śmietan fixy 3 łyżki płatków migdałowych Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylać na spód z herbatników. Wstawić
Smakołyki Asigalaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki cytrynowe 3-4 brzoskwinie Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. ok 22-24 cm wyłożyć ciasteczkami, wyrównać i uklepać. Odstawić do lodówki. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Podobnie przygotować pozostałe galaretki. 1/3 szkl galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej odłożyć. Galaretkę czerwoną wymieszać
Smakołyki AsiBabeczki bez cukru, bez tłuszczu (nie licząc tej odrobiny masła w kremie) czyli coś, co każdy dbający o linie miłośnik słodkości może zjeść od czasu
Cynamonowe szczęścieZaczynam żałować, że mamy zabudowaną lodówkę.. Obrazek z dzwoneczkami do wykonania samodzielnie ( link ) Tekst ulubionej świątecznej piosenki można wydrukować i ustawić w ramce ( link ) Sweterkowy obrazek - link Ciasteczka i mleko dla Świętego Mikołaja - link Kolejny tani, genialny pomysł - oprawiony ładny papier prezentowy : link Wpis wyszedł dosyć długi, ale mam nadzieję, że z przyjemnością dotrwaliście do końca
two broke sistersKażdą kulkę nadziać kawałkiem suszonego pomidora. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószyć papryką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10-12 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być chrupiące i ładnie zarumienione
Di gotujeZbliżają się święta, a więc okres w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków ani polepszaczy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki z nutą cynamonu. Doskonałe na śniadanie. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao smakują wybornie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200ml mleka
Tradycyjna kuchnia Kasiróżni się lukier królewski od zwykłego? Przede wszystkim tym, że królewski robi się na białkach. Ten lukier jest trwalszy, szybciej wysycha i ma piękny, śnieżnobiały kolor. Obowiązkowy podczas dekoracji ciasteczek czy pierniczków. Polecam! Składniki: 2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce 350 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny opcjonalnie barwniki spożywcze Przygotowanie: Białka umieścić w misce
Nastoletnie WypiekanieSkładniki serek homogenizowany, 150g jajka, 3 szt cukier puder, 3 łyżki mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl proszek do pieczenia, 1 łyżeczka olej, do smażenia
Gotowanie moimi oczamiWszystkie składniki wrzucamy do miski, wyrabiamy jednolite ciasto. Całość dzielimy na 4 części, z każdej robimy wałeczek, spłaszczamy na grubość 5mm. Tniemy na kawałki 7-8 cm. Nacinamy boki ciasteczek pod kątem tworząc różki. Smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią. Obsypujemy cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamiweekendy nigdy mnie nie ma, a z racji tego, że jestem chora musiałam jakoś zabić nudę w domu. Film, lampka wina i coś do jedzenia. Taki był plan. #Ciastki? Zamawiamy coś? Niee, zbyt banalne. Chwila w kuchni, kilka minut w piekarniku i miałyśmy pyszną kolację. Pełnoziarnistą pizze z samymi smakowitymi, zdrowymi dodatkami. Smakowała nawet członkowi rodziny, który jest
Czarnawisienkaróżnymi owocami, ja zrobiłam z jagodami, ale pyszne jest również z malinami które cudownie orzeźwią to ciasto. Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż, następnie w poprzek tworząc prostokątne ciasteczka. Jeśli wytniecie węższe paski będzie bardziej podzielne i więcej osób może skosztować. Tak przygotowane ciasto zostawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Ciasto francuskie musi
Kuchnia Pokoleńmielonego cynamonu Wykonanie: Z mąki, jajek, soku wyciśniętego z pomarańczy, soli, sody, miodu i cynamonu zarobić ciasto. Następnie cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać faworki lub inne ciasteczka o dowolnych kształtach. Smażyć na gorącym oleju przez minutę, odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem. Faworki możemy również skropić miodem wymieszanym z cynamonem zamiast cukru pudru
Tradycyjna Kuchniaumieścić w kubku, który jest bezpieczny do używania w mikrofalówce i po kilki minutach mamy takie cudo,a w całym domu czuć wspaniały aromat :) jeśli jeszcze nie próbowaliście takich ciasteczek, to koniecznie wypróbujcie, najlepiej zrobić taką domową wersję z składników, które zazwyczaj mamy w domu niż kupować gotowce z niepotrzebnymi i niezdrowymi dodatkami :) Składniki : 3 łyżki wiórków kokosowych
zdrowa vege kuchniaserowa: 500g mielonego twarogu 150g masła orzechowego 150g cukru 3 jajka 1 łyżka śmietany 18% (czubata) Wierzch: 110g śmietany 18% 30g gorzkiej czekolady (może być mleczna) 10g cukru Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną, połamaną czekoladą i uprzednio posiekanymi orzeszkami. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie
Di gotuje