Żeby przygotować halloweenowe babeczki mumie naprawdę wystarczy minimum zdolności manualnych – w końcu nie ważne czy bandaże będą prosto czy krzywo. W sumie nawet lepiej jak
Ciastkozercymini poczęstunek lub elegancki upominek. Pachnące cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem po prostu piernikiem..pachnące domem w chłodne jesienne dni.. Uwieńczone polewą czekoladową i kruchymi ciasteczkami w mlecznej czekoladzie...małe piernikowe elegantki kryjące w sobie słodką tajemnicę..ulubioną marmoladkę lub konfiturę. Przepis jest bardzo prosty.. Tak naprawdę najwięcej czasu zabiera wykończenie muffinek niż ich upieczenie. Porcja na 24 muffinki(...)minut w 180 'C. ( do suchego patyczka ). Skłądniki polewy podgrzać do połączenia składników nie doprowadzając do wrzenia. Na zimne muffinki położyć łyżkę wystudzonej polewy, na wierzchu ułożyć ciasteczka. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklance430g) masy krówkowej - 2 łyżki masła Na dnie blachy ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Czekoladę z masłem rozpuścić. Dodać do masy krówkowej. Wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą ciastek. Mus wiśniowy: - 3 szklanki wydrylowanych wiśni - 0,5 szklanki cukru** - 3-4 łyżki żelatyny Wiśnie zmiksować, zagotować z cukrem. Do wrzących wiśni dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia
kawawszklanceponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu. 2. Przykryć cieńszym krążkiem biszkoptowym.Nasączyć ciasto, wyłożyć na nie kolejną 1/4 dżemu. 3. Ułożyć połowę ciasteczek. Na ciasteczka wylać 1/2 karmelu czekoladowego, przykryć pozostałymi ciastkami. Posmarować 1/4 dżemu. 4. Przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptowym. Nasączyć. Wyłożyć ostatnią porcję dżemu i 1/3 porcji kremu. 5. Przykryć
kawawszklanceskładniki: 360 g maki 4 łyżki cukru 15 g drożdży puree z dyni 1 jajko 40 g masła 1/ łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka
Domowy Smak Jedzeniaserka --twarogu mielonego 2-3 łyżki Baileys Irish Cream 4 łyżki gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek Wykonanie: Kawę wymieszać z cukrem ,dodać wodę i dokładnie wymieszać.Pokruszone ciastka zaleć kawą.Dodać,serek, baileys,całość dokładnie wymieszać ,wyrobić ręką. Formować kuleczki i obtaczać je w suchym kakao .Wstawić do lodówki d schłodzenia
w mojej kuchniskładniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniakruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiejsze babeczki pomógł mi zrobić Krzyś (dzięki Krzysiu!), do przygotowania potworków wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe , do każdej włożyłam po dwie kostki czekolady :) Świetny efekt
Ciastkozercymniej intensywna w smaku niepalona siostra doskonała będzie w słodkiej odsłonie. Kasza gryczana przyrządzana na słodko to żadna nowość, w książkach kucharskich wiele jest przepisów z jej wykorzystaniem na ciastka, ciasta na bazie mąki gryczanej, naleśniki czy puddingi. W tym przepisie możesz wykorzystać dowolne suszone owoce, które lubisz, ja wybrałam daktyle i śliwki w proporcji 1:1, ale równie
Roślinna - blog wegańskiskładniki: 100 g maki 100 g cukru 15 g kakao 125 ml oleju 3 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaZa oknem jesień i może to nie jest najlepsza pora na robienie lodów, ale… to są lody pistacjowe! Jedne z moich ulubionych, pyszne i kremowe
Oryginalny smakjajka ale tylko same żółtka oraz olejek waniliowy. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną pianę. Białka dodaję do ubitej masy i mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasteczka kruszę. W rondelku podgrzewam masło i dodaję ok 6 kostek czekolady a następnie dodaję ciastka. Masęwykładam równo na spód tortownicy. Masa musi wystygnąć. Masę serową przekładam na masę(...)ciasteczek. Do rozgrzanego na ok 180 stopni piekarnika wkładam ciasto. Ciasto piekę w temp 180 stopni góra- dół przez godzinę.. Po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia. Wystudzony sernik polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka. Całość wkładam do lodówki na minimum 12 godzin
Gotowanie Patkiskładniki: 80 g mąki 100 g cukru 140 g puree z dyni 70 ml oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania crunchy
Domowy Smak Jedzenia