Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą. Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta
Cztery FajeryTaki piernik piekę od bardzo dawna i zawsze z powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Fajnym uzupełnieniem całości są bakalie. Piernik
Krokusowy Domw ferworze świątecznych przygotowań, natchniona zapachem precli napotkanych w budce z ciastkami na Starym Rynku, musiałam je upiec. Choć precle nie są wypiekiem typowo
Z Marcepanemblaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (nie, papier do pieczenia to nie to samo co śniadaniowy, niechże Cię ustawodawca broni przed użyciem śniadaniowego..) Mokrymi łapkami/zimną łyżką formuj ciasteczka. Układaj na blaszce w odległości 2-3centymetrów (rozrosną się) 8. Ciastka piecz przez kwadrans w 180 stopniach Celsjusza 9.Studź ciastka na kratce bądź w niedomkniętym pudełku, niosąc(...)deszczowy grudniowy wieczór do znajomych wiedźm. 10. Ciastka są idealną wymówką gdy wiesz, że się spóźnisz. Ułagodzą każdego gospodarza. Zjedzone jeszcze przed świętami. Wszyscy żyją. Świadków nadal mam. Można piec
U Fiolkiblaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (nie, papier do pieczenia to nie to samo co śniadaniowy, niechże Cię ustawodawca broni przed użyciem śniadaniowego..) Mokrymi łapkami/zimną łyżką formuj ciasteczka. Układaj na blaszce w odległości 2-3centymetrów (rozrosną się) 8. Ciastka piecz przez kwadrans w 180 stopniach Celsjusza 9.Studź ciastka na kratce bądź w niedomkniętym pudełku, niosąc(...)deszczowy grudniowy wieczór do znajomych wiedźm. 10. Ciastka są idealną wymówką gdy wiesz, że się spóźnisz. Ułagodzą każdego gospodarza. Zjedzone jeszcze przed świętami. Wszyscy żyją. Świadków nadal mam. Można piec
Fiolka w kuchniPrzepis znalazłam na blogu Słodkiej Pasji . Mi niestety nie wyszły takie ładne, ale będę jeszcze próbować. Może muszę dodać więcej mąki? Nie wiem, ale i tak
Pasja SmakuDopiero wczoraj miałam okazję przekonać się jak pachnie i smakuje prawdziwa przyprawa do piernika, bez cukru, bez mąki... Jaki jest jej prawdziwy kolor i jaki aromat
Mango PapajaŚwiąt Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynam od wypiekania pierników. Zapach korzennych przypraw, roznoszący się w mieszkaniu, najszybciej wprowadza mnie w przedświąteczny klimat. Dzielę się z Wami przepisem pochodzącym od mojej Babci (od siebie dodaję własną kompozycję przypraw, zamiast tradycyjnej mieszanki do pierników), mam do niego duży sentyment, odkąd pamiętam mama z niego korzystała piekąc te pyszne ciasteczka. Nie powiem, przepis
KierunekuchniaŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w
Cztery Fajerysię święta to biegnę z pomocą! Tarta z budyniem i musem wiśniowym przygotowana bez dodatku cukru, a jedyną wykorzystaną mąką jest kokosowa. Spód tarty jest delikatnie kokosowy w smaku. Dziecinnie prosty w wykonaniu, zdecydowanie szybszy od klasycznego ciasta kruchego. Ja wykorzystuję to ciasto dość często nie tylko w tym przepisie, ale też na przykład do przygotowania ciasteczek. Budyń
HealthyCreationsŚwięta już za nami, ale na blogu pojawi się jeszcze kilka wpisów ze świątecznymi wypiekami, bo trochę się tego nazbierało ;) W tym roku pewnie już nie będziecie mieli okazji upiec, ale może w przyszłości wypróbujecie moją piernikową wariację. Pomysł na to ciasto powstał dość spontanicznie, głównie ze względu na białka, które zostały mi po upieczeniu ciasteczek. Ten piernik
FitKotmalutkie ciasteczka przekazywane są z matki na córkę, a tradycja ta sięga aż XIX wieku. Wpływ na kuchnię Śląska Cieszyńskiego ze względu na swoje położenie miały Czechy, Niemcy i Austria. Przez te wszystkie lata powstało mnóstwo receptur. Aż trudno mi uwierzyć, że nie piecze się ich w całej Polsce, bo tak idealnie wpasowują się w najpiękniejsze Święta Bożego
Kuchnia Pani WiosnyPełna nadziei sięgnęłam dziś do swojego pudełka, gdzie trzymam ciacha, byłam pewna że jest jeszcze jedno, było ale wczoraj wieczorem, bo dziś rano mój tata, który
greenscarfTaki który zrobimy w domy na pewno będzie waniliowy, wszystkie kupowane to cukry wanilinowe- nie mające nic wspólnego z prawdziwą wanilią. Zróbmy własny w domu i
Z Majeczką w kuchniTak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie
Mała CukierenkaTak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie
Mała Cukierenka