składniki na ciasto kruche: 300 g maki orkiszowej lub pszennej 130 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaMało kto o tym wie, ale muffiny i muffinki to nie to samo . Muffiny to puszyste placki drożdżowe, wypiekane w Anglii już tysiąc lat temu. Muffinki
mojewypiekiinietylkoCiasta jogurtowe mają to do siebie, że robi się je szybko – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Siatka moreli wołała mnie o spożytkownie, a że godzina późna
Poezja smakuswój niepowtarzalny przepis na to ciasto....ja dzielę się dziś z Wami moim! Składniki: 1 kostka margaryny 1 płaska łyżka smalcu 0.5 kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3 żółtka i 2 całe jaja 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przyrządzenia: Na stolnicę przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia, robimy dołek(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut, ale zależy to oczywiście od piekarnika. Ciekawostka: Jeśli nie mamy ochoty na ciasto z jabłkami, z samego ciasta można zrobić ciasteczka, są naprawdę pyszne i kruche, a najlepsze są takie dość grube
upichcicCiasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Nie miałam okazji go wypróbować, aż do tej pory. Skorzystałam z tego przepisu z hiszpańskiego bloga
Poezja smakuurozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi zajadał się jeszcze ciepłymi...aż nie nadążałam ze smażeniem:)) A wy lubicie doughnut's czy wolicie zwykłe pączki z nadzieniem? Z przepisu wychodzi około 40 sztuk. Warte skosztowania. ;-) Składniki: - 50g świeżych drożdży lub drożdży suszonych(...)wycinać kółka(np. szklanką), a w nich mniejsze kółeczka(np. małym kieliszkiem). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia(można przykryć ściereczką). Lukier: - 40g masła - szklanka cukru pudru - łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2-4 łyżki gorącej wody(lub więcej jeśli potrzeba) Masło rozpuścić z cukrem pudrem w garnuszku, dodać wanilię, wodę i wymieszać. Wyrośnięte doughnut's smażyć na rozgrzanym do temp. około 175 stopni
Smaczne Zdroweskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200
Domowy Smak JedzeniaStary, dobry przepis... Ze starego, w wielu miejscach już nieczytelnego, zeszytu mojej Mamy, który kiedyś przepisałam :) Uwielbiamy, więc zawsze od razu idzie duża porcja :) ostatnio aż
Kolorowy Przepisownikdniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny. Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty i małe biszkoptowe ciasteczka do herbaty. A od zeszłego tygodnia niemal codziennie wycinam z niego środek i wypełniam lekkim malinowym nadzieniem. Schładzam i kroję na porcje, które znikają jedna po drugiej(...)minut - do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto trzymać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do momentu całkowitego wystudzenia.Dopiero wtedy wyciągnąć z formy. Na nadzienie 250 ml śmietany kremówki cukier waniliowy kilka garści malin (mogą być mrożone) cukier puder (do smaku) kubeczek pokruszonego miąższu ze środka biszkoptu kilka łyżek syropu z czarnego bzu (można zastąpić innym płynem lub sokiem) konfitura truskawkowa
KUCHARNIAMogę śmiało powiedzieć,że rabarbar rządzi w większości na blogach kulinarnych jak i na targach warzywnych. Rabarbar uwielbiam chyba tak samo jak truskawki i nie mogę
Aromatyczne Podróżeskładniki na biszkopt: 4 jajka 70 g mąki orkiszowej 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na
Domowy Smak JedzeniaDziś mam dla Was jeszcze jeden pyszny, szybki i słodki przepis. A żeby tego było mało, to jest on jeszcze w uroczym, typowo świątecznym kształcie
Słodkie okruszkiNajlepsze brownie wychodzi mi zawsze z tego przepisu. Jest mega kaloryczne, ale być może dlatego takie jest dobre. Na szczęście ciasto można pokroić na małe kawałki
Poezja smakuJagodzianki są u mnie w sezonie na okrągło. Tym razem jagody wykorzystałam w inny sposób – upiekłam sernik jagodowy. Inspirowałam się tym z Moich Wypieków , jednak
Poezja smakuPraliny przygotowane na bazie kremu daktylowego są idealnymi słodyczami dla wszystkich tych osób, które cenią zdrowe odżywianie i dbają o siebie. Warto poświęcić chwilę, aby
Kuchcik gotujeOstatni raz jadłam ciastka ze skwarek w szkole podstawowej. Robiły je obie moje Babcie, Mama, Ciocie. Swego czasu ten rodzaj ciastek był bardzo popularny. Moja Mama
Przepisy Aleksandry