pochwaliłam się świeżo zakupionymi książkami kulinarnymi, w tym książką z mnóstwem wspaniałych przepisów na desery z południowych Włoch. Znajduje się w niej m. in. przepis na na miękkie ciasteczka migdałowe. Wśród składników (oprócz migdałów oczywiście) wymieniony jest ekstrakt migdałowy. Bardzo się ucieszyłam, bo właśnie zrobiłam swój domowy ekstrakt migdałowy, na który czekałam cierpliwie 1,5 miesiąca :) Zachęcam zatem do jego(...)przygotowania, bo niedługo zamieszczę przepis na wspomniane ciasteczka :) Ekstrakt migdałowy ma zastosowanie nie tylko do ciastek. To także świetny dodatek do ciast, lodów czy koktajli. Składniki: papka migdałowa, która pozostała z wyrobu domowego mleka migdałowego , lub 15 szt. całych migdałów 300 ml wódki Przygotowanie: 1. Papkę migdałową przełożyć do słoika, zalać wódką i wstrząsnąć. Jeśli używamy całych migdałów
Domowa Cookierenka Agitylko Sycylia szczyci się zachwycającymi deserami. Z resztą zdjęcia mówią same za siebie: Zatem zapraszam w słodką podróż po południowych Włoszech wraz z pierwszym przepisem z książki na miękkie ciasteczka migdałowe. Pasticcini di Mandorla: Zdj. z książki Skladniki: 250 g blanszowanych migdałów (ja użyłam papki migdałowej pozostałej po zrobieniu mleka migdałowego , w związku z tym zmniejszyłam ilość poniższych składników(...)Kuleczki układać na przygotowanej blasze i piec do lekkiego zrumienienia (w środku powinny być miękkie), ok. 10-12 min. (Moje kuleczki były większe i potrzebowały dwa razy więcej czasu). Ciasteczka można przechowywać w hermetycznym pojemniku do 2 tygodni
Domowa Cookierenka AgiTeraz do rzeczy: zostałam wywołana do tablicy w kwestii jakiegoś tradycyjnego wypieku z kuchni szwedzkiej. Trochę pogrzebałam w necie i padło na mazariner - kruche tartaletki (lub jak kto woli ciastka) z masą migdałową i lukrem. Tartaletki wyszły bardzo delikatne, słodycz jest idealnie zrównoważona, a dodatek kardamonu... W-O-W. A przy okazji: wiecie, że kardamon uważany jest za afrodyzjak
Domowa Cookierenka AgiNagroda: zegar ścienny (Duka) + kubek z zaparzaczem KEEP CALM Ale to jeszcze nie koniec :) Postanowiłam przyznać nagrody dodatkowe dla Ani B. i Kasi P. Do Ani powędruje książka "Ciasta, ciastka i takie tam". Do Kasi natomiast: "Z działki, z lasu i takie tam". Dla pozostałych mam nagrody pocieszenia w postaci kubków: Wszystkich bardzo proszę o przesłanie
Domowa Cookierenka AgiPyszne, dwukolorowe ciasteczka z nutką lawendy - są kruche (te grubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie i długo zachowują świeżość. Ciasteczka będą świetną ozdobą wielkanocnego stołu, choć uprzedzam, że za długo na nim nie poleżą, bo znikają w mgnieniu oka :) Składniki (na ok. 40-45 szt): Ciasto jasne
Domowa Cookierenka AgiOstatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA , potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole
Domowa Cookierenka Agitemu i na prawdę codziennie toczyłam ze sobą walkę żeby jej nie otworzyć...Dzisiaj rano dosłownie się na nią rzuciłam! :3 Co w niej było? stempelek do ciasteczek "made with love" i śliczna puszka a w niej... ...ciasteczka! :3 Dzięki Karolina! ♥ To teraz czekamy na wakacje
breakfast of dreamslutego 2015r. Dziękuję!♥♥♥ Za każdy głos daję w zamian CHOCOLATE CHIP COOKIE ! :) Niestety tylko wirtualnie, no ale wiecie... :) Jeszcze tylko jeden dzień głosowania!!! Po przepis na ciastka zapraszam TUTAJ - KLIK
breakfast of dreamsmnie trochę zbyt bardzo kruchego, ponieważ mocno się kruszył. W smaku ten herbatnik był nieco mączysty, lekko piaskowy, niezbyt słodki, ale to ostatnie akurat na plus. Na kruchym ciastku znajduje się masa kajmakowa. O niej nic odkrywczego raczej nie powiem - kajmak jak kajmak, no nie? :) Słodki :) Całość jest oblana polewą czekoladową, która nie zbyt mi smakowała - jest bardziej kakaowa
breakfast of dreamszaniosłem do pracy żeby Cai i Dan oceniły, czy smakują tak jak w Chinach. Cóż, prawdę mówiąc nie wypowiedziały się, ale to tylko dlatego, że tak pochłaniały ciasto za ciastkiem, że nie było czasu na gadanie :) Więc to chyba najlepsza rekomendacja, najlepszy dowód, że chyba wyszło "po chińsku" :) Nie wiem dokładnie ile mi wyszło z tego przepisu, ale myślę
Marder&Marder ManufactureMadzia miała fantazję i zrobiła ciasteczka cytrynowe. Takie kruche, idealne do herbaty po obiedzie. Z lukrem. Który niestety zupełnie nie wyszedł i nie zrobił się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki(...)stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufacturejestem mamą, ale z opinii koleżanek, które poczęstowałam tymi ciasteczkami, dowiedziałam się, że są idealne do zabawy z dziećmi w kuchni. Toczenie kuleczek z ciasta i nakładanie dżemu to fajna zabawa, którą przetestowała jedna z moich przyjaciółek: dzieciaki piszczały z radości, że mogły pomóc mamie. Kolejnym plusem tych ciasteczek jest to, że leżały w salaterce nieprzykryte niczym przez kilka
Marder&Marder Manufacturefrancuskie rozwijamy. Kroimy na pół wzdłuż i w niewielkie kwadraty. Na każdą część pośrodku wykładamy jedno lub dwa jabłka i przykładając do siebie przeciwległe rogi, formujemy kopertę. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na pergamin wysmarowany tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok 20 minut. Kiedy ciasteczka przestygną, posypujemy cukrem pudrem przesianym z cukrem waniliowym. Smacznego
ChilliJemydodać do jabłek). Jabłka połączyć mikserem z serkiem mascarpone. Dosypać cukier waniliowy i ponownie wymieszać. W dużej blasze wyłożyć papier lub folię aluminiową, na której ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy z sera i jabłek i ponowić sytuacje dwukrotnie, układając tak by herbatniki leżały równo pod sobą. Trzecia część masy przykryć czwarta warstwą herbatników. Do niedużego rondelka
ChilliJemy