ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1560/3191)

Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 252

poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku(...)odstawić do przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę. Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60 x 34 cm i pokroić

FitKot
Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną 440

wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik. Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie. Składniki:4-5 szt jabłek przyprawa do dań słodkich Kamis4 łyżki cukru waniliowegoBiszkopt6 jajek6 łyżek cukruszczypta soli1 szkl mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaBita śmietana0,5 l kremówki2(...)proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka, równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na160 stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Bita

Ala piecze i gotuje
MAGICZNE CIASTO CZEKOLADOWE 2465

kilka warstw wylanych na blaszce, a w rzeczywistości jest to jedna masa, która po upieczeniu w ten sposób się "rozdziela". Nie mogłam uwierzyć własnym oczom, dlatego musiałam sama spróbować i upiec!:) Niestety u mnie efekty tej "magii" są mniejsze, ponieważ zrobiłam w blaszce 22x22cm. Jeśli chcecie żeby ciasto było wyższe i były bardziej widoczne warstwy, proponuję blaszkę 20x20cm lub mniejszą(...)resztą składników dodajemy 2x po łyżce ubitych białek, za każdym razem delikatnie mieszając. Następnie czynność zamienić i do białek dodawać masę żółtkową. Stopniowo mieszając, aż do wyczerpania składników. Do przygotowanej , wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki wylać przygotowane ciasto. Piec 1 godzinę w temp. 160 stopni C. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze na godzinę w zamkniętym piekarniku

Smaczne Zdrowe
Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu 173

przyprawę do piernika. Mieszamy na jednolitą masę i studzimy. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dosypujemy sodę, mieszamy, dodajemy jajka i masę korzenną, ugniatamy na kulkę. Wkładamy na chwilę do lodówki, ok. 5-10 min. Posypujemy blat mąką, urywamy 1/3 ciasta (moim zdaniem tak wygodniej) i wałkujemy na 0,5 cm do 1 cm. Wykrawamy pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem

Pelusiowa Kuchnia
Leśny mech 154

się,  czy ciasto ze szpinakiem jest smaczne.  Na zdjęciach - piękny, zielony kolor. A smak? Niesamowity, zaskakujący. Spróbujcie sami, zachęcam.   Składniki: 3 jajka  35 dag mrożonego szpinaku  1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Blenderem miksujemy szpinak(...)stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej, mąkę  i proszek do pieczenia. Pieczemy w kwadratowej blaszce  w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.  Po wystudzeniu obcinamy wierzch ciasta  i kruszymy na talerzyku. Krem:  400 ml śmietany 200 g serka mascarpone

Pyszności Słodkości
Ciasto na białkach z porzeczkami 609

pieczenia, po jednej łyżce dodawać do ubitych białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników - do masy dodać ostudzone masło i ekstrakt z wanilii, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - porzeczki dokładnie oprószyć mąką - na dno formy wyłożyć cienką warstwę ciasta, wysypać równomiernie połowę porzeczek, owoce przykryć resztą ciasta, na wierzch wysypać pozostałe porzeczki - ciasto wstawić do piekarnika

Smakołyki Bereniki
Ciasto od Gordona R. 194

czasu aż masa będzie puszysta i kremowa. Następnie dodajemy po jednym jajku dobrze całość miksując. Masa ma być lekka, pełna powietrza i jaśniutka.  Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Całość bardzo dokładnie należy wymieszać szpatułką czy łyżką. Ciasto nie ma być bardzo gęste - ma mu to zająć chwile, ale w końcu nabrane na łyżkę / szpatułę

Plate of Joy
Tarta cytrynowa. 226

masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody  Masa cytrynowa: 4 jajka 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %) 2/3 szkl. soku z cytryny 120 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie:  Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto(...)minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 5 minut, aż się zrumieni. Składniki na masę umieścić w misce i wymieszać

zadanie-gotowanie
CIASTO UCIERANE Z MALINAMI 213

cukier waniliowyi miksować na najwyższych obrotach miksera prze 10 minut. Po tym czasie do masy wsypywać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia (cały czas miksując), następnie kolejno wmiksować wodę i olej. Prostokątną blaszkę (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wlać ciasto, na wierzchu ułożyć maliny. Ciasto piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto

Anioły w kuchni
Sernik z musem gruszkowym 231

trzeba dbać. Znajdźmy również chwilę dla siebie, dla swoich myśli, marzeń. Dla mnie wystarczy kawałek ciasta i dobra książka. Bo aby dbać o innych musimy mieć siłę dbając o siebie.  Spód: 200 g herbatników maślanych 2 łyżki masła orzechowego 50 g masła Masa serowa: 700 g twarogu 0% (z wiaderka) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka (M) 1 gruszka(...)gruszki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową przelewamy na spód. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C. Wstawiamy sernik do piekarnika. Na dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po 60 minutach z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą. Po upieczeniu studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy na paterę, oprószamy cukrem

VioletoweKucharzenie
Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezgluteno 281

czekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów 700 ml kompotu z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa(...)się składników.   Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę na zmianę z migdałami dodajemy partiami do masy czekoladowej, mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Następnie wykładamy na wierzch wiśnie. Pieczemy przez około 30 minut. Wierzch powinien być wypieczony i lekko kruchy, podobnie

Mania Gotowania
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 228

uszyste ciasto jogurtowe odwrócone z rabarbarem. To idealna propozycja na słoneczny weekend - mało pracy, szybkie pieczenie, proste składniki, lekka konsystencja... i na słońce z kawą lub herbatą :) Czas przygotowania: 45 minut Porcja: forma 25 cm Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 2 jaja, 3/4 szklanki gęstego jogurtu, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki cukru trzcinowego  gruboziarnistego(...)razem z cukrem (ok. 8 minut robotem). Dodać olej, jogurt, wanilię i skórkę cytryny, ubijać do połączenia składników. Masę wylać na rabarbar i wyrównać. Piec w 180 stopniach przez 35 minut (funkcja grzania góra-dół). Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i wyłożyć na tortownicę. Zimne posypać płatkami kwiatów i cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.  T kaniny lniane

SzczyptaSmaQ
Ciasto z cukinią i bazylią 150

grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość , na kogel-mogel.  Powoli dodajemy cukier waniliowy, cynamon, skórkę i sok z cytryny

Moniki Smakołyki
Brownie z cukinii 223

szklanki mleka 500g startej na grubych oczkach cukinii aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mleko, aromat, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy odsączoną cukinię. Całość mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 162

czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: • 1 płat ciasta francuskiego • 6 dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo • 1 jajko surowe • 1/2 małej cebuli • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 6 łyżeczek(...)zrumienić razem z pokrojonymi trzonkami pieczarek na maśle. • Do lekko przestudzonej masy dodać posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. • Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. • Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić

To co kocham