szukałam musztardy. Przeleżał zapomniany od grudnia. A dziś - na czerwono wpisana w kalendarz kuchenny, zaplanowana kawa z teściami, preludium do zbliżającego się święta dziadków. Prezent od wnuczki spakowany, ciasteczka eksperymentalne stały się moim wkładem, upchanym w puszkę. Przepisu na nerkowcowe jeszcze rano nie posiadałam. Pamiętałam natomiast jeden, z zastosowaniem masła orzechowego. Orzech orzechowi nie równy, ale dałam nerkowcom szansę(...)Teść i tak orzechów nie akceptuje w żadnym wydaniu, teściowa akceptuje wszystko. Tak oto debiutanckie ciasteczka trafiły na stół. Większość z nich zjadła córka, ignorując wykwintny babciny tort, ciesząc się natomiast z półbutów na obcasach, które babcia wręczyła jej nielegalnie, w chwili mej nieuwagi. Dziękuję mamo teściowo:) Składniki: 100 gram miękkiego masła 100 gram drobnego cukru 160 gram masła orzechowego
Kronika Piekarnikakońca nigdy, co się kryje pod skórką. A do tego przepisu właśnie skórka potrzebna. I sok z wnętrza, niekoniecznie najlepszego gatunku. Takie właśnie okazy nienajpiękniejsze nabyłam i upiekłam ciasteczka mandarynkowe. Puszkę po orzechowcach w kształcie kółeczek, wypełnił aromat cytrusowy. Mandarynki pachną słodko, delikatniej od cytryn i pomarańczy. Zapakowałam i zawiozłam w miejsce w którym czuję się dobrze, dzięki zespołowi, który(...)jest za późno. Wyciagamy, ściągamy z blaszki i studzimy przez chwilkę na kratce. Jak je zareklamować? W moim odczuciu mają same zalety - bardzo delikatne, bardzo maślane, bardzo kruche ciasteczka, o orzeźwiajacym aromacie i posmaku. Szybko zagniatane, szybko pieczone. Ciasto łatwo poddaje sie wałkowaniu, przy wycinaniu nie kruszy się zupełnie. Z podanych proporcji upieczecie dwie blaszki. Zjada się
Kronika Piekarnikaśmietany 30 % 200 gram białej czekolady skórka starta z połowy cytryny Polewa: 1/4 szklanki śmietany 30 % 1/2 tabliczki białej czekolady 100 gram serka śmietankowego kanapkowego lub mascarpone Wykonanie: Spód : Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze na piasek, wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy dokładnie i wysypujemy na dno tortownicy ( posmarowanej wcześniej masłem i obsypanej mąką ). Równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni, dociskamy i chowamy(...)gładkiej masy. Wykładamy na wystudzony sernik i rozsmarowujemy cienką, około 2 mm warstwą. Sernik jest najsmaczniejszy po nocy spędzonej w lodówce. Kremowy, delikatnie cytrynowy, rozpływa się w ustach. Warstwa ciasteczek jest dość cieniutka i stanowi tylko subtelne dopełnienie o maślanym posmaku. Zatem zaopatrzcie się w białą czekoladę i półsłodkie winko, ( ku zgorszeniu znawców tematu ) i powodzenia
Kronika PiekarnikaJeśli lubicie ciasteczka owsiane, tym razem zamiast płatków, kupcie mąkę owsianą. W tych ciasteczkach gra główną rolę, nadaje im charakterystyczny dla owsianych wypieków posmak. Ciacha świeżość zachowują jeszcze kilka dni po upieczeniu, w przeciwieństwie do tych, które miękkimi będąc na wstępie - z czasem twardnieją i wysychają. I do tych chrupiących na ciepło, co miękną lub stają się sucharami
Kronika Piekarnikaponiżej przepis, który stwarza możliwość eksperymentowania właśnie, dopasowania do własnych upodobań. Zacznijmy od spodu - lubię, gdy masa serowa wyłożona jest na miękki biszkopcik. Zwolennicy kruszonki z ciasteczek zmiksowanych z masłem, niech takim spodem sobie dogodzą. A alternatywa najszybsza - nasączone okrągłe biszkopty. Wkładka z galaretki w moim egzemplarzu tu prezentowanym, również nie jest elementem koniecznym. Zamiast(...)prezentuję na zdjęciu obok - dzieło koleżanki - wnętrze to tort tiramisu. Proponuję przeprowadzić operację ich przykładania do boków foremki w duecie z kimś pomocnym i zręcznym. Powierzcie mu rolę przytrzymywacza ciasteczek przy brzegach tortownicy. Przepis natomiast wart wykorzystania, przez przepyszną masę serową. Dodatek białej czekolady czyni ją kremową, śmietankową w smaku. Bita śmietana wpływa na lekkość struktury. W zasadzie można
Kronika Piekarnikadodatkowo około 1/4 szklanki) 1 opakowanie cukru waniliowego skórka starta z cytryny 1 opakowanie budyniu śmietankowego na spód : 200 gram herbatników petitków 70 gram roztopionego, ostudzonego masła Wykonanie: Spód: Ciastka wrzucamy do malaksera i mielimy na piasek. Wlewamy do nich rozpuszczone masło, mieszamy i powstałą masę wykładamy na dno posmarowanej olejem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy
Kronika Piekarnikajeszcze przez chwilę, do dokładnego połączenia się składników. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny, wypełniając około 3/4 wysokości papilotki. Do środka każdej babeczki wpychamy pół kostki białej czekolady. Wkładamy ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 25 minut. Zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut i wyciągamy do przestudzenia. Są przepyszne delikatnie ciepłe, jeszcze przed polaniem lukrem - skórka
Kronika Piekarnikakilka sztuk wypełnił kremem czekoladowy. Czekoladowe przypadały tym, którym zależało na dżemie, szukający nutelli wyciągali dżemowe. Loteria, więc proponuję zaznaczać rodzaj wypełnienia w przemyślany sposób, co pozwoli uniknąć przekładania ciastek z talerza na talerz :) Składniki: 25 gram drożdży 1 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka szczypta soli 1 jajko 50 gram miękkiego, prawie rozpuszczonego
Kronika Piekarnikapoczucie wolności. Wolność w czasie pandemii zmieniła swe znaczenie i wymiar. Nawet w naszej kuchni. Wolność wyborów - ograniczona. Córka szukająca zajęcia, snując się po kuchni, pomyślała o ciasteczkach. Wycinanie, wałkowanie, pieczenie na raty kilku blach. Pod wpływem mego protestu, zgodziła się na opcję zastępczą. Uproszczoną. Jedno, duże ciastko. Okragłe, chrupiace, maślane, z jabłkiem(...)stopni, na około 40 minut. Wyciagamy gdy stanie się rumiana i złocista, po 5 minutach, jeszcze cieplutką kroimy. Będzie chrupiąca - jak kruche, duże, maślane ciasteczko. Na drugi dzień, podgrzana w mikrofalówce, smakuje jak świeżo upieczona. I tak samo rozpływa się na niej ten karmelowy kawałek
Kronika PiekarnikaPrzepis na proste brownie z kakao klasyczne czekoladowe ciasto brownie. Przepis na proste brownie z kakao i czekoladą, takie które zawsze się udaje, jest banalnie
Cztery FajeryPalestyna książka kucharska autorzy: Sami Tamimi i Tara Wigley. Palestyna książka kucharska autorstwa Samiego Tamimi i Tary Wigley jest kolejną, w naszej kolekcji, pozycją poświęconą
Cztery FajeryCiasto bez pieczenia na herbatnikach z masą budyniową z bitą śmietaną i galaretką. Pomysł na to ciasto powstał w przypływie impulsu i braku pomysłu co słodkiego
Słodki BlogSzybkie i proste ciasteczka bez pieczenia. Niezbyt słodkie. 3 szkl. płatków owsianych błyskawicznych 125 g masła 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao 120 g słodzonego mleka skondensowanego 1/4 szkl. drobnego cukru (lub odrobinę więcej, wg upodobań) Płatki owsiane podprażamy przez chwilę na suchej, gorącej patelni. Przesypujemy do miski. W rondelku umieszczamy masło, cukier, kakao oraz mleko skondensowane. Podgrzewamy na małym ogniu
Smaki Na Talerzu[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto miodowe: 600-650 g mąki 200 g miodu 150 g masła 80 g cukru
Domowy Smak Jedzenia[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 500 g korzenia pietruszki 2 dojrzałe gruszki 1000 ml bulionu (rosołu) 250 ml mleka 3-4
Domowy Smak Jedzenia