ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:560/1556)

Racuchy z jabłkami 183

ciasto powinno stać się gładkie i jednolite. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut. Gdy ciast będzie rosnąć, zajmij się jabłkami. Owoce umyj i obierz. Usuń z nich także gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokrój w kostkę. Jabłka możesz skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do wyrośniętego ciasta

blog.moje-pasje.info
Babeczki jogurtowe z owocami 228

zostawić w całości, większe pokroić na małe kawałki. Zawartość obu naczyń krótko wymieszać do połączenia składników. Nie używać miksera. Foremki na babeczki wypełnić do połowy ciastem, następnie włożyć do środka kilka owoców. Silikonowych foremek nie trzeba wcześniej natłuszczać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok 20-25 minut

Ze smakiem i z pasją
Truskawkowe marzenie 353

masą jogurtową.  Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Wygląda i smakuje wspaniale. Polecam Wam, koniecznie musicie upiec. Truskawki można zamienić na maliny lub inne sezonowe owoce. Za każdym razem będzie inne ciasto i inny smak. Żródło Ciasta S.Anastazji Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielić

O kuchni z uczuciem
Knedle ze śliwkami 189

Uwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do  ciasta  zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że moje śliwki były dość duże z podanych składników wyszło mi ok 10 szt. całkiem sporych knedli. Składniki: ok 300 g ugotowanych ziemniaków 120 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)dodajemy całe jajko, mąkę i mąkę ziemniaczaną, gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać trochę więcej mąki ( nie za dużo, powinno być lekkie i puszyste). Ciasto dzielimy na równe części, każdą z nich wyrabiamy chwilę w dłoni tworząc kulkę, następnie do środka wkładamy wypestkowaną śliwkę i dokładnie zawijamy boki tak by owoc nie wypłynął w trakcie gotowania. Knedle wrzucamy

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 219

Ciasto urodzinowe mojej mamy, bo śliwek mamy bardzo dużo, a ciasto ze śliwkami wszyscy zawsze lubią. No i kruszonka. Zawsze wolałam takie ciastka na urodziny niż

Pasja Smaku
Tarta cytrynową z bezą 166

oczekiwaniu na świeże owoce proponuję upieczenie cytrynowej tarty. Obłędny smak gwarantuje cytrynowy krem, słodka beza i kruche ciasto. Idealny deser do kawy. Składniki: Kruchy spód – 180 g mąki – 2 łyżki cukru pudru – 100 g masła – 1 żółtko – 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli Krem cytrynowy – 3/4 szklanki

To co kocham
Noże - który, do czego ? 242

posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo jajka do faszerowania, w taki sposób aby nie uszkodzić skorupki.  nóż do pieczywa noże

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mus czekoladowy bez nabiału 277

wyrazistego smaku. Przelewamy mus do czterech małych naczyń i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu posypujemy kakao. Mus podajemy sam lub z owocami. Zobacz także: Mój kaszak Ciasto o wielu nazwach: miodownik, miodowiec, ciasto greckie... Ciasto magiczne Ciasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Ni... Odchudzona napoleonka Lubicie ciasta z kremem budyniowym

Poezja smaku
Czekoladowa tarta z panna cottą 180

minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola(...)lodówce do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą panna cottę przelać na całkowicie wystudzony kruchy spód tarty. Odstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie na tarcie wyłożyć owoce. Podawać, przechowywać w lodówce. *Uwaga dla zapracowanych: ciasto kruche można zastąpić pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem. Np. 300 gr ciastek czekoladowych HIT z nadzieniem i do tego 50 gr rozpuszczonego masła

moj przepis na
Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone + film 210

dodajemy mus truskawkowy oraz wystudzoną żelatynę. Połowę masy wykładamy na pokruszone biszkopty i dokładnie ją rozprowadzamy, na masie układamy połowę pokrojonych na kawałki truskawek a na owocach rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi truskawkami. Torcik wstawiamy do lodówki na około 4 godziny aby stężał, przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem i dekorujemy miętą.   Artykuł Torcik na zimno

Smakowite Dania
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 210

Hestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta).  Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem  Depardieu i Umą Thurman. Kadr z filmu "Vatel" (2000 rok) Zamieszanie, jakiemu(...)kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były

Przepisy Aleksandry
Sok z owoców bez gotowania. Tradycyjny Syrop z owoców do rozrabiania z wodą - prosty przepis. Sokoparownik i sok z czarnej porze 254

mój zestaw "NA ZDROWIE" tutaj  oczywiście liczba osób, które mogą skorzystać z oferty jest ograniczona.   Co zrobić z pozostałymi z soku owocami?   Proponuję przetrzeć przez sito i wykorzystać do zrobienia domowych deserów, ciasta, dżemów czy nalewki.   Ja z powodzeniem rok po roku używam wybranych owoców (takich pozostałości) do sporządzania domowych przepysznych nalewek

IzaGotuje
Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców 231

dużej szczypcie imbiru, cynamonu i wanilii Suszone figi pozbawić twardych ogonków, pokroić na małe kawałki, przełożyć do melaksera wraz z pozostałymi składnikami, miksować aż do rozdrobnienia owoców i utworzenia pasty. Przygotowanie rolad: Ciasto i nadzienie podzielić na 2 równe części. Przygotować arkusz papieru do pieczenia. Jedną część ciasta zbić w kulę i przełożyć na arkusz, pozostałe ciasto z powrotem

Even Better Food
Tort z winogronami 162

Pieczenie tortu, a szczególnie jego dekorowanie jest dla mnie zawsze wielką przyjemnością. Ten ozdobiłam ostatnimi owocami zebranymi w ogrodzie - ciemnymi i jasnymi winogronami. W warstwach

Przepisy Kulinarne
Drożdżówka ze śliwkami 194

można zjeść jeszcze na ciepło - taka najsmaczniejsza.  Dzieci i Pan mąż chcieli tylko spróbować i płowe zjedli, a to największy komplement dla mnie. Znaczy smakuje ;) Ciasto drożdżowe uniwersalne. Możecie użyć różnych owoców, ale ze śliwkami smakuje nam najbardziej. Nie jest pracochłonne.  Możecie użyć do wyrabiania maszyny do chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka.  Można(...)oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.  W tym sezonie nie raz jeszcze zapewne upiekę drożdżowe ze śliwkami i Was bardzo zachęcam.  Przepis z bloga Moje Wypieki lekko zmodyfikowany Przepis na duża blachę 40 na 30 cm Ciasto drożdżowe 15g suchy drożdży instant lub 30 g świeżych 400-480 g mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka  80 g rozpuszczonego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk