robiłam z połowy porcji, bo tylko na tyle miałam płatków ..i tak oto są ciasteczka mamy czyli babci Jasi.. 5 szkl.płatków kukurydzianych 3 szkl.mąki 1 margaryna 2 jajka 1/2 szkl.cukru cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia rodzynki, czekolada Płatki pokruszyć, dodać margarynę , jajka , cukier i proszek do pieczenia oraz pokrojone bakalie i czekoladę.Zagnieść
Moje domowe kucharzeniedrobno rodzynki, wkładamy je do słoika i zalewamy rumem. Następnego dnia w misce ugniatamy razem rodzynki, masło, kakao, mielone orzechy włoskie i cukier puder. Z ciasta formujemy małe kule i obtaczamy je w mielonych orzechach. Pozostawiamy, aż ciasteczka lekko obeschną. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnydlatego postanowiłam zaszaleć i stworzyć swoją "cieciorkową" wersję słodkości. Idealna słodka przekąska do zabrania w plener. ... delikatne, smaczne i zdrowe ciasteczka cieciorkowe Składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 1 puszka cieciorki Bonduelle "Gotowane na parze" 2 łyżki rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych 2 białka 5 łyżek mleka (stołowych) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki miodu (opcjonalnie 2 łyżki cukru(...)Miksujemy. Następnie dokładamy pozostałe składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Masę wykładamy stołową łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut . Ciasteczka są delikatne i mięciutkie. A małe łapki szybko po nie sięgają ;) Smacznego
Słodkie okruszkiTrwa karnawał a jak karnawał to czas na wszelakie pączki, faworki, oponki serowe, róże karnawałowe... same pyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikspodem to jeszcze sernik wiedeński?? W końcu zamknęłam przeglądarkę i sięgnęłam po starą dobrą książkę... "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. I wuala - no jest... Pozmieniany po mojemu - zamiast rodzynków - czekoladowe kropelki, a do tego wanilia i duuużo mniej cukru niż w oryginale ;) Do kompletu polewa z miodową nutką - pycha! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówwszystkich obecnych, dary takie ,na jakie kogo stać. Nawet najskromniejszy prezent posiada w ten wieczór wartość wyjątkową ,stając się symbolem miłości i przyjaźni. Dawniej dawano talerze z ciasteczkami, bakaliami i owocami ,które miały zapewnić dobrobyt . Moja rodzina kultywuje ten zwyczaj. Zastawiając stół do wieczerzy pamiętano o zmarłych. Właśnie dla nich , „dla nieobecnych” ,stawiano na stole oddzielne nakrycie(...)wszelkiego rodzaju kasz (jagieł) . Wielkim przysmakiem dzieci był deser z ryżu polany stopionym masłem z suszonymi ugotowanymi śliwkami ,rodzynkami i cukrem. Na Podlasiu starano się wykorzystać wszystkie płody ziemi . Dla dzieci pieczono maleńkie ciasteczka w kształcie zwierząt ,na pamiątkę darów składanych Jezusowi . Właściwie ,prawie wszędzie ,oprócz dań rybnych ,podawano również staropolski groch z kapustą
Kulinarny karnet Christopherajako deser do kawy lub herbaty. Do przygotowania ciasteczek użyłam suszonych owoców goji, które otrzymałam od hurtowni przypraw Rafex. SKŁADNIKI: 120g margaryny, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 30g suszonych jagód goji z hurtowni Rafex , 30g rodzynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Margarynę ucieram(...)jajkiem i cukrem pudrem. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki, owoce goji oraz pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Mieszam. 2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżką niewielkie porcje ciasta, formując ciasteczka. Ciastka piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania ciasteczek użyłam suszonych jagód goji, które otrzymałam
Tradycyjna kuchnia KasiKruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniej ciasteczka owsiane z poniższego przepisu oraz świeży sok z marchewki ;) Takie ciasteczka idealnie spiszą się na drugie śniadanie do szkoły i pracy ;) Składniki (na około 9 dużych ciach): 2 bardzo dojrzałe banany 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 łyżeczki cynamonu garść rodzynek garść orzechów włoskich opcjonalnie do dosłodzenia łyżka miodu kostka gorzkiej czekolady (ja użyłam Wedel(...)użyłam młynka do kawy) do bananów dodajemy płatki owsiane (razem z tymi zmielonymi), cynamon, rodzynki, pokrojone drobno orzechy, posiekaną czekoladę oraz w razie potrzeby po spróbowaniu dosładzamy miodem/ksylitolem/syropem z agawy wszystko mieszamy przy pomocy łyżki formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka ;) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni, pieczemy przez 15 minut następnie przekładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMięciutkie, puszyste, delikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia
Rozpustne gotowaniełyżki gęstej śmietany sok i skórka starta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżki rozkruszonych biszkoptów lub bułki tartej (ja miałam ciasteczka orkiszowe) 900g jabłek 2 łyżki cukru brązowego (można pominąć) 1 cukier waniliowy 100 g rodzynków 2 łyżki rumu lub koniaku 6-7 "kapsułek" kardamonu 2 białka cukier brązowy do posypania cukier puder do posypania 1. Jabłka(...)obrać, podzielić na ósemki, zalać alkoholem, posypać brązowym cukrem i cukrem waniliowym, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut, żeby się zmacerowały. 2. Rodzynki sparzyć, a najlepiej zalać wrzątkiem i zostawić również na 30 minut, żeby lekko "napuchły", a potem odcedzić i zostawić rozsypane na ręczniku papierowym. 3. Piekarnik nagrzać do 200°C. 4. Mąkę
Kuchnia Prezydentowejzrobienia tych babeczek zmotywowała mnie Martyna, której spodobały się opublikowane kiedyś ciasteczka zbożowe :) Dzisiejsze muffinki to takie słodycze w wersji fit: z otrębami, płatkami owsianymi i rodzynkami. Zwykle dość nieufnie podchodzę do produktów, które są "fit", bo zwyczajnie nie są smaczne, domowe babeczki owsiane pod każdym względem dorównują jednak swoim "nie-tak-fit" wariantom ;) Składniki: 200 g mąki
CiastkozercyNie wiem jeszcze jak smakują, ale pachną nieźle i liczę ogromnie na to, że będą smaczne. Przyznam się, że nadzienie musiałam spróbować, co do niego nie
charlotte gotujeprzekąski zawsze kuszą… Tym razem jestem jednak dumna ze swojej silnej woli. Delektowałam się jedynie pyszną, smakiem orzechową kawką. A ciasteczka, zwłaszcza tzw. tiffin postanowiłam zrobić sama. Tiffin to nic innego jak przekąska z herbatników, rodzynek, orzechów zatopionych w czekoladzie, ewentualnie dodatkowo polana mleczną czekolada. Zrobiłam i już tego żałuje, zjadłam więcej aniżeli mi wolno. U mnie
Made By Mom And SonDrożdżowe ślimaczki z budyniem...Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe.A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami.Zakręcona pychota!Składniki:500 g mąki pszennej;50 g białego
Gospodyni Miejska