zapasteryzowanych owoców mam kompot i owoce do ciasta lub deserów.Dlatego Słoiki wypełniam owocami po sam brzeg i zalewam słodkim , korzennym syropem. 2 kg.śliwek WĘGIEREK Syrop: ******************* 2 litry wody 0.5 kg.cukru trzcinowego 4 laski cynamonu 2łyżeczki gożdzików ************************************************** Śliwki umyć ,wydrylować.Słoiki umyć i wyparzyć.Śliwki gęsto ułożyć w słoikach.Ugotować syrop z podanych produktów
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolejny tak prosty przepis, który świetnie sprawdza się jako śniadanie czy deser. Takie crumble możecie przygotować z przeróżnymi owocami, sezonowymi albo od Waszego widzimisię.
Niezły MłynekJabłonie uginają się od owoców, proponuję zatem upiec ciasto z jabłkami i kruszonką. SKŁADNIKI: ciasto: - 4 jaja - 3/4 szkl. cukru - 2 szkl. mąki - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4-5 jabłek - 2-3 łyżeczki cynamonu - 2- 3 łyżki kaszki mannej kruszonka: - 1/2 kostki margaryny - ok. 1 szkl. mąki - 1/2 szkl. cukru Przygotowuję(...)podczas pieczenia). Margarynę roztapiam, studzę. Mieszam razem 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, roztopioną margarynę. Ubijam białka z cukrem. Łączę pianę z ciastem, wykładam na blachę. Rozkładam owoce, posypuję kruszonką. Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (termoobieg). Ciasto jest lekkie, delikatne, idealne do filiżanki popołudniowej kawy bądź herbaty :-) SMACZNEGO
WielopokoleniowoKochani, a może Kochane bo raczej taka ananasówka przypadnie do gustu zdecydowanie dla większości Pań. Tak prosta w przygotowaniu i taka pyszna. Wręcz idealna ba babskie
Niezły MłynekKochani znowu dzięki Lidl Polska miałam możliwość uczestnictwa w świetnych warsztatach z kuchni Greckiej prowadzonych przez Teo Vafidis. Pierwsze Warsztaty w nowej odsłonie od razu rozpoczęły
Niezły MłynekUuu Kochani dzisiaj jemy pyszną zupę rybną na ostro. Do chrupiącego pieczywa czy grzanki jak znalazł szczególnie teraz kiedy pogoda wieczorami jest ładnie ujmując brzydka. Taka
Niezły MłynekPo wyczerpującym wyjeździe powracam. Uwielbiam urlopy jednak zawsze wracam bardziej zmęczona hehe. Oczywiście wypoczęta psychicznie i z nowymi pomysłami, opalona i z zakwasami po
Niezły MłynekCały ten tydzień przygotowuję się do zimy. W mojej piwnicy już uprzątnęłam półki, żeby je na nowo zapełnić. Uwielbiam tą atmosferę w domu, a w
Niezły MłynekTak prosty, a zarazem tak pyszny. Długo zastanawiałam się czy dzielić się tym przepisem, gdyż większość z Was wie jak zrobić dżem wiśniowy czy truskawkowy. Jednak
Niezły MłynekCzy Dorota będzie szefem kuchni? Od kilku tygodni pojawia się nowa kampania Lidla, która zaciekawia wszystkich. Niektórzy przypuszczają, że Dorota będzie konkurowała z Okrasą. Otóż
Niezły MłynekKolejna propozycja przystawki na niespodziewanych gości. Ja takie słoiczki zawsze mam w zanadrzu, są świetne, szczególnie wtedy kiedy nie mam za dużo w lodówce, wystarczy
Niezły MłynekKochani ostatnio w kuchni Lidla odbyły się warsztaty, której główną tematyką były przetwory. Warsztaty prowadził Paweł Małecki, który jest nie tylko świetnym cukiernikiem ale i mentorem
Niezły MłynekNie każdy z Was wie, że mam swoją pasiekę i miodku pod dostatkiem. Jednak wiecie, że uwielbiam dodawać miód do większości potraw. Dzisiaj przygotowałam taką ogórkową
Niezły MłynekDzień dobry! Na śniadanie dzisiaj serwujemy tosty, bo każdy je lubi. Ja osobiście mam coś takiego, ze mogę zapomnieć o tosterze jednak jak kupię
Niezły MłynekNie każdy lubi podroby, jednak po takim obiedzie mam nadzieję, że je polubicie. Osobiście uwielbiam wątróbkę, praktycznie każdą. Ta wersja jest bardzo prosta i w tej
Niezły Młynek