sóię na dobre… Póki co spróbuje przywołać ją magdalenkami, małymi francuskimi ciastkami o charakterystycznym garbiku i muszelkowym kształcie, uzyskanym dzięki pieczeniu w specjalnej foremce. Przygotowując te biszkoptowe ciasteczka chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat. Źródła internetowe podają różne historie związane z ich pochodzeniem, wszystkie jednak umiejscawiają je we Francji. We Francji rozgrywa się również powieść(...)Prousta ”W poszukiwaniu straconego czasu” w której sławi on te małe ciasteczka. Otoż, nasiąknięte herbatą magdalenki wywołują w nim szczególne przyjemne wspomnienie, gdy jako dziecko jadał je u cioci Leonii. W jednej chwili wszystko inne staje się obojętne, liczy się tylko ten smak znajomy z dzieciństwa. Ciekawa jestem co jest Waszą magdalenką? Zapraszam Was na kolorowe magdalenki
Mia Cucina SofietaŚniegowe ciasteczka idealne na świąteczny prezent. Te ciasteczka nie tylko wyglądają jak prawdziwe śnieżne kule, ale również pysznie smakuja. W środku ukryta jest mała niespodzianka- soczysta czereśnia. W oryginalnym przepisie użyto czeresni w maraschino, ja musiałam zadowolić się czereśniami kandyzowanymi. Ciasteczka są niesamowicie kruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier puder. Obtaczamy ciasteczka w lukrze, a następnie w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy a kratce do wyschnięcia. Polecam serdecznie
Mia Cucina SofietaMałe, kruche i bardzo aromatyczne. Takie są właśnie te ciasteczka. Na dodatek są tak proste w wykonaniu, że prawie całkiem samodzielnie wykonał je mój synek:) Oczywiście dekoracja tez należała tylko i wyłącznie do niego:) A ten zapach pomarańczy, jaki unosił się po całym domu... Składniki: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, 1/3 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki mocnego naparu(...)Dodać masło oraz napar z herbaty. Całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Można je polukrować i udekorować
Z miłości do słodkościjeszcze jedne ciasteczka, jednak zupełnie inne od poprzednich. Ich wygląd robi naprawdę duże wrażenie;) Mojemu synkowi bardzo spodobało się ich wykonanie. Nie lubi grzybów, ale stwierdził, że takie może jeść codziennie;) Inspiracja Składniki: 280g mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka, jajko, 125g masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)mąki ziemniaczanej zmieszać z łyżką cukru pudru. W mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki maczać w kakao. Na środku ciasteczek robić wgłębienie, tworząc nóżkę pieczarek. Piec ok. 15min w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościUwielbiam pomarańczowe ciasteczka, dlatego stale z nimi eksperymentuję:) Te są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Kruche, delikatne, nie za słodkie. O cudownym pomarańczowym aromacie... Idealne do pochrupania w jesienne popołudnie. Składniki: 275g mąki pszennej, 170g masła lub margaryny, 80g cukru pudru, pomarańcza, 2 żółtka, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie(...)wycisnąć sok, dodać do reszty składników. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie rozwałkować, podsypując blat mąką, foremkami wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 min w temp. 190st. Odstawić na 5 min następnie oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościchłopcy zdecydowanie przepadają za ciasteczkami:) A w szczególności jeśli jest w nich czekolada. Dlatego upiekłam im szybkie w przygotowaniu ciasteczka maślano-waniliowe z dodatkiem kropelek czekoladowych. Wyszły kruche, aromatyczne i łaciate;) Składniki: niepełne 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków, jajko, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100g masła, 1/2 laski
Z miłości do słodkościdołączyłam do akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem naszym zadaniem właściwie nie było przygotowanie potrawy na śniadanie, lecz na deser;) Pierwszy raz miałam okazję upiec i skosztować typowo włoskich ciasteczek Biscotti z całymi migdałami. Ciastka przypominają nieco sucharki, ponieważ są bardzo twarde, jednak po delikatnym umoczeniu w kawie ciasteczka błyskawicznie miękną i nabierają pysznego kawowego smaku. Ja od siebie dodałam
Z miłości do słodkościbardzo. Tym razem mysle, ze truskawkom brakowalo slonca i moze wlasnie dlatego nie sa tak slodkie jak byc powinny. Jednak z bita smietana w malym caiteczku smakowaly wspaniale. Francuskie ciasteczko z truskawkami i bita smietana skladniki na 6 ciasteczek 6 kwadratow ciasta francuskiego (8cmx8cm) 1 opakowanie kremowki 1 usztywniacz do smietany cukier puder okolo 200g truskawek mieta do dekoracji wykonanie(...)Kilka pozostawiamy do dekoracji. Kremowke ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy usztywniacz do smietany. Pokrojone truskawki laczymy z ubita smietana, a nastepnie nakladamy je na spod naszych ciasteczek. Przykrywamy gorna polowka i odstawaimy na godzinke do lodowki. Po tym czasie ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy truskawkami i liscmi miety. Smacznego! Przepis dodaje w ramach zabawy " Sezon truskawkowy
Przysmaki Karolkibyło okazji go przetestować. Jednak przedświąteczne przygotowania to doskonała okazja by ów fartuszek włożyć, zakasać rękawy i wspólnie coś przygotować. Piątkowe popołudnie upłynęło nam na wypiekaniu migdałowych ciasteczek. Było wyrabianie ciasta, wałkowanie i wycinani. Nie obyło się też bez degustacji Na końcu wspólne pakowanie słodkich paczuszek. Migdałowe ciasteczka z cynamonem skladniki 250 g mąki 125 g cukru
Przysmaki Karolkinazwa "ciasto zamrażalnik" lub "lodówka"? Nie, bo to tak naprawdę tylko dosłowne tłumaczenie nazwy "Icebox cake", czyli deseru zrobionego z pysznych, mocno, czekoladowych ciastek i dużej ilości śmietany, a wszystko ułożone w wysoka wieżę, tort do tego mocno schłodzony. Przepis pochodzi ze strony Smittenkitchen . Można go zrobić albo z gotowymi kupnymi ciastkami
Bernika - moj kulinarny pamietniksię matka nudzi w domu, to co może robić... na przykład ciasteczka wykorzystując do nich nowe galaretki smakowe. Ciasteczka są bardzo proste i ekspresowe, całość przygotowania zajęła mi 30 minut, wiec idealne dla niespodziewanych, małych gości. I jak się wam podobają? Idealne do pracy, szkoły, na piknik. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon dyniowy ogłaszam rozpoczęty. Jako pierwsze prezentuje ciastka, magdalenki dyniowe. Co prawda(...)typowe magdalenki, bo nie mam takiej formy do magdalenek jak powinna być, tylko muszelki ale inne. Dlatego moje magdalenki maja trochę inny kształt muszelek. Ale same ciastka są pyszne i polecam każdemu. Źródło . A jak zrobić puree z dyni zobaczcie tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZa oknami upały więc dzisiaj szybki deser z ciasta francuskiego, na którego przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy
Zabawa smakiemZapraszam na ciasteczka : Składniki: 2.5-3 szkl mąki 1 szkl cukru pudru 1 kostka masła 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą - ugnieść. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na min 30 min do lodówki Ciasto rozwałkować , podsypując pod spód mąkę. Wyciskać foremką ciasteczka. Wykładac na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180C
Smaki Edytywykorzystanie białek . Często zostają nam białka I nie wiemy co z nimi zrobić - miłośników wiórek kokosowych , ucieszy na pewno ten przepis pochodzący z ksiąki Davida Lebovitza z małymi zmianami :) Ciasteczka są nieziemsko pyszne I rozpływają się w buzi :) Zaczynamy: Składniki: 200 gr wiórek kokosowych 250 gr cukru 30 gr mąki 4 białka 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczki(...)papierem do pieczenia I wkładamy do piekarnika na 180 C na 18-20 min. Po upieczeniu na złoty kolor, studzimy . Robimy swoją ulubioną polewę czekoladową, maczamy do połowy I ciasteczka są gotowe. :) Polecam I życzę smacznego
Smaki Edyty