ciasteczka - 38923 przepisów (strona:850/2595)

ciasto czekoladowe z delicjami 314

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na biszkopt: 80 g mąki 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 140 g cukru 20 g

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kajmakowo - jabłkowe 91

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy jabłka zaczęły bulgotać, wyłączyłam gaz i wsypałam do jabłek galaretkę. Dokładnie wymieszałam, aby galaretka się rozpuściła. Połowę jabłek wyłożyłam na ciasto i równomiernie rozprowadziłam na ciastkach. Na jabłkach ułożyłam kolejną, trzecią już warstwę krakersów. Następnie wyłożyłam drugą połowę masy kajmakowej, znów krakersy i resztę jabłek. Na jabłkach ułożyłam kolejną warstwę krakersów. Ciasto przykryłam i odstawiłam

Waniliowe Improwizacje
Świąteczne katarzynki wg Aleex 85

stołeczek schodkowy, żeby mogła mi pomagać. I pomagała. Ja wałkowałam ciasto, a Maleńka co chwilę pytała: „Babusia gotowa?” Oczywiście odpowiadałam: „Gotowa”, a wtedy Kruszynka zaczynała wycinać pierniczki. Na niektórych ciasteczkach były odciśnięte jej paluszki, ale przez to pierniczki wyglądały jeszcze piękniej. To niezapomniane, bezcenne chwile – pierwsze dla Niej i dla mnie. Mam nadzieję, że w kolejnych latach takich pięknych momentów(...)mąkę. 3. W trakcie wyrabiania ciasta wlewamy rum. 4. Ciasto przenieść na oprószoną mąką stolnicę. 5. Rozwałkować je na grubość 5-10 mm. Przy pomocy foremki wykrawać pierniczki. 6. Ciasteczka przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę. 7. Przed wstawieniem do pieca posmarować je wodą, by za bardzo nie wyschły. 8.Piec pierniczki ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym

W mojej kuchni
Orzeszki tradycyjne 96

łyżki kakao Przygotowanie ciasto Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać na gładką zwartą masę. Formę do orzechów posmarować tłuszczem u wykładać do niej ciasto, zacisnąć i smażyć, aż ciastka się przyrumienią. Wyłożyć i ostudzić. masa W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj kakao i używając miksera wszystko połącz na gładką masę

Niezły Młynek
Orzeszki tradycyjne 86

łyżki kakao Przygotowanie ciasto Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać na gładką zwartą masę. Formę do orzechów posmarować tłuszczem u wykładać do niej ciasto, zacisnąć i smażyć, aż ciastka się przyrumienią. Wyłożyć i ostudzić. masa W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj kakao i używając miksera wszystko połącz na gładką masę

Niezły Młynek
Zupa grzybowa 113

Zupa grzybowa z suszonych i mrożonych grzybów. Zupa grzybowa z ziemniakami, nasz ulubiony przepis na klasyczną zupę ze świeżych lub mrożonych  grzybów (borowików albo podgrzybków

Cztery Fajery
Szybkie pierniczki bezglutenowe 104

wałkujemy na ok. 0,5 cm płaty i wykrawamy pierniczki, najlepiej od razu układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w 180'C, aż ciasteczka się zarumienią. Proponuję wstawić na próbę kilka ciastek i po upieczeniu sprawdzić czy są satysfakcjonująco słodkie i korzenne, czy może wymagają doprawienia. :)   Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako ozdoby choinkowe

Spektrum Smaku
Prosta sałatka śledziowa 71

Prosta sałatka śledziowa Szybka i smaczna sałatka za śledzi z jabłkiem i ogórkiem wg przepisu z 1963 roku. Prosta sałatka śledziowa, bardzo szybka do przygotowania i

Cztery Fajery
Ciasto z burakami i imbirem 91

namawiać. Leśny mech to już prawie klasyka to ciasto znalazło miejsce nawet u wybrednych smakoszy. Zapraszam, wypróbujcie i dajcie znać, które smakuje Wam najbardziej. Brownie z cukinii Ciasto marchewkowe Ciastka marchewkowo pomarańczowe Leśny mech 📖 Przepis Print Ciasto z burakami i imbirem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne ciasto z dodatkiem buraków i dużą ilością

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa 90

słone. 3. Na tacce, półmisku lub innym płaskim naczyniu rozprowadzamy łyżkę majonezu. Rozkładamy pierwszą warstwę krakersów. Ten zabieg przyklei krakersy do podłoża i ułatwi rozprowadzenie pierwszej warstwy masy na ciastkach. Na pierwszą warstwę krakersów rozprowadzamy połowę sałatki, wyrównujemy i przykrywamy krakersami. Następnie proces powtarzamy. 4. Ostatnią warstwę krakersów lekko smarujemy odrobiną majonezu. Dekorujemy startymi na tarce żółtkami, pokrojoną

Kuchnia Na Wypasie
"Bezglutenowe podróże. Ciasta i desery" Kamila i Noemi Górny 78

Hiszpanii czy w Izraelu.  Mamy tutaj podział na sześć głównych kategorii, plus wstęp i podziękowania. Zaczynamy od rozdziału przed podróżą, gdzie autorki proponują nam jeżyki, kokosanki, szyszki i ciastka kukurydziane. Następnie wybieramy się na Węgry i tutaj zaczynamy od Meggyes Piskota czyli placek z wiśnią, Madar Tej czyli ptasie mleczko po węgiersku, Piskota Tekercs czyli biszkoptowa rolada

kruche babeczki
piernik wg s. Anastazji 87

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 450 g mąki 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 g cukru 200 g miodu płynnego

Domowy Smak Jedzenia
Pierożki gyoza – wersja na Wigilię 115

blat mąką ziemniaczaną, delikatnie, nie przesadzaj z ilością, połóż na niej krążek ciasta i rozwałkuj na cienki plaster. Jeśli ciasto klei się do wałka podsyp delikatnie mąką. Wycinarką do ciastek, lub po prostu szklanką, wytnij krążek. Zwilż brzegi krążka wodą, nałóż na środek nadzienie, zlep brzegi, najlepiej metodą na zakładkę. Odłóż na deskę lub podsypany mąką talerz. Zrób

Niedzielny kucharz
Kremowy sernik w orzechowej otoczce 89

łyżeczka esencji waniliowej 10 g żelatyny #WspierajmyNasze Przygotowanie: Dno tortownicy (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Markizy rozdrabniamy w blenderze z nożami, odkładamy na bok 3/4 szklanki rozdrobnionych ciastek. Do reszty dodajemy zmielone drobno orzechy (można pominąć) i rozpuszczone ciasto. Mieszamy składniki łyżką do utworzenia tzw. mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, mocno dociskając. Formę wkładamy do lodówki. Żelatynę

Słodkie okruszki
Mostaccioli napoletani – włoskie ciasteczka 84

owiń w folię i wstaw na ok. 60 minut do lodówki. Następnie podziel je na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na ok. 1 cm grubości. Potem wycinaj ciastka w kształcie rombu. Gotowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu pokryj

365 dni dookoła kuchni