Biscotti - mmm dawno dawno temu miałam okazję spróbować oryginalnych we Włoszech, tęskniłam za ich smakiem. Dziś, a raczej wczoraj zrobiłam sobie sama. Przepis pochodzi ze strony
Blondynka GotujeBiscotti czekoladowe wśród dzieciaków zrobiły furrorę. Chrupały, aż im się uszy trzęsły. Ja z przyjaciółką maczałyśmy je w kawie i również nam smakowały. Szybka, dosyć
Blondynka GotujeSernik nie tylko o ciekawym wyglądzie, ale i smaku. Pieczemy Biszkopt z 2 jajek z tego przepisu, albo idziemy na łatwiznę i spód tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt. Masa serowa: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki
Blondynka GotujeSkładniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka lawendy (kwiatów) otarta skórka z cytryny + odrobina soku
Blondynka GotujeDrugi raz w życiu robiłam eklerki. Tym razem z waniliowym kremem patissiere. Jak widać wyszły, ale najważniejsze, że wszystkim smakowało. Pracy przy nich jest naprawdę niewiele
Blondynka GotujeTen przepis zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wykonać w swojej kuchni. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakowała kasza manna w ciastkach i ..... całkiem nieźle
Blondynka GotujeKażdy lubi Toffiefee. Ja też i to bardzo. Postanowiłam nie ograniczać się do samej masy karmelowej i czekolady. Puściłam wodze fantazji i upiekłam kruche babeczki z
Blondynka GotujePogoda za oknem - nie wiadomo jaka, przez co może złapać nas lekki spadek humoru. Jeśli nas już dopadnie taki stan możemy zrobić coś dla siebie na
Blondynka Gotujegdyby nie to myślę, że nie dotrwałyby do następnego dnia, a tak będę mogła napisać, czy tak jak napisał autor tak dobrze przechowują się w puszce na ciastka. Na przepis wpadłam na blogu firmy Ballarini . Składniki na 10 babeczek: 250 g mąki pszennej 21 g drożdży 50 g cukru 80 ml mleka ciepłego 2 jajka (rozmiar
Blondynka Gotujemazurek mnie oczarował. Jak go tylko zobaczyłam na Kwestia Smaku wiedziałam, że będzie idealny dla mnie. Daktyle, czekolada i sól morska. Jedliście kiedyś ciasteczka czekoladowe z bardzo subtelną nutą soli? Ja jadłam i ten smak mnie oczarował, przepis na te ciasteczka znajdziecie TU . Spróbujcie, bo warto. Mazurek o trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła
Blondynka GotujeWafle, którym trudno się oprzeć. Wafle, które uwielbiałam jako dziecko, które uwielbiam jako dorosła kobieta, które uwielbia moje dziecko. Każdy kto je jadł bez przepisu nie
Blondynka GotujeMasło utrzeć, dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodawać wiórki kokosowe i adwokat. Przygotowanie ciasta Na desce ułożyć papier. Na nim rozłożyć paczkę herbatników, nałożyć masę i ponownie ciastka (powinny być 4 warstwy). Na wierzch wyłożyć krem, dowolnie udekorować (np. startą czekoladą). Wstawić do lodówki na noc. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comNajlepiej sprawdzić po 10 min. i ew. nieco przedłużyć czas pieczenia. Dłuższe pieczenie sprawi, że pierniczki będą twardsze. Zatem jesli chcemy mieć mięciutkie pierniczki musimy pilnować czasu pieczenia (góra ciastek powinna być lekko miękka). Polewa czekoladowo-miodowa. Miód z wodą podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę
coolinarnastrefa.blogspot.comprócz tej zawartej w czekoladzie. Deser wart jest grzechu i od czasu do czasu warto sobie taki zaserwować. Na zdjęciach tego nie widać, ale pomiędzy warstwami wsypałam kawałki pokruszonych ciasteczek "Jeżyki". Mniam! Mus czekoladowy PRZEPIS {2 porcje} Składniki 250 ml (1 szkl.) śmietanki kremówki 30% 50 g białej czekolady 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie łyżeczka rumu ciasteczka "Jeżyki", pokruszone
coolinarnastrefa.blogspot.comżejsza wersja brownies. Masło z orzechów arachidowych i oliwa z oliwek zastępują w tych klasycznych ciastkach amerykańskich masło. Ciasto błyskawicznie się przygotowuje - piekłam je późnym wieczorem. Mocno kakaowe, nie za słodkie, z chrupiącymi orzechami włoskimi. Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ? Jest to kolejny dobry przepis z książki
coolinarnastrefa.blogspot.com