Magdalenki to małe francuskie ciasteczka o charakterystycznym muszelkowym kształcie, a właściwie bliżej wg mnie im do biszkoptowych babeczek niż ciasteczek. Tradycyjne magdalenki pieczone są na cytrynową nutę, ja miałam ochotę na migdały, więc wykorzystałam do ich przygotowania mielone migdały, które otrzymałyśmy od SKWORCU. Babeczki te wyszły mięciutkie i delikatne w smaku, zdecydowanie godne polecenia. Magdalenki z mielonymi migdałami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisieci, to on mnie znalazł, a raczej ona.Ona to Olga :) Olga podesłała mi kilka swoich przepisów. Dziś wypróbowałam pierwszy i śmiało mówię, że jest sprawdzony :)Cytrynowy aromat tych pysznych tradycyjnych włoskich ciasteczek jeszcze unosi się w mojej kuchni, a połowy cantucci już nie ma.Następnym razem zrobię z pistacjami. I z podwójnej porcji ciasta :)Czytaj więcej
bistro mamaPost Sernik z kajmakiem i Snickersami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeorzeźwiający, wiosenny sernik cytrynowy z niebiańskim kremem cytrynowym Lemon Curd. Świetny na nadchodzące Święta Wielkanocne. Idealny na letnie imprezy. Jeśli lemon curd przypadł Wam do gustu, to polecam “ Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera “. Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj . Cytrynowy sernik z lemon curd – Składniki: 180 g – 210 g ciasteczek wielozbożowych, owsianych lub digestive (dobrej(...)szklanki cukru 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z 2-3 cytryn) 2 duże jaja 30 g masła Cytrynowy sernik z lemon curd – Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Ciasteczka zmiksuj w blenderze, dodaj roztopione masło. Wymieszaj. Formę o średnicy 20-23 cm wyłóż masą z ciastek, dobrze ugnieć
Moja Delicjapyszne, mleczne, delikatne. Nie jest specjalnie skomplikowane, a smak powala! ;) Składniki: (18 cm) ciasteczka oreo 2 paczki (około 30 ciasteczek), masło 80g (50g+50g), mleko 400ml, śmietana kremówka 300g, aromat cytrynowy 10ml, żelatyna 20g, mleko 1/2 szklanki, cukier puder do smaku Wykonanie: Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 15 ciasteczek(...)mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat cytrynowy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i masę wylewamy na spód ciastkowy. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeję przygotowujemy górną warstwę. Postępujemy analogicznie jak w warstwie pierwszej - kruszymy ciemne spody pozostałe z 15 ciasteczek, łączymy z 50 g rozpuszczonego masła i wykładamy
Cakes By Kejtkrem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy. Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny(...)biszkopt: 1 jajko 35 g cukru 30 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej mus cytrynowy: 65 ml soku z cytryny 110 g cukru 2 żółtka 60 g miękkiego masła skórka otarta z 1 cytryny 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 50 g ciasteczek amaretti mus czekoladowy: 90 g czekolady karmelowej 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 g konfitury
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatni mazurek na dziś - cytrynowy :). Według mnie najsmaczniejszy. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandrymaleństw mnie nie kręciło - bo albo wycinać, albo przekładać dżemem, albo siekać mnóstwo czekolady trzeba, czasem ciasto się lepi i zabawy jest przez to jeszcze więcej, a efekt...? No ciasteczka... Nic specjalnego...Teraz jednak podejście mam zupełnie inne - z przyjemnością poświęcam więcej czasu na przygotowanie efektownych, drobnych słodkości. Owszem, moje ulubione to ciągle te, które da się przygotować między zmywaniem(...)mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne, nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się w ustach, słodki krem i lekko kwaskowy dżem cudownie ze sobą współgrały. Ogromna porcja zniknęła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 3-4 łyżki cukru pudru 60 g masła 3 jajka 150 ml wody 1 szczypta soli 2 łyżki otartej
Domowy Smak Jedzenianiż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli o niespodziewanych gości chodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...?Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się, nie upadłam na głowę i nie zwariowałam(...)temu są wyraźniejsze w smaku, takie trochę jesiennie. Do przełożenia przygotowałam curd z marchewki, który jest moją najnowszą wielką miłością. Ma piękny, intensywny kolor, smakuje cytrynowo z lekką nutą rozgrzewającego imbiru w tle. Ciasteczka można przełożyć samym curdem, ja jednak przygotowałam prosty krem z mascarpone, a tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki nie są przesadnie słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserniczek znalazłam u Atinki , która pomysł zaczerpnęła od Joanny:) To tak po nitce do kłębka:) Sernik jest bardzo dobry, dużo cytrynowej nuty dodaje mu glazura mocno cytrynowa. Składniki na spód: 142 g zmielonych ciasteczek typu Digestive; 4 łyżki stopionego masła; Pokruszone ciastka (zmieliłam je w malakserze) wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 23 cm) i dobrze ugnieść(...)minut). Składniki na masę serową: 1 i 1/4 szklanki cukru; 680 g sera śmietankowego (za przykładem Atinki dałam też jak i ona serek wiaderkowy); 1 łyżka otartej skórki cytrynowej; 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego; 4 duże jajka ( o pokojowej temperaturze); 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy; 1/4 łyżeczki soli; 1/2 szklanki śmietany kremowej 36-40%; Cytrynowa
In my kitchenmiły dzień z dziećmi i świętowanie końca roku szkolnego. Juuuhuuu!!! Do świętowania przydały by się jakieś smakołyki dlatego też wieczorową porą dnia wczorajszego upiekłam cudowne ciasteczka. Łączą w sobie zapach i smak skórki cytrynowej i mięty oraz masła. Od siebie dodałam drobiny gorzkiej czekolady tak bardzo smakujące mi w połączeniu z cytryną. Przepis podpatrzyłam w najnowszym 07/2017 numerze
Dzieje kuchennej Wiewióryherbaty. Nuta cytrusowa jest tu dosyć mocno wyczuwalna. Jeżeli nie lubicie imbiru lub akurat nie macie pod ręką, można zamienić na świeżo starta skórkę cytrynową lub pomarańczową. Równie dobrze nie musice robić kremu, bo same ciasteczka są przepyszne, dlatego też podaję przepis w dwóch turach dla chętnych. Aby dobrze wykorzystać czas, czyli bez zbędnego oczekiwania proponuje przygotować krem w czasie(...)imbiru sok z połowy cytryny Wszystkie składniki na krem zblenduj na gładką masę. Wstaw na pół godziny krem do lodówki. Wystudzone ciasteczka przełóż kremem. Możesz je dodatkowo udekorować lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i łyżki soku cytrynowego. Smacznego ps. W związku z tym, że nadzienie jest z „twarożku” należy je zjeść w ciągu
greenscarfLekka pianka cytrynowa z musem śliwkowym na korzennym, ciasteczkowym spodzie przepis na formę o wymiarach 35x25 cm Na ciasteczkowy spód należy przygotować: 350 g ciasteczek - koniecznie korzennych! 200 g rozpuszczonego masła dobrej jakości Na cytrynową piankę: 350 g pianek marshmallow (użyłam waniliowych) 500 g śmietanki 36% 1 galaretkę cytrynową Na mus śliwkowy: 1,7 kg renklod sok z 1/2 cytryny(...)cukru 2 laski wanilii 1 galaretkę cytrynową 2 łyżeczki żelatyny Śliwki pokroić w kostkę se skórką, przełożyć do dużego, szerokiego garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić, aż puszczą sok (ja schowałam je na noc do lodówki). Laski wanilii naciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śliwek. Przekrojone laski wanilii też wrzucić do garnka. Śliwki zagotować i smażyć
Ratunku obiadciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Małe, maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej z truskawkami i listkami cytrynowej melisy. Może wygląd trochę kokieteryjny, takie brzydalki, ale w tym wypadku zdecydowanie liczy się wnętrze. Pychota! Przekonajcie się sami."Składniki:160 g masła100 g cukrujajkołyżeczka ekstraktu(...)razem z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła i mieszamy.Z gotowej masy przygotowujemy małe ciasteczka, za pomocą dwóch łyżeczek, tworząc małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki, dodajemy porwane listki melisy i odstawiamy
Słodkie Przyjemności