mąki 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju DODATKOWO: lukier plastyczny małe opakowanie czekoladowych kropelek opakowanie małych, okrągłych ciasteczek np. piegusków cukier puder woda mały pędzelek SKADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze 2 op. śmietan fix [opcjonalnie, jednak(...)Przyklejamy ją do wyciętego kształtu oka- leciutko dociskając. Czynność tą powtarzamy, aż wszystkie oczka będą gotowe . DEKOROWANIE BABECZEK: Do każdej babeczki przyklejamy ( znowu używamy naszego cukrowego kleju) okrągłe ciasteczko, tak aby jego część wystawała poza powierzchnię babeczki. Nakładamy warstwę kremu ( robimy podkład pod kudełki ) Nakładamy krem do rękawa do zdobienia tortów i za pomocą okrągłęj końcówki, o małej średnicy
Domowe Tortyśmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy DODATKOWO: 250g. truskawek niecałe 100g. lukru plastycznego lub białego marcepana 6 kostek mlecznej czekolady 3- 5 ciasteczek np. piegusków NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub rozcieńczonym z wodą kompotem owocowym. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną(...)zdobienia tortów, z końcówką (tylką) średniej wielkości o nazwie ‘zamknięty kwiatek’. Wykonujemy kremowe zdobienia- jedno, obok drugiego, na całej górze tortu. Układamy na torcie oczka, a ciasteczka wciskamy w krem tak, aby tworzyły kształt uśmiechniętej buzi…. …i nasz pyszny i sympatyczny tort jest gotowy! Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej
Domowe Tortypodrumienionym masłem i oprószam cukrem. Do przygotowania farszu do pierogów wykorzystałam mak mielony oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony MAKAR jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć, ani mielić, co pozwala nam to zaoszczędzić sporo czasu. Do farszu
Tradycyjna kuchnia Kasiaromat i mąkę. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Z gotowego omleta wyciąć kształt za pomocą metalowej foremki do ciastek. Ja mam dużą choinkę z Ikei :) Dekoracje: gwiazdki wycięte z plasterków banana cząstki mandarynek kawałki kiwi roztopiona gorzka czekolada Smacznego
Chocolate Muffin BlogDelikatnie kakaowe, delikatnie kokosowe- ale zdecydowanie mocno wyraziste w smaku proste ciastka. Lekko wilgotne, aż rozpływają się w ustach... Pracochłonne ale warte poświęcenia :) Mój smak z dzieciństwa. Kokosanki. Składniki: dowolny biszkopt (np z tego przepisu. ) zrobiony na płaskiej blaszce. 4 łyżki kakao 1 opakowanie kokosu pół szklanki mleka (letnie) Przygotowanie: Upiec biszkopt, wystudzić. Do mleka wsypać kakao, wymieszać. Przygotować
Tagebuch po polskurozsmarować na biszkoptach i polać resztą galaretki. (Nie musi być mocno stężała). Za pomocą czubka noża zrobić małe otworki, tak aby galaretka w nie spłynęła. Całość równomiernie obsypać pokruszonymi ciastkami i obłożyć delicjami. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. (U mnie było gotowe już po kilku godzinach
Di gotujemiękkną :(.Ale okazało się ,że trzeba w poszukiwaniach być wytrwałym , a znajdzie się to czego się szuka.Donoszę więc wszem i wobec , że takowoż znalazłam , a są nim przepyszne ciastka piernikowe Kujawskie , które już na drugi dzień zaczynają miękknąć.W pierwszy dzień są tak twarde , że można zęby połamać ,ale drugi ,trzeci dzień zaczynają cudownie wydobywać swój korzenny aromat
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki na ciasto: 150 g mąki 150 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 60 g masła 80 ml maślanki 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak Jedzeniaorzeźwiają. Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych 500g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 3 banany 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 10 herbatników kakaowych 1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym (Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl) 50g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie
Kuchnia w czekoladzieProsty i jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne
Oryginalny smakSkładniki: 1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka cukru 3 jajka 1 op budyniu śmietankowego lukier: 0, 5 kubka cukru pudru 4 łyżeczki wody Przygotowanie: ciasteczka blendujemy, dolewamy roztopione masło mieszamy, tak aby masa miała konsystencje mokrego piasku foremkę wykładamy papierem
Luźna KuchniaZapraszam na drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze. Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować
Smaczna Pyzawłoski). Każdą kulkę otaczać w pozostałym sezamie [ mi zabrakło tego sezamu do obtoczenia]. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Układać je w naprawdę dużych odstępach[ ciastka mocno urosną na boki ].Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 190ºC, aż będą złote (nie brązowe, należy uważać by ich nie przepiec). Odczekać, aż ostygną i ściągać
Moje domowe kucharzenieskładniki: 2 jabłka np. typu reneta 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu 2/4 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru ok. 14 pasków z ciasta francuskiego (ok. 1 cm
Domowy Smak Jedzeniarodzynkami . Po wielogodzinnych maratonach turystycznych, przerwa na odpoczynek i bułeczkę w pobliskim parku, dodawała sił ku dalszej turystyce :) Źródło: Internet Scones to takie nie wiadomo co : trochę bułka, trochę ciastko. Wprost idealne na popołudniowe tea time punktualnie o 4 p.m. Są jednak niesamowicie wredne do zrobienia , bo muszą być przygotowane w specyficzny sposób - co jest nie lada sztuką, wypraktykowałam
Grunt to przepis!