Pieczenie tych pierniczków to sama przyjemność! Podczas podgrzewania miodu w całej kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw i przez chwilę można zapomnieć o
Słodki PomysłMarkiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak
mojewypiekiinietylkoKażde małe dziecko jest fanem renifera Rudolfa (w każdym razie moje dzieci na pewno:)). Na cześć dziecięcej fascynacji powstały ciasteczka z reniferem, obowiązkowo z czerwonym nosem
Kolizje SmakówCiasto drożdżowe robię bardzo często, tym razem postanowiłam zrobić bez jajek i jak się okazało bułeczki wyszły także świetne! koniecznie musicie wypróbować, tym bardziej że niebawem
Radość kipiąca uśmiechem.Coraz bliżej Świat,coraz piękniej pachnie w domu...skórka pomarańczowa,pierniczki..zapach roznosi się po całym domu i sprawia,że robię się niecierpliwa ....już się
Niespełnione zdolności kulinarneGdy zaczynam myśleć o bigosie, to znak, że nieuchronnie zbliża się Boże Narodzenie ! Tak więc, na razie odchodzę od słodkości, pierniczków i innych ciasteczek i dziś
Kulinarne przygody Gatityskładniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich
Domowy Smak JedzeniaPowoli szykuję się do Świąt i w domu zaczynam od sprzątania. Czekam już na 6 grudnia żeby móc powoli ozdabiać okna. Nie mam jeszcze pomysłu jak, ale mnóstwo inspiracji znajdziemy w internecie. Na pewno będzie złoto i czerwono. I ten blask białych lampek. Na pierwszy weekend biorę udział w Grudniowym Wyzwaniu Blogerek. Będziemy piekły ciasteczka na choinkę
Magiczne Życie MartyCiasto marchewkowe Przepis na ciasto marchewkowe dostałam jakiś czas temu od mojej mamy, korzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam go dzisiaj wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest idealnie
Ciastkozercy, Święta już tuż tuż. Ten czas napełnia mnie radością.Cała rodzina zjeżdża się do Polski. Wykonanie – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. jak już białka są sztywne powoli dodawać po łyżce cukru nie przerywając mieszania. Do sztywnej piany z białek wlać olejek migdałowy i powoli wsypywać wiórki kokosowe. Formowanie ciasteczek
Kuchnia Pokoleńciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa
Karo in the KitchenSamych pogodnych i szczęśliwych dni, zdrowia oraz spełnienia najśmielszych marzeń
Proste Potrawypracy spędza większość czasu, więc kiedy już nam się trafi wspólne pięć minut... Idziemy spać. Jak na stare, dobre małżeństwo przystało. Nie mogłam sobie jednak mojego ulubionego amerykańskiego święta odpuścić zupełnie. Z samego rana zebrałam się więc w sobie, wyjęłam z lodówki masło i jajko, i jak tylko powoli doszły do temperatury pokojowej, zabrałam się do rzeczy(...)się w spragnionych smakołyków zezowatymi spojrzeniami. Swoje przygotowałam w różnych kolorach; zabiera to kilka chwil więcej, ale na te szaro-pochmurne dni taka potworkowa tęcza jest po protu niezastąpiona! Ciasteczka są z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie i maślane, z delikatną waniliową nutą. Idealne dla dzieci: i do jedzenia, i do zabaw w kuchni, bo przepis jest banalnie prosty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwiąteczne drzewko powinno pięknie pachnieć i jego ozdoby również, kiedy gałązki obwiesimy aromatycznymi pierniczkami w całym domu zapach jodły pomiesza się z korzennymi zapachami, efekt niesamowity
Apetyczna babeczkaDługo zastanawiałam się czym rozpieścić mojego mężczyznę,który wrócił z trasy.Padło na przepyszne rurki.Muszę się przyznać,ze robiłam je pierwszy raz.Często za mną
Niespełnione zdolności kulinarnemogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część przełożyłyśmy marmoladą i posypałyśmy cukrem pudrem, bo tak lubimy najbardziej. A na kilka załapał się nawet Święty Mikołaj przy okazji
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwięta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest pyszny! Polecam nawet niedoświadczonym w kuchni, gdyż jest bardzo łatwy w przygotowaniu:) Scroll down for recipe in English Sernik chałwowy (12 porcji) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników
karmelowy