ponieważ Młody jest poza domem i przez to zdecydowanie zmniejszyło się grono domowych łasuchów. Na szczęście został Dario, który nadal lubi ciasta, więc od czasu do czasu mam dla kogo piec. Dla męża zrobiłam ostatnio maślane ciasto z owocami. Udało się znakomicie. No to częstujcie się, proszę. Składniki: • 300 g masła • 250 g drobnego cukru • 300 g mąki pszennej(...)mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać 20 sekund /obr.5. 6. Do gotowego ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Pieczenie: 1. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. 2. Na wierzch ciasta wyłożyć owoce. Śliwki wypestkować i przekroić na pół. 3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym
W mojej kuchnigorąca). Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia – nie dłużej. Ciasto przekładamy do formy (ok. 25 cm x 40 cm albo 24 cm na 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście robimy kleksy z sera (nakładamy ser łyżeczką). Wykładamy owoce oprószone lekko mąką (u mnie rabarbar, jeżyny oraz porzeczki). Na końcu posypujemy kruszonką wyjętą(...)tylko do połączenia (tak jak w przypadku ciasta na muffinki) – gdy będziemy je mieszać za długo, ciasto może wyjść gumowe WSKAZÓWKA IV: Jeśli używacie sera z wiaderka, koniecznie użyjcie tego gęstego! Tylko taki ser będzie zachowywał się jak samodzielnie zmielony twaróg #UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje Post Wilgotne ciasto z serem i owocami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuRolada z jabłkami Ciasto ucierane Ciasto ucierane to mieszanka ciasta kruchego i ciasta biszkoptowego. Jest to ciasto bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu, chociaż wiele osób wpada w panikę w trakcie jego szykowania. Główne składniki to masło, mąka, jajka i cukier, ewentualnie środki spulchniające czyli proszek do pieczenia. Dlaczego tak często boimy się tego ciasta? Najpierw miksujemy masło dość(...)Ciasto drożdżowe Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto do którego przygotowania potrzebujemy naturalnego spulchniacza czyli drożdży. Ciasta drożdżowe są u nas bardzo popularne, pewnie większość z was jadła kiedyś drożdżówkę babci. Głównymi składnikami ciasta jest mąka, drożdże i płyn (najczęściej mleko). Ciasta drożdżowe są dość mocno pracochłonne ale efekty są pyszne. Pracochłonność polega głównie na tym, że ciasto potrzebuje
Relaxtimenajprostsze na świecie i przepyszne ciasto biszkoptowe z owocami jest bardzo częstym gościem na naszym stole. Znika jeszcze szybciej(...)niż się robi! Do przygotowania można użyć różnych owoców, ale my najbardziej lubimy wersję z jabłkami. Pyszne jest również z dodatkiem truskawek, rabarbaru czy malin. Ciasto biszkoptowe z owocami jest uwielbiane przez dzieci, a […] Artykuł Ciasto biszkoptowe z owocami – najprostsze pod słońcem! pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaLekki i smaczny sernik ze śmietanką i białą czekoladą. Idealny na domowe spotkania. Dla mnie strzałem w dziesiątkę było przełamanie słodyczy ciasta owocem granatu. 100 g okrągłych biszkoptów 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 350 g serków waniliowych 100 g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny 200 ml ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku(...)przelewamy czekoladę oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Na serniku rozkładamy owoce granatu, zalewamy ostudzoną galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia
VioletoweKucharzenieCiasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła z zamrażalnika łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/3 szklanki oleju Dodatkowo borówki amerykańskie maliny cukier puder do dekoracji Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby(...)przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy maliny oraz borówki. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto przestygnie całość oprószamy cukrem pudrem. Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką Kruche ciasto z owocami i budyniową
Kocham CzekoladęBardzo dobre ciasto, uwielbiam takie proste ciasta z owocami. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, co jakiś czas dodać po jajku i jedno żółtko. Dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać mleko i olej. Wymieszać na gładką masę. Formę o wymiarach 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem(...)posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Każdą truskawkę od strony szypułki zamoczyć w mące i tą stroną od mąki włożyć do ciasta. Kruszonka – masło, mąka, cukier, szybko zagnieść rękoma formując kruszonkę. Na koniec dodać płatki migdałowe i lekko ugnieść. Nie muszą się całkowicie połączyć z kruszonką. Obsypać kruszonką górę ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec
Kuchnia Pokoleńdużą ilością owoców. to ciasto z dnia na dzień jest wręcz pyszniejsze, o ciepłym już nie wspominając... ;-) To dzisiejsze troszkę zmieniłam, zamiast zwykłego mleka dałam owsiane i część masła zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często(...)wyłożyć na nią ciasto, starać się równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.Na ciasto wyłożyć umyte i odszypułkowane truskawki (pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany i pokrojony rabarbar. Można owoce przed wyłożeniem na ciasto wymieszać razem w misce i dopiero wówczas wyłożyć. Z zimnego masła, mąki oraz ksylitolu zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i obsypuję
Smaczne ZdroweSzybkie ciasto z maślanki. Ja użyłam śliwek, ale można z powodzeniem użyć innych owoców. Ciasto sprawdzi się także do wykonania babeczek. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Ma\u015blankowe ciasto ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-26 11:37:46","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/09\/P9240002-1-e1474889738722.jpg","description":null,"recipeYield":"16 ","recipeIngredient(...)przez 40 minut."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Maślankowe ciasto ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Porcje 16 Składniki 600 g maślanka 400 g mąka 300 g śliwki 2 łyżka olej kokosowy 2 szt jajko 250 g erytrol lub inne słodziwo Sposób przygotowania Wszystkie składniki poza owocami mieszamy na gładką masę. Połowę masy wylewamy do formy
Kucharzycawybraliśmy się na mini zjazd rodzinny do moich rodziców. W przeciwieństwie do wielu opinii o takich imprezach, było bardzo miło. Żeby oprócz grillowania było też coś słodkiego, przygotowałam ciasto z owocami leśnymi (tym razem na szczęście nie zapomniałam zabrać ciasta), a może raczej, jak podsumował później jeden z Wujków, owoce z ciastem. Nazwa nie ważna, najważniejsze, że smakowało(...)Jedyna uwaga, to lepiej nie formować brzegów, tylko upiec płaski placek. Serowy spód ma ciekawy smak. Do tego krem budyniowy, który oddziela ciasto od solidnej warstwy owoców. To chyba mój słodki faworyt tego sezonu. Ciasto 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu 6-8 łyżek oleju 6-8 łyżek mleka 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku
Pełny talerzdrożdżowe z malinami i kruszonką to klasyka wśród wypieków. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste, rozpływa się w ustach, a kruchutka kruszonka idealnie komponuje się z aromatycznymi owocami . Ciasto Drożdżowe z Malin ami i Kruszonką - Składniki: ok. 400-500 g malin Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru
Słodka StronaOstatnio lubię wypróbowywać różne przepisy na proste i szybkie ciasta z owocami. Ten przepis pochodzi od mojej Teściowej i używam go zwykle do upieczenia baranka wielkanocnego, ale pod owoce sprawdził się bardzo dobrze. Po upieczeniu nie sposób było mu się oprzeć :) Składniki: 300g masła 82% lub margaryny 300g cukru 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)posypania ciasta Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wszystkich składników miksujemy jeszcze kilka minut, po czym przelewamy ciasto do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta układamy owoce (jeśli
Smakowy Rajplantacje, przy dobrym zarządzaniu mogą być eksploatowane nawet przez 20 lat. Borówka to owoc, którego właściwości lecznicze zaczęto doceniać dopiero w XX wieku, bo wtedy właśnie zaczęto uprawę tych owoców. Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody (borówki czarne), ale są od nich zdecydowanie większe i słodsze w smaku. Są także skuteczniejsze w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych(...)surowo, ale możemy też wyczarować z nich pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami
Kulinarne przygody GatityCzęstuję pysznym kakaowym ciastem z wiórkami kokosowymi i mnóstwem świeżych malin. Dzięki dużej ilości owoców ciasto nie jest zbyt suche, jest idealnie wilgotne. Takie ciasto to najlepiej podać z filiżanką ulubionej kawy lub z kubkiem mleka. To ciasto zawsze się udaje. Zachęcam, upieczcie, a ja smacznego Wam życzę :) Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru pół szklanki oleju
IzabelawkuchniCiasto drożdżowe „lubi” owoce, owoce „lubią” ciasto drożdżowe. ;) A kto nie lubi ciasta drożdżowego z owocami? Nie wiem czy znajdzie się ktoś taki. Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na 12 drożdżówek: - 500g mąki luksusowej (typ 550) - 250ml mleka - 50g drobnego cukru do wypieków - 25g świeżych drożdży - 75g miękkiego masła(...)mąki dodajemy pozostały cukier i sól – mieszamy. Gdy zaczyn będzie gotowy do mąki dodajemy kolejno – jajko, miękkie masło, skórkę startą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy robotem z hakami ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od miski (ok. 15 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na 1,5 godziny. Kruszonkę miałam w zamrażarce, więc przełożyłam ją do lodówki
mojewypiekiinietylko