Mazurek Wielkanocny powinien charakteryzować się pięknymi ozdobami - to wręcz dzieło artystyczne! Do przyzdabiania ciasta nadają się różne bakalie, migdały, orzechy, suszone owoce, kandyzowane owoce. Zazwyczaj smarujemy
Zasmakuj KuchniZ okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto
CiastkozercyJako, że pogoda wróciła taka , jaka powinna być w sierpniu podrzucam Wam pomysł na słodkie małe co nie co i zmykam korzystać ze słoneczka ;) Serniczki dzięki
Z Majeczką w kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto czekoladowe: 140 g mąki orkiszowej 150 g cukru 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej
Domowy Smak JedzeniaMam dla Was przepis na prosty chlebek, od którego nie będziecie mogli się oderwać lub będziecie wyrywać go sobie z rąk ;) Szybki i nieskomplikowany, otwarty na
Pink EnvelopePrawdziwe masło orzechowe ma lekko słony smak i pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Rogaliki drożdżowe, które chciałabym Wam dziś zaproponować, możecie
CiastkozercyDawno, dawno temu w odległym Monstropolis... choć do Halloween zostało jeszcze trochę czasu, dobrze mieć w zanadrzu garść dobrych pomysłów. Dziś mam dla Was Mike'a
Ciastkozercyniestety. Staram się eliminować potrawy bardzo kaloryczne albo tak modyfikuję ich składniki, aby były lżejsze. Dziś zachciało mi się "coś słodkiego". Najprościej sięgnąć po gotowe ciacho lub czekoladę, ale skoro postanowiłam schudnąć, to i jedzonko trzeba odchudzić ;) Składniki na biszkopt: 5 jajek , pół szklanki cukru , niepełna szklanka mąki pszennej , 3 łyżki mąki ziemniaczanej , płaska łyżeczka proszku do pieczenia . Jajka umyć(...)dokładnie wysmarować masą i obtaczać w posypce biszkoptowej. Na górę nakładać owoce - ja użyłam jagód w cukrze. Dostałam kilka słoiczków od mojej ukochanej babci :) Część ciasteczek udekorowałam po brzegach polewą czekoladową, a na części tylko nałożyłam więcej jagód. Ciasteczka wstawiamy do lodówki. Najbardziej smakują na drugi dzień, kiedy biszkopt zmięknie pod wpływem masy :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennajest ze świeżymi malinami i czekoladą . UWIELBIAM takie połączenie. Nie masz malin? Nic się nie martw, możesz również użyć np. świeżych lub mrożonych truskawek (pamiętaj o ich wcześniejszym pokrojeniu). Ciastka owsiane – KĄCIK PORAD Zaraz po upieczeniu ciastka mogę być troszkę miękkie. Odstaw je do przestygnięcia i dopiero potem zdejmij z blaszki. Upieczone ciasteczka możesz przechowywać przez maksymalnie
Blendmandigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne, kruche i jednocześnie tak pachną, że trudno im się oprzeć. Kokosowa nuta sprawia, że znikają ekspresowo. Zresztą tak samo - jak ich przygotowanie - łatwe i szybkie. Ciastka można upiec bardziej płaskie i przełożyć dowolnym kremem lub ulubioną konfiturą. Ja swoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie też smakują bez jakichkolwiek
Di gotujeboczki trochę mniej ; ). Składniki ciasteczka 100g ciemnych rodzynek 3 łyżki brandy 100g mąki z tapioki 140g jasnej mąki gryczanej 1/2 łyżki dobrej jakości kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki – cynamonu i imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki ziela angielskiego 3 łyżki stewii z erytrytolem 1/4 łyżeczki soli 140g czekolady startej na grubej tarce (u mnie
Fill The Bowlpowoduje, że pachną obłędnie. MLECZNE CIASTECZKA. ( cytuję za dorotus76 oraz za Mirabelkę ; ) 2 szklanki mąki ( dałam 1 szklankę ) 1/2 szklanki mleka w proszku ( dałam 1,5 szklanki ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru (dałam 1/3 ) 2 jajka 125 g białej czekolady, posiekanej (pominęłam) Masło ubić mikserem
W kuchni Karmel-itkikwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa piankowa: - 1 litr schłodzonej śmietanki 30 % - 4 galaretki malinowe - 500 ml wrzątku (do galaretek) Dodatkowo : - konfitura malinowa - czekolada mleczna i deserowa Dobrze jest mieć (miałam, zawsze robię więcej ) ciasto w zamrażarce – wyciągamy, rozmrażamy, stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy. Jeżeli nie mamy, to – dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche(...)wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie
mojewypiekiinietylkoDomowe drożdżówki z jabłkami Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z
Ciastkozercy