Co bym w nim zmieniła? NIC. :-) Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno czekoladowy, dość ciężki i zbity. Konfiturę pomarańczową można zastąpić jakąkolwiek inną i
Szefowa kuchniwykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę do piernika i zaczęłam planować, jakie ciasteczka upiekę do świątecznych puszek... Jabłka jadam niemal codziennie, bo po prostu bardzo je lubię, a właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę i wykorzystać kilka sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżowe, puszyste, pachnące! Wypiekanie na śniadanie po raz kolejny zainspirowało ciekawym przepisem. Piekliśmy tym razem bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda z książki "Czekolada" . Moja wersja jest
Grunt to przepis!sprowadzane do nielicznych tylko miast, które mogły poszczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się
Ratunku obiadZakręcone ciasteczka Rumcajsa. Składniki: 4 jajka 1/2 kg mąki 4 łyżki wody (ok. 50 ml) cukier puder olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka i wodę. Wyrabiamy ciasto rękami. Musi być jednolite i aksamitne. Dzielimy ciasto na 3 części, dwie odkładamy i przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Rozwałkowujemy ciasto do grubości około 1 milimetra
Gotuj z Rumcajsemmniammmmm Gotowy deser konsystencją przypomina tiramisu , różni się jednak i na pewno zrobi furorę . czas 10-15 minut + chłodzenie liczba porcji: 3 masa z ciasteczek; ok. 400 g ciastek z kremem (markizy) 1 banan 1/3 szklanki mleka 2 łyżki serka mascarpone krem: 200 g śmietany kremówki 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieW cotygodniowym fejsbukowym cyklu pod hasłem Wypiekanie na śniadanie Monika z bloga Matka wariatka tym razem wybrała dla nas bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda
Kulinarne przygody GatityPyszne, proste w wykonaniu ciasteczka grysikowe z masą migdałowo- orzechową:) Składniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków migdałowych lub orzechów 12 dag cukru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki soli konfitura lub syrop owocowy papier do pieczenia Wykonanie: Masło roztopić i sklarować, dodać grysik, dokładnie wymieszać stale mieszając i odstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna KuchniaNajbardziej popularne toruńskie pierniki, wypiekane od dnia Św. Katarzyny (25.11) do gwiazdki, traktowane kiedyś jako świąteczne pieczywo. Nie mam nic przeciwko takiemu pieczywu :) Smakują wybornie, w
Domowa Cookierenka Agimiski. Dodać jajko, cukier i masło. Zmiksować. Miód zagotować w rondelku i wlać do ciasta, ponownie zmiksować. Przełożyć na blat podsypany mąką i zagnieść. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia w 200*C przez około 10 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakruszonką. Piec w 180 st. C. przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego! Dziś króciutko, bo choć mam dzień wolny, to całe mnóstwo zadań na mnie czeka. Trzeba upiec kolejne ciasteczka i zacząć myśleć o przedświątecznych porządkach. A muszę szczerze przyznać, że akurat na te najmniejszej nawet ochoty w tym roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak
Szefowa kuchnidelikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. W międzyczasie przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym
Di gotujeminut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy katarzynki wystygną, przygotowujemy polewę
Kulinarne przygody Gatitynapełnić filiżanki/kubki do 2/3 wysokości. (nie więcej gdyż ciasto wypłynie) Wstawić do mikrofalówki na ok 3-4 minuty na moc 750W. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Jeśli ciastko robisz w większym kubku to długość grzania powinna wynosić 4 min. Jeśli rozlewasz do 2 mniejszych filiżanek to wystarczy 2,5- 3 minuty
Smakołyki Asi