czego pasuje. Żurawina i migdały - o tak, duet idealny!Wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło "ciasteczka z żurawiną" i tak trafiłam na ten przepis. Ciasteczka wyszły kruche i rozpływające się w ustach!Czytaj więcej
bistro mamaFaworki, chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...Składniki:4 żółtkapół szklanki gęstej śmietany1 łyżka spirytusu lub octumąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag)szczypta solicukier puder do posypaniatłuszcz do smażeniaZ żółtek, śmietamy, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Kolejno małe
Salonik smakówHalloween zwyczaj związany z maskaradą i odnoszący się do święta zmarłych, obchodzony w wielu krajach w wieczór 31 października, czyli przed dniem Wszystkich Świętych. Odniesienia do
mojewypiekiinietylkoMichałki" są bardzo czekoladowe z mnóstwem orzeszków w środku, oblane mleczną czekoladką.Składniki:125 g czekolady deserowejgrudka masła2 łyżki orzechówkigarść orzeszków ziemnych100 g kruchych owsianych ciasteczekłyżka kremówkiDodatkowo:100 g mlecznej czekolady 6 łyżki kremówkiWykonanie:Ciasteczka zemleć blenderem.Orzeszki posiekać na nie duże kawałki. Razem z ciasteczkami zmieszać.Czekoladę deserową połamać drobniej do rondelka i postawić nad parą i wraz
Moje pyszne gotowaniełyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki. Najpierw upieczemy nasze kwiatki. Ze składników na ciasteczka zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm i za pomocą foremki lub dowolnego szablonu wyciąć 12 kwiatków. Piekarnik rozgrzać
Świat CiastaSzybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem. Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna.Składniki:350 g mąki pszennej3 żółtka3 łyżki śmietany 18%1 kostka Kasi25
Walijskie Pichcenieszerokości 2,5-3 cm i zwijać w ruloniki. Ułożyć na natłuszczonej blasze posypanej mąką. Zewnętrzną warstwę trochę odchylić tworząc niby kwiatek. Piec w temp.180 stop.25-30 minut. Ciasteczka są kruche
Kulinarny karnet Christopheradobrze wymieszać mikserem. Wsypać 3 łyżki grubo posiekanej czekolady i wymieszać łyżką. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze i piec około 15 minut w temp.190 stopni. Ciasteczka są kruche, aromatyczne, a dodatek kardamonu to na zdrowie
Kulinarny karnet ChristopheraKruche maślane ciasteczka idealne na każdą okazję. Smakują nie tylko dzieciom, a swój ciekawy kształt zawdzięczają uroczym stempelkom. Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 100 g cukru pudru cukier waniliowy Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować
wyzwania kuchennejego trwałość - za pasteryzować, jeśli zużyjemy szybciej, przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Warto dolewać go do herbaty. Pozostałe owoce rozsmażyć i włożyć do słoiczków. Wykorzystywać do np. kruchych rogalików, ciasteczek
kolorowotorcikowowielkiej rodzinie jak moja, zjadane są w ciągu 2 dni. Jednak bardzo lubimy też kombinować z różnymi nowymi przepisami, którymi miło mi dzielić się z Wam :) Ciasteczka są kruche i mają przepyszny smak. Żurawina nadaje im lekko kwaskową nutę , a orzechy...po prostu w tym komplecie pasują do siebie idealnie!:) Przepis znalazłam tutaj Składniki: -170g miękkiego masła -1 łyżka
Smaczne ZdroweTe rogaliki zagoszczą u nas chyba już na stałe. Po dyniowych , marchewkowych z powidłami przyszła kolej na uwielbianą chyba przez wszystkie dzieci nutellę
Smaczne ZdroweBardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z
Smaczne Zdrowewiększości tylko z dodatkiem do kawy, a przecież można zrobić z nią ciasteczka!I tak oto obrałam kardamon, roztarłam go dokładnie w moździerzu i zabrałam się do pracy. Ciasteczka są kruche, maślane, trochę przypominają herbatniki i oczywiście mają piękny kardamonowy smak i zapach!Jeśli tylko jesteście fanami kardamonu, musicie je przygotować! :-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćbloga Moje Wypieki. Zmodyfikowałam go lekko pod siebie. Zawsze, gdy robię pierś z kurczaka w sezamie, zostaje mi spora część paczki i postanowiłam coś z tym zrobić. Ciasteczka są kruche i pyszne, a także mega banalne. Dedykuję je koleżance z uczelni – Magdzie M., która twórczo kusiła sezamkami przed zajęciami. Składniki na 20 sporych ciastek: 1¼ szkl. mąki ½ szkl. cukru
Fabryka pomysłów