Tego dnia od rana „COŚ” za mną chodziło. Chciało mi się czegoś – czegoś bliżej niesprecyzowanego. Czasami po prostu mam takie dni i …
Smaki Na TalerzuOd jakiegoś czasu ciasto to króluje na grupach kulinarnych. Przepis bardzo mi się spodobał, bo ma moje ulubione mleko w proszku i postanowiłam
Passion of CookingZ awsze wychodząc ze sklepu zabieram ze sobą gazetę, gdzie znajduje się kilka przepisów. Jakiś czas temu wzięłam taką gazetkę ze sklepu
W kuchni u MonikiW końcu wiosna postanowiła do nas dotrzeć i przyniosła ze sobą wiele pomysłów na nowe wypieki:) Gofry z bitą śmietaną, z dżemem czy też same, zawsze
Smaczne Zdrowepudru Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z sodą proszkiem do pieczenia, kakao i solą . Masło miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym na jednolity puch ( kilka minut ) , stopniowo dodajemy jajka. Wsypujemy 1/3 suchych składników i miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia, dodajemy ½ szklanki maślanki miksujemy. Czynność powtarzamy aż do wykończenia składników(...)ciastek oreo odkładamy do dekoracji, resztę kruszymy. Obsypujemy boki tortu. Z odłożonej masy wykonujemy większe gwiazdki za pomocą woreczka cukierniczego. Ciastka kroimy na pół. Na każdy środek gwiazdki nakładamy ciasteczko. Wierzch tortu posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo. Na noc pozostawiamy w lodówce
Darcia w kuchnicukru Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej - dobrze wymieszać, by powstała gładka masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i orzechy. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy kwadratowej o średnicy(...)będzie się już nadawała do pracy i trzeba ją ponownie podgrzać), a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego - ja używam kupowanych w Czechach specjalnie do tego celu (oraz do lukrowania ciasteczek i pierników) rękawów z maluteńką tylką (końcówką). Można ją zastąpić grubym workiem foliowym - przełożyć do niego stopioną czekoladą, a następnie w jednym z rogów zrobić delikatne nakłucie, przez które wydostawać
KUCHARNIAnastępny dzień zostało ich jeszcze parę. Jak się jednak następnego ranka okazało, eklerek już nie było, dziwnym trafem zniknęły. Jola była święcie przekonana, że jej mąż zabrał ciasteczka ze sobą do pracy. Po południu jednak zagadka tajemniczego zaginięcia eklerek się rozwiązała. Zachłanny Eric bał się żeby nikt mu ich nie zjadł, więc zapakował je spowrotem do pudełka po butach(...)piekarnika). Eklerki mają się w tym czasie ładnie zezłocić. Pozostawiamy do ostygnięcia po czym kroimy na pół. Krok 2: Masa budyniowa Potrzebujemy: - 600 ml mleka - 2 łyżeczki pasty waniliowej, lub ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii - 6 żółtek - 100 g cukru - 40 g mąki pszennej - 40 g mąki ziemniaczanej W rondelku zagotowujemy mleko z wanilią. W międzyczasie przy pomocy
W mojej holenderskiej kuchniPączki jogurtowe przygotowałam lekko modyfikując zeszłoroczny przepis na karnawałowe kwiatki puchatki. Tłusty czwartek w tym roku przypada 23 lutego, czyli jutro, a zgodnie z polską tradycją
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomysłami :) P.S. Opinia męża: "Ostatnio pytałaś jakie ciasta lubię najbardziej...." zajada kęsa i mówi "no właśnie takie! " :) Składniki: BISZKOPT: 4 białka 2 żółtka (pozostałe żółtka można użyć do kruchych ciasteczek :) pół szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli 75 g maku 50 g wiórków kokosowych 50 g zmielonych orzechów włoskich pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną(...)likieru kokosowego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g masła w temperaturze pokojowej (150 g jeśli chcemy bardziej sztywną kostkę) Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, gotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać likier, wymieszać i wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać wystudzoną masę
coolinarnybudyniowa: 1,2 l mleka 3 budynie śmietankowe (3x40 g) 6 łyżek cukru 2 łyżki wiórków kokosowych Kokosowa pierzynka: 2 jajka 120 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 140 g masła, stopionego i przestudzonego 220 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Ciasteczkowy spód: Ciastka zmielić lub drobno pokruszyć, np. za pomocą wałka. Dodać do nich stopione, jeszcze(...)dodawać, łyżka po łyżce obydwa rodzaje cukrów. Na koniec strumyczkiem wlać przestudzone masełko, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Na ostudzony spód z ciasteczek wylać jeszcze ciepły budyń. Na budyń wyłożyć kokosową pierzynkę. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-40 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny, kokosowy
Nastoletnie Wypiekaniewafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem(...)Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2. 4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana 4. Makaron z twarogiem i cynamonem 5. Dietetyczny domowy budyń waniliowy Mam nadzieję, że ten wpis się komuś przyda. Przypominam, to tylko lekki podgląd :) No i oczywiście... Czasem podjadam sklepowe słodkości
CzarnawisienkaWitam Kochani tego ciepłego jesiennego dnia :) Złota polska jesień sobie o nas przypomniała i nadrabia zaległości racząc nas słoneczkiem od rana. Z tej okazji mam dla
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLato kojarzy mi się z wysypem różnorodnych owoców i kombinacjami, co też z tymi owocami zrobić. W dzieciństwie rzadko chodziliśmy z rodzicami na jagody. W zasadzie
Życie zamknięte w smakuOczywiście nie dotrzymałam danego sobie słowa, że nie upiekę nic na weekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w
UgotujmyTo.plUwielbiam piec babeczki, tak samo jak kocham białą czekoladę. Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki przepis na małe słodkości – babeczki z kawałkami białej czekolady
Słodkie okruszki