Szybkie, proste i smaczne ciasto do zrobienia z każdym rodzajem owoców. Ja oczywiście tym razem mam jeżyny :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 25 dag margaryny- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- cukier puder do posypania- owocePrzygotowanie:Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a pod koniec ubijania po jednym żółtku(...)najniższych obrotach dodając stopniowo wcześniej przygotowaną masę z białek. Do powstałej masy dodajemy ostudzoną margarynę, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na wysmarowaną blachę a na wierzch przekładamy umyte owoce. Ciast pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniBardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło, z owoców powstało dużo pysznego soku. Jeść koniecznie z bitą śmietaną lub lodami, najlepiej ciepłe! Mniamskładnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100(...)wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek większy nieco niż forma na tartę - u mnie forma o średnicy ok 25 cm - przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty.Posypać migdałami. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 - 45 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się
Stare Garyjajko, śmietanę i 30 g cukru - wszystko ze sobą zmieszaj aby powstała jednolita masa. Wyciągnij ciasto i spłaszcz ręka aby powietrze uciekło, rozsmaruj masę i ułóż owoce - wstaw ciasto na 5 minut do piekarnika. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i dodaj pozostały cukier. Zmniejsz temperaturę w piekarniku
Niezły MłynekMasło, cukier, mąkę, sok pomarańczowy i jajka zmiksowałam na jednolite, acz rzadkie ciasto. Podzieliłam je na 2 równe części- jedną wylałam delikatnie na przygotowane owoce (tak aby ciasto przykryło owoce), drugą do pustej foremki. Obie formy wstawiłam do piekarnika 170st. na 30 min. (lub do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu formy wyjęłam, z piekarnika, odczekałam(...)delikatnie wyjęłam ciasto, pozostawiając do wystudzenia. Następnie wszystko zebrałam w mini torcik- pierwszy spód bez owoców, który posmarowałam dżemem, bitą śmietaną, a następnie odwrócone ciasto z owocami (tak aby owoce były na wierzchu). ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Upside Down Orange Mini Cake 250 g soft butter180 g of sugar1 orange100 ml of orange juicegrapes300 g of flour2 teaspoons
bastalenalistę naszych ulubionych letnich wypieków. N iezwykle miękka, puszysta i delikatna w smaku, dzięki dodatkowi ricotty w cieście drożdżowym . Idealne ciasto na weekendowe śniadanie. Polecam serdecznie i życzę smacznego :) SKŁADNIKI Ciasto dro żdżowe 400 g m ą ki pszennej 200 g ricotty 30 g świeżych drożdży 75 ml mleka(...)stopni. Form ę o wymiarach 32 cm x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy. Owoce rozkładamy na cieście. Na samym końcu, owoce pokrywamy kruszonką i posypujemy płatkami migdałowymi. **** Crumble Inserite nel mixer la farina, lo zucchero e il burro freddo tagliato. Frullate il tutto fino
La grande e la piccola cuocaJabłecznik przekładany może się stać jednym z ulubionych waszych ciast. Naprawdę Mamy teraz lato i dostęp do wielu owoców jednak jabłka są tak naprawdę zawsze, cały rok. A tak sobie myślę, że do tego jabłecznika można dodać dowolne dodatki: lody (ojej aż mi ślinka pociekła ), bitą śmietanę, dowolne owoce, czekoladę itd. Więc można go dopasować stosownie do pory(...)roku czy okoliczności. Jabłecznik przekładany to ciasto proste. Szybkie też ale w przygotowaniu. 3 razy należy upiec ciasto kruche więc tylko tutaj schodzi troszkę, reszta jest prosta, szybka i przyjemna. Naprawdę polecam bo wychodzi pysznie Podsyłam wam jeszcze linka do tarty jabłkowej – identyczne składniki, a zupełnie inne ciasto. Jabłecznik przekładany składniki na foremkę 35×24 cm: Ciasto kruche
RelaxtimeBardzo kruche ciasto i delikatna pianka z białek z dodatkiem budyniu do tego świeże owoce. Ciasto rewelacyjne z pewnością nieraz zagości na moim stole. Oczywiście można dodać różne owoce sezonowe. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki(...)kakao Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szt budyń waniliowy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść
Ala piecze i gotujepiekę już 3 blaszkę. Placek przypomina nieco popularne crumble, gdyż bazę stanowi tzw. kruszonka. Jest jednak o wiele smaczniejsze, kruszonka jest zwarta, jak w tradycyjnym placku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również inne owoce. Naprawdę polecam!! Ciasto wiśniowe na kruszonce Składniki
Mania Gotowaniamąki pszennej (użyłam tortowej) 50g płatków migdałowych Ciasto: 1. Do miski przełożyć obie mąki, przesiać cukier puder, krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka, wymieszać łyżką i następnie zagnieść rękoma ciasto (ciasto można również przygotować w robocie kuchennym). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić(...)lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując odrobiną mąki, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika
Mała Cukierenkaprzygotowałam i postawiłam na stole clafoutis usłyszałam “no czasem ciasto nie wyjdzie” tylko to nie zakalec! Clafoutis to francuski deser, owoce w cieście, ciasto jakby naleśnikowe, w którym zatopione są rozmaite owoce. Uwielbiają je dzieciaki, ja najczęściej wyjadam z formy sporą łyżką do szklanki mleka… pycha! Nie każdemu przypadnie taka konsystencja, ale warto spróbować(...)posypać cukrem pudrem lub gotowe porcje na talerzu polać syropem owocowym lub polewą czekoladową. CLAFOUTIS z jabłkami Bardzo prosty deser – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i polać ciastem dowolnie wybrane owoce, np. posiekane morele, śliwki, czereśnie, borówki, maliny, jagody, jabłka, itp. 20 minut w piekarniku i gotowe! Smacznego SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej 80 g cukru pudru
Zasmakuj Kuchnitortownicy. Lekko poruszamy formą, aby ciasto rozlało się na boki. Na wierzch ciasta układamy dowolnie połówki małych truskawek. Owoców nie może być za dużo, aby nie obciążyły ciasta. Mi owoce pomagała układać moja mała kochana pomocnica Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu
Słodkie okruszkiinne owoce. Są borówki , wiśnie i porzeczki , które to właśnie postanowiłam wykorzystać do zrobienia kolejnego przepysznego ciasta, na które przepis dostałam od cioci. Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną imprezę. Kwaskowate owoce fantastycznie przełamują słodki smak masy grysikowej i kruchego ciasta. Gwarantuję , że jest(...)soli, pod koniec dodajemy cukier, mieszamy. Pianę dodajemy do śmietany, mieszamy, a następnie wsypujemy budynie i grysik – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Masę wylewamy na schłodzone ciasto, przykrywamy umytymi owocami, a na wierzch kruszymy resztę ciasta czekoladowego. Pieczemy ok. 45 minut / 180C. Odstawiamy do studzenia. Smacznego
Ostra na SłodkoJedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast jakie znam. Lekkie, puszyste, wilgotne i bardzo uniwersalne, można je upiec z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi. U mnie(...)dzisiaj z jabłkami, ale już z niecierpliwością czekam na truskawki, jagody czy maliny pachnące latem i słońcem. Spróbujcie, gwarantuję, że później już tylko będziecie wymieniać owoce. Składniki (forma o średnicy 25 cm): Ciasto: 1,5 szklanki (200 g) mąki 0,75 szklanki (150 g) cukru 1 (16 g) cukier waniliowy 4 jajka 0,5 szklanki (125 ml) oleju rzepakowego
Fitsweet.meCiasto z porzeczkami – to obowiązkowy wypiek na nadchodzące dni, dopóki sezon na porzeczki trwa. Poniższe ciasto z porzeczkami jest szybkie i proste w wykonaniu, idealnie
Kulinarne Przebojeprzechować w lodówce przez godzinę Rozwałkować ciasto podsypując mąką, przełożyć do foremki na tartę, wyrównać boki, nakłuć ciasto widelcem, piec w temp. 180 *C do zarumienienia Ciasto wystudzić, wylać ubitą śmietanę, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Do dekoracji ciasta użyłam(...)galaretki śmietanę kremówkę ok. 300 ml owoce; truskawki i borówki Przygotowanie: Śmietanę ubijać, wlewać do niej strużką wystudzoną, tężejącą galaretkę( rozpuszczoną w szklance wrzącej wody) Wyłożyć na ciasto, ułożyć owoce i polać drugą rozpuszczoną, tężejącą galaretką ( również rozpuszczoną w szklane wody). Foremka miała
Proste Potrawy