szklanki mleka 500g startej na grubych oczkach cukinii aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mleko, aromat, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy odsączoną cukinię. Całość mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaczerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: • 1 płat ciasta francuskiego • 6 dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo • 1 jajko surowe • 1/2 małej cebuli • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 6 łyżeczek(...)zrumienić razem z pokrojonymi trzonkami pieczarek na maśle. • Do lekko przestudzonej masy dodać posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. • Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. • Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić
To co kochamjajku. Dokładnie wszystko wymieszać. Mąkę tortową,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. dodawać do masy po łyżce cały czas mieszając. Dodać mielone migdały,skórki z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut
Kuchnia PokoleńTorcik brownie z borówkami powstał na potrzebę chwili. Małą blaszkę, której zwykle używam do brownie zostawiłam u mamy, dlatego kiedy piekłam ciasto dla gości zdecydowałam się na niedużą okrągłą tortownicę (16 cm średnicy). Brownie z malinami w bardziej klasycznej formie już wcześniej pojawiło się na blogu, można zobaczyć je tutaj , po wypróbowaniu mogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :) Składniki(...)masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową (można zrobić to mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy posiekane orzechy i borówki i mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni około 40 -50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy. Kiedy nieco przestygnie dekorujemy kremem czekoladowym (można użyć też zwykłej rozpuszczonej czekolady) i borówkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyzagotować wodę na nim umieści miskę) rozpuścić masło z czekoladą. Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę następnie dodać mąkę i ponownie zmiksować, cały czas miksując powoli wlewać roztopiona czekoladę i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C 20-25 minut. Po upieczeniu
RAROSSAznajdzie się ktoś, kto nie lubi biszkoptu z owocami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi delikatny i puszysty, musi się udać! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt roladę z lodami(...)papieru 2 łyżki kakao Składniki na masę: 400 g jogurtu greckiego 2 galaretki truskawkowe( u mnie Winiary) Truskawki Składniki na górną warstwę: 1 galaretka truskawkowa truskawki 400 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki wrzątku * - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki na masę: - 500 g serka mascarpone - 2 galaretki cytrynowe - 300 ml śmietanki(...)białek z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy. Chwilę miksujemy robotem, aby tylko połączyć składniki. W trzech turach dodajemy mąkę (ponownie przesiewamy przez sitko) i bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28 cm x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany
mojewypiekiinietylkocukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Dodajemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy szpatułką - jedynie do połączenia się masy. Na końcu dodajemy startą cukinię i króciutko mieszamy. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto - pod wierzch wysokości foremki. Pieczemy ok. 25 min w 170 stopniach. Możemy je polukrować. Lukier cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru skórka
psgotujemytrochu olej, następnie wsypywać obie mąki z proszkiem i utrzeć do połączenia składników na małych obrotach dodać szpinak do masy i krótko wymieszać forma okrągła 16 cm z wyjmowanym dnem wysoka, posmarować olejem i posypać tartą bułką - wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy jak wystygnie zimną
W Mojej Kuchni Lubięciasta. Przy użyciu zwykłej formy pierwszy kawałek zazwyczaj się rozpada. Powodzenia Składniki (forma o średnicy 26 cm): Kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki (210 g) mąki pszennej 130 g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru 2 żółtka 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich Nadzienie makowo-jabłkowe: 1 i 1/2 szklanki (400 g) gotowej masy(...)odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe: 1) Do masy makowej dodać starte na grubych oczkach jabłko, kasze manną
Fitsweet.meciasta. Przy użyciu zwykłej formy pierwszy kawałek zazwyczaj się rozpada. Powodzenia Składniki (forma o średnicy 26 cm): Kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki (210 g) mąki pszennej 130 g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru 2 żółtka 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich Nadzienie makowo-jabłkowe: 1 i 1/2 szklanki (400 g) gotowej masy(...)odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe: 1) Do masy makowej dodać starte na grubych oczkach jabłko, kasze manną
Fitsweet.mepachnące cynamonem słodkie muffinki z miodową nutą to moja propozycja klasycznego, domowego wypieku, który świetnie sprawdzi się w roli małego, słodkiego deseru z małą czarną w gronie najbliższych. Dynia, ciasto drożdżowe, prawdziwy miód i cynamon to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa, składniki z przepisów mamy, do których często wracam w mojej kuchni. Składniki: 550g mąki pszennej 2 jajka 7g suszonych drożdży(...)łyżek miodu faceliowego Manufaktura Wielkopolska 5 łyżeczek cynamonu Wykonanie: 1. Jajka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać szczyptę soli, rozpuszczone masło, naprzemiennie letnie mleko i mąkę wymieszaną z suszonymi drożdżami, po czym wyrobić na jednolite gładkie, drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Nadzienie cynamonowe: Masło rozpuścić
Szalona Kuchnia EwelinyWykonanie sernika na prawdziwym, domowym biszkopcie jest dużo bardziej czaso- i pracochłonne niż na spodzie z biszkopcików czy kruchych ciastek. Ale uzyskany smak jest wspaniałą nagrodą za trudy. Ciasto w wykonaniu jest proste i nie powinno sprawić trudności nawet największym laikom kuchennym. W przedstawionym przepisie zrobiłam biszkopt bezglutenowy. Z owoców wykorzystałam truskawki i mrożone maliny. Ale można(...)dodawać partiami do ubitej piany. Delikatnie wymieszać całość i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Ciasto rozprowadzić równomiernie po formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu, na 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć i wystudzić. Zajmuje to ok 30 minut. Przygotować masę sernikową. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego wystygnięcia. W momencie
Ze smakiem bez glutenuubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Po trochę mąkę wsypywać do masy- mieszać. Dodawać również partiami olej i wodę. Mieszać tak, by wszystkie składniki się połączyły.Wlać do formy ( jeśli mniejsza, ciasto będzie wysokie) Ja piekłam w formie 30 cm. na 20 cm. dość duża.Piec w temperaturze
W kuchennym oknie Ewyjest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć przyznam się, że fantastycznie chrupie w torcie. Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno duże i przekroić na cztery części Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego(...)kakao i zagotować. Nie ubijać aby nie napowietrzyć. Przecedzić przez sitko jeśli będzie taka konieczność. Do gorącej masy dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać ( nie gotować) Wystudzić do temperatury 30-34 stopni. Wykonanie: Pierwszy blat czekoladowego ciasta umieśćcie na podstawce. Posmarujcie kremem oreo(1/3 ilości jaki i zrobiliście) Przykryjcie kolejnym ciastem czekoladowym. Połóżcie pralinę orzechową
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCiasto 500 gram mąki pszennej tortowej 40 gram drożdży(...)pół łyżeczki soli Masa serowa 250 gram sera sernikowego
Andzia PichciWilgotne i pełne aromatu. Smakuje prawdziwą czekoladą. Łatwe w przygotowaniu, idealna przekąska do kawy. Na specjalną okazję i bez jakiejkolwiek okazji. Smacznego! Ciasto waniliowo-kakaowe Porcje 24 Składniki 270 g mąka 2 łyżeczka proszek do pieczenia 120 g masło 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja wanilii 4 szt jajka 150 ml mleko 50 g kakao(...)maślanej dodajemy żółtka. Następnie dodajemy partiami na przemian mleko i mąkę z proszkiem. Mieszamy dokładnie, najlepiej mikserem, bo masa będzie dość gęsta. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z kakao na dość gęstą pastę. Dodajemy niespełna połowę ciasta - mniejszą część. Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy, keksówki ok. 25x15 cm. Ciasto wykładamy na przemian - białe, ciemne
Kucharzycanachodziły. Całość posypujemy cynamonem i ok. 4 łyżeczkami brązowego cukru. Sposób 2 - tarta z serkiem: Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszą, smarujemy jajkiem, zawijamy i nakłuwamy. Następnie na środek wykładamy serek naturalny połączony z cukrem, na masie układamy jabłka. Wszystko posypujemy ok. 1 łyżeczką brązowego cukru. Obie tarty są wyśmienite, ta z cynamonem przypomina trochę(...)podane z lodami na pewno zachwycą gości, którzy wpadną z niespodziewaną wizytą. Przygotowanie trwa kilka chwil, a efekt jest naprawdę niesamowity, dlatego zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku ciasto francuskie. :) Pieczenie (dla obu tart): Temperatura - 200ºC z termoobiegiem oraz dolną grzałką Czas - ok. 20 minut, ostatnie 5 minut z termoobiegiem i dolną grzałką Tarty są gotowe, gdy wierzch
Cooking Monster