przygotowanie: Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Dno tortownicy o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem(...)taką mam i była za mała). Spód: Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce). Kakao mieszać z roztopionym masłem aż nie będzie grudek, dodać do ciastek i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy i dokładnie wygładzić łyżką. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Masa serowa: Zacząć

Państwo Wojtczuk gotują
Makaroniki z masłem orzechowym 204

jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami dlatego starałam się wybierać przepisy, gdzie cukru jest jak najmniej – okazało się jednak, że to nie jest najlepsza technika. Cukier musi być i kropka. Możecie wyrównać sobie to później(...)naprawdę idealnie :) Składniki: 50 g białek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) Składniki na krem: 1 łyżka masła orzechowego 100 ml śmietany kremówki Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć 65 g, przesiewamy cukier puder

Ciastkozercy
Sernik czekoladowy z gruszkami 166

podaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie – Cioccolato Gatto”, ale przepis zmodyfikowałam).     Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao(...)być śmietankowy lub waniliowy) Dodatkowo: 5 twardych gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% lub 30% 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków     1. Do rondelka wlać 800ml gorącej wody, dodać laski cynamonu, goździki, kardamon i zagotować. Gruszki obrać i włożyć

Mała Cukierenka
Sernik czekoladowy z gruszkami 261

gruszek, wspaniały. Przed podaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie”, ale przepis zmodyfikowałam).     Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao(...)być śmietankowy lub waniliowy) Dodatkowo: 5 twardych gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% lub 30% 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków     1. Do rondelka wlać 800ml gorącej wody, dodać laski cynamonu, goździki, kardamon i zagotować. Gruszki obrać i włożyć

Mała Cukierenka
Churros z masą migdałową 158

masła - 4 jaja - 500 ml wody - 1 płaska łyżeczka proszku - 2 łyżki cukru - szczypta soli - olej do smażenia     Składniki na masę migdałową: - 200g mielonych migdałów - 300ml śmietany kremówki - 250g mascarpone - 2 łyżki cukru z wanilią - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżki kawy cappuccino - esencja migdałowa       W garnku zagotować wodę, z masłem, cukrem i solą(...)będzie gładkie i jednolite. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodawać, miksując, po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ja smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º C wyciskamy porcje ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając kawałki nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego

mojewypiekiinietylko
Markizy dyniowe 152

Szukałam inspiracji na wykorzystanie pozostałego mi puree z dyni. Znalazłam ją na blogu Niebieska pistacja . I oto są markizy dyniowe przełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;) Składniki: 200 g mąki 250 g puree z dyni* 125 g miękkiego masła(...)sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: (najlepiej zrobić 2 porcje) 100 g czekolady gorzkiej 100 g kremówki 30% 10g masła  Masło utrzeć z cukrem. Dodać puree, zmiksować do połączenia. Dodać jajko, ekstrakt i zmiksować do połączenia.W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, sól

Moja Galeria Smaku
Sernik pomarańczowy 199

właśnie podkręconych pomarańczą ciast. Polecam! Składniki: Spód: 180 g kruchych ciastek typu Digestive (w wersji bez glutenu należy użyć herbatników bezglutenowych np. Digestive Landtaler Schar) 60 g masła Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku(...)całym dnie i docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 1000 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 200 g śmietany kremówki 36 % 180 g drobnego cukru 5 dużych jajek 50 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej 2 duże pomarańcze (najlepiej bio niewoskowane) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańcze umyć i dokładnie

maniapieczenia
Mini serniczki czekoladowe 478

cieszy... Czekoladowe serniczki w postaci babeczek, kremowe, aksamitne, pyszne! Maliny są tu przysłowiową wisienką na torcie. Grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Składniki: 200 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu czekoladowego 1 łyżka kakao 12 sztuk ciasteczek Oreo 12 sztywnych papierowych(...)Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg, wsypujemy proszek budyniowy i kakao. Wlewamy czekoladową śmietanę. Starannie mieszamy. Na dno każdej papierowej foremki wkładamy po ciastku Oreo. Nakładamy na nie po porcji ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Studzimy 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy i czekamy, aż babeczki całkowicie

Smakowity Blog Kulinarny
Makaroniki z czekoladowym ganache. 195

Francuskie makaroniki. Podobno najcięższe  ciastka do wykonania.  Więc obstawiam, że jestem na tyle genialna i pierwsze w życiu makaroniki wyszły mi wręcz idealne.  Jestem z siebie dumna.  Przepisów na nie jest od zatrzęsienia. Nie jestem w stanie konkretnie sprecyzować skąd ta inspiracja.  Polecam gorąco, bo są pyszne. Składniki: 100 g białek (z około(...)zmielonych migdałów (migdały Bakalland) 200 g cukru pudru 50 g  cukru  barwnik spożywczy (w proszku, lub paście) Czekoladowe ganache:  225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Wykonanie:  Białka należy przetrzymać ok 24 godz w temp pokojowej. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem. Następnie na moje oko to najlepszy moment aby dodać barwnik spożywczy

Malinowe Pocałunki