jajka (najlepiej wiejskie) 1 spora łyżka śmietanki 36% sok z 1/2 cytryny otarta skórka z 1/3 cytryny lukier 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby cukrowe / świeży owoc Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier oraz ziarenka wanilii. Miksujemy na średnich obrotach miksera. Wbijamy po jajku(...)ok.35-45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z sokiem z cytryny aż do powstania gładkiej masy lukrowej. Gotowym lukrem dekorujemy sernik. Wierzch obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami (piernikami), cukrowymi ozdobami, świeżym owocem. Najlepiej sernik smakuje schłodzony Artykuł Sernik dla początkujących pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniajeszcze, jak zeskakuje zgrabnie z parkowego murka, a rudy warkocz wysuwa się zza zimowego płaszcza… Co będzie potrzebne? Składniki (na małą tortownicę 16-18cm) spód 80 g ciasteczek Oreo 4 łyżki stopionego masła masa 600 g twarogu półtłustego 1/2 szklanki śmietany 36% 2 jajka 6 – 7 łyżek miodu ( użyłam wielokwiatowego i lipowego) do ulubionej słodkości ziarenka(...)laski wanilii 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch 3-4 łyżki masy karmelowej 1 łyżeczka śmietany 36% migdały, orzechy laskowe, ozdoby cukrowe, żurawina Wykonanie Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze na piasek, masło stapiamy na patelni, dodajemy do zblendowanych herbatników. Całość mieszamy. Taką masą wylepiamy dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy dwukrotnie
Raj dla Podniebieniałyżek likieru amaretto 1/2 łyżeczki olejku waniliowego (użyłam Dr Oeatker) kakao Wykonanie Kakaowe herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na piasek. Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozdrobnione ciasteczka. Polewamy je kilkoma łyżeczkami mocnej kawy. Wylepiamy dno. Można także połączyć ciasteczka ze stopionym masłem (1 łyżką). Tortownicę umieszczamy w lodówce. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone, cukier, olejek waniliowy
Raj dla Podniebieniajajka 5-6 łyżek cukru pudru ziarenka z 1/3 laski wanilii sok i starta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka likieru pomarańczowego (można zastąpić olejkiem) spód 80 g ciasteczek czekoladowych 1 łyżka oliwy 4 łyżki mocnej kawy wierzch płatki (chipsy) kokosowe bratki / stokrotki Wykonanie spód Ciasteczka czekoladowe przełożyć do blendera, rozdrobnić na piasek. Masę ciasteczkową przenieś do tortownicy 18cm wyłożonej
Raj dla Podniebieniamemu sercu miejsce. Na wsi, na wsi… I moja ukochana Grecja! Wspaniały czas! Czas na sernik! Taki prosty, letni, pełen pysznych borówek! Co jest potrzebne? spód 100 g ciasteczek kakaowych 6 łyżek roztopionego masła masa 1,2 kg twarogu półtłustego (800g) i tłustego (400g) 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru pudru 8 jajek 2 łyżeczki likieru karmelowego(...)świeżych borówek kilka listków mięty do dekoracji 2 małe opakowania biszkoptów 5 łyżek dżemu morelowego garść posiekanych pistacji otarta skórka z limonki Wykonanie Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Na patelni roztapiamy masło. Masę ciasteczkową łączymy z masłem i wylepiamy nią tortownicę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, miksujemy razem
Raj dla PodniebieniaPrzepyszne i chrupiące szparagi w tempurze z sosem tentsuyu to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. A jak przygotować idealną tempurę lekką i chrupiącą? Najważniejsze
Oryginalny smakJak zrobić ayran Przepis na turecki napój jogurtowy ajran. Jak zrobić ayran w domu? To wcale nie jest trudne, zrobisz go jeszcze szybciej, niż sos tzatzik
Cztery Fajeryprzekroiłam je na połówki. Herbatniki drobno pokruszyć. Można to zrobić robotem, lub blenderem. Można też włożyć do wytrzymałego woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodać kakao i wlać roztopione masło. Wszystko razem wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę herbatnikową. Docisnąć i wyrównać. Wstawić do lodówki
Agusiowe smakołykirazem mieszamy. Następnie dodajemy mniejszą część pokrojonych truskawek i całość bardzo delikatnie mieszamy łyżką. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową układamy biszkopty jeden obok drugiego. Na ciastka przekładamy masę serową i starannie ją rozprowadzamy. Sernik wkładamy do lodówki na około pół godziny, aż masa serowa zgęstnieje. Do miski wsypujemy galaretki a następnie rozpuszczamy
Smakowite DaniaPrzepis na prawdziwie letni deser – truskawkowy sernik na zimno. Lekki, delikatny o intensywnym świeżym smaku truskawek. To ciasto bez pieczenia będzie idealne na grilla lub
Słodki BlogMuszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, papryką i mozzarellą zapiekane z sosem pomidorowym i startym parmezanem. Przepyszne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Polecam też wypróbować
Oryginalny smak