Obiecałam Wam przepis na mój walentynkowy deser et voila. Lava cake lub jeśli wolicie fondant czekoladowy to deser idealny dla fanów czekolady! Ciastko z płynnym, gorącym
PatiGotujeczerpanie przyjemności z jedzenia, oczywiście wszystko w granicach rozsądku i z umiarem :). Książka Doroty jest encyklopedią zawierającą ponad 100 przepisów na wypieki, ciasteczka i desery na wszystkie wyjątkowe okazje. Całość podzielona jest na kategorie: ciasta do kawy, ciasta drożdżowe, ciastka, czekolada, desery, serniki, tarty i ciasta kruche, torty i ciasta tortowe, ciasta bez pieczenia oraz z różnych stron świata. Patrząc
Be Fit Be StrongKruche ciasto z jogurtem i jeżynami to obok ciasta styropian z malinami do złudzenia imituje w smaku sernik. Jak ktoś nie jest smakoszem serników, albo je
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodać wszelkich kombinacji poniższych pomysłów, ale z pewnością ukażą się one wraz z przepisami na blogu. 5 razy fit śniadanie: MUGCAKE Czyli ciasteczko z mikrofali gotowe w 4 minuty – to jedna z jego najważniejszych zalet. Do kawy smakuje świetnie. Wersji mugcake'ków jest również wiele. U mnie do tej pory często pojawiały się w wersji z otrębami orkiszowymi lub pszennymi
TetiisheriDzisiaj na blogu przepis na ciasto, na które sporo osób czeka, gdyż widziało zdjęcie na FB-ku i prosiło mnie na priv o przepis Sernik z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchciałoby się powiedzieć teraz - it's official , muszę przetrwać do świąt...). Mam nadzieję, że posmakują im tak bardzo, jak moim domowym degustatorom :). Ciasteczka są dość suche (z założenia), więc idealnie nadają się do maczania w porannej kawie lub herbacie. źródło Pełnoziarniste biscotti z migdałami i suszoną żurawiną Składniki (ok.30-40 sztuk): - 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 3/4 szklanki cukru brązowego
Corner With RecipesTorcik jogurtowy z truskawkami to bardzo proste ciasto, czy może deser Jogurtowiec wygląda pięknie, szczególnie za sprawą kolorystycznego, ciemnego kontrastu na bokach. A ciemne boki i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTorciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu.Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich.Jeżeli chcesz upiec
Przepisy Aleksandryfarszu dodaje się także posiekane orzechy lub inne suszone owoce, takie jak morele czy daktyle. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać kolorową posypką. Nie są trudne do przygotowania, a wyjątkowo cieszą podniebienie – doskonałe nie tylko do kawy, ale także jako słodka przekąska w pracy czy w szkole (ciastka można pokroić na kształt batoników
Poezja smakuCześć! Coś do pochrupania nawet przez dwa tygodnie, jeśli nie jesteśmy łasuchami :) Mają te ciasteczka plus. Poleżą, jeśli oczywiście narobimy ich jak fabryka a i sprezentujemy coś przyjemnego podniebieniu. Może nawet dla gości na wyprawkę wystarczy? Takie zwykłe kruchutkie, do kawy czy herbaty... Przyznam się, że nie trzymałam się mocno wskazówek w przepisie. Słusznie jak się okazało. Mam wrażenie
Pieprzyć z Fantazjąktórego dokładkę zawsze wszyscy sięgają! W tym przypadku absolutnie nikt nie zwraca uwagi na kalorie! Idealny do popołudniowej kawy, na przyjęcie, szaloną imprezę albo Święta! Zawsze zrobi furorę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) KRUCHY SPÓD: * ciasteczka markizy ( czarne ) – 200 g * kakao – 1 łyżka * cukier puder – 1 łyżka * masło – 80 g KREM CZEKOLADOWY: * mleczna czekolada(...)Decorada o smaku Karmelu – 30 g * cukier – 150 g * śmietana 36% – 125 ml * woda – 70 ml * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * sól – 1 szczypta * kawa rozpuszczalna – 1 szczypta WARSTWA SEROWA: * twaróg 3-krotnie zmielony – 300 g * jajko – 1 szt * żółtko – 1 szt * cukier wanilinowy Delecta – 1 łyżeczka * cukier puder
Ostra na SłodkoKlasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą jako dodatek do deserów np. do lodów, zaś pięknie zapakowane sprawdzą się jako słodki upominek np. na święta :) Przepisów na amaretti jest bardzo dużo. Podejrzewam, że każda włoska rodzina ma swój własny przekazywany(...)jednak nie zawierają tyle cukru co kupne ciastka, gdzie cukier występuje jako pierwszy składnik. Nieco inna jest też ich konsystencja. Nie są to bowiem bezy z dodatkiem migdałów tylko ciasteczka migdałowe i tak powinny smakować. Polecam! Składniki: Na około 80 szt.: 280 g mielonych migdałów 220 g drobnego cukru 75 g białek 20 ml likieru Amaretto 1 średnia cytryna drobny
maniapieczeniaPyszne i pięknie prezentujące się ciasto bakaliowe, przełożone cienką warstwą kremu, nasączonymi w kawie delicjami i zwieńczone brzoskwiniami zalanymi cytrynową galaretką , która dodatkowo ożywia ciasto. Ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamniej więcej roku wreszcie mogę podzielić się z Wami moim pomysłem, wykonaniem oraz wrażeniami smakowymi :) Tak więc od razu na wstępie zaznaczę: jeśli nie lubisz tych charakterystycznych, czarnych ciasteczek z białym kremem/jesteś na diecie/skrupulatnie liczysz kalorie - pomiń ten przepis i lepiej poszukaj czegoś innego. W tarcie znajduje się ponad 400 g ciastek Oreo! Do tego jest jeszcze kremówka, mascarpone(...)chmurowej” konsystencji, bez pieczenia, więc absolutnie każdy może ją wykonać. Bardzo smakuje dzieciom. Polecam zrobić sobie do kawałka tarty filiżankę gorzkiej kawy lub herbaty. Dodatkowy cukier naprawdę nie będzie potrzebny :) Składniki (na ok. 10 porcji): Spód: 300 g ciasteczek Oreo (wraz z nadzieniem) 60 g masła Wypełnienie: 220 g masy kajmakowej (o smaku klasycznym) 500 ml śmietany 30% (schłodzonej
MyCookBook.plCantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami Cantuccini - przepyszne, włoskie, chrupiące ciasteczka, które uwielbiam! Są twarde jak suchary, ale to właśnie ich urok! Idealnie nadają się do maczania w herbacie i są świetną przekąską do popołudniowej kawy. Cantuccini bez dodatku tłuszczu - bo właśnie takie zdecydowałam się zrobić - skradły moje serce i z pewnością jeszcze nie raz, nie dwa zagoszczą na moim stole
Moje Qulinariałamią, dlatego trzeba je najpierw wystudzić i dopiero zdejmować z papieru do pieczenia. Czas pieczenia dopasować do grubości ciastek. Ciasteczek zbyt dużych nie robić, gdyż są bardzo sycące i wystarczy jedno, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego. Idealna przekąska do kawy lub herbaty. Składniki: (na około 25 sztuk) 200 g suszonych daktyli 150 g mąki kokosowej 50 g wiórków kokosowych
Kuchcik gotujeCiasteczka owsiane są jednym z moich ulubionych deserów. Są słodkie i nie mają dużo kalorii, a jedzenie ich sprawia mi zawsze ogromną przyjemność. Przygotowanie ich jest również bardzo proste, a ja uwielbiam proste, szybkie i smaczne :D.Składniki(...)płatków owsianych30 g kakao200 g masła (roztopione)3 łyżeczki koniaku50 g cukru trzcinowego3 łyżki miodu100 g posiekanej pistacji4 łyżki kawy espresso100 g mąki2 jajkaPrzygotowanie:Umieść wszystkie składniki do miski i dobrze wymieszaj. Z masy uformuj ciasteczka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, z zachowaniem ok 1,5 cm odstępu. Ciasteczka piecz
Niezły Młynek