deserem? Dzisiaj przekazuję Wam przepis na idealny wielkanocny fit deser. Proste, smaczne, lekkie ciasto z mąki kokosowej. Idealne na świąteczną rozpustę kulinarną w wersji fit. Resztę łakoci znajdziecie tutaj Fit desery. Jednak przede wszystkim pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Od jednego kawałka domowej babki z kremem nikt jeszcze nie umarł, ale już przejedzenie i dolegliwości żołądkowe do przyjemnych nie należą(...)soda oczyszczoną oraz szczyptą soli (można również wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki kolistymi ruchami w jedną stronę). Mieszać tylko do połączenia składników!!! Mąka kokosowa bardzo szybko wchłania wilgoć i ciasto robi się kleiste. 3) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, do suchego patyczka
Fitsweet.medeserem? Dzisiaj przekazuję Wam przepis na idealny wielkanocny fit deser. Proste, smaczne, lekkie ciasto z mąki kokosowej. Idealne na świąteczną rozpustę kulinarną w wersji fit. Resztę łakoci znajdziecie tutaj Fit desery. Jednak przede wszystkim pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Od jednego kawałka domowej babki z kremem nikt jeszcze nie umarł, ale już przejedzenie i dolegliwości żołądkowe do przyjemnych nie należą(...)soda oczyszczoną oraz szczyptą soli (można również wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki kolistymi ruchami w jedną stronę). Mieszać tylko do połączenia składników!!! Mąka kokosowa bardzo szybko wchłania wilgoć i ciasto robi się kleiste. 3) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, do suchego patyczka
Fitsweet.mebabeczki: 130g masła ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej ½ szklanki ksylitolu 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenie 2-3 łyżki mleka Ozdabianie: Ciasteczka z białym kremem Drażetki M&M,s Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiewamy mąkę oraz dosypujemy proszek do pieczenia(...)szpatułką. Foremkę do muffinek wykładamy papierkami i nakładamy ciasto. W miarę możliwości wyrównujemy potrząsając formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 20-25 minut. Pieczemy do "suchego patyczka". Wyjmujemy i studzimy na kratce. W kąpieli wodnej topimy czekoladę wraz z masłem. Z ciasteczek odcinamy jedną połowę, tak by krem został tylko na jednej stronie. Odciętą część
Kolizje Smakówdziwnego, podobnie zachowa się też większość tradycyjnych chlebów i ciast. Ja nie wyrzynałam i połowę chlebka jadła na gorąco Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – carpaccio z cukinii – makaron z cukinią w sosie śmietanowym – sałatka z grillowanych warzyw – zupa krem z cukinii – faszerowana okrągła cukinia – tarta z cukinią – mini cukinie pieczone – zbiór przepisów(...)odrobiną soli i pieprzu., dodaj 100 ml mleka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę. Cukinię zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Do ciasta dodaj oliwę, cukinię, ser feta pokrojony w kostkę, ser typu parmezan lub cheddar. Wszystko wymieszaj. Formę (keksówkę) wysmaruj masłem i oprósz odrobiną mąki. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika
nietylkopasta.plcytrynowego kisielu i została przykryta warstwą ubitej śmietanki. Ciasto to polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodki wypiekami. Składniki (25x34): biszkopt 6 jaj 1 szklanka kartoflanki 1 duża łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa cytrynowa 3 cytrynowe kisiele 2 cytryny 10 łyżek cukru krem śmietanowy 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie(...)proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ja do żółtek, jeszcze chwilę ubijamy. Powoli dodajemy sypkie składniki. Mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C. Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na dwie części. Cytrynę zaparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę (bez białych błonek). Wyciskamy
Pobite gary BarbaryCiasto czekoladowe, lekko wilgotne w dodatku z Mascarpone i truskawkami. Bardzo smaczne i na każdą okazję. Polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 125 g margaryny 200 ml mleka 3 łyżki ciemnego kakao 2 jajka 280 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sodki 2-3 łyżki marmolady(...)KREM 200 g mascarpone 1 cukier waniliowy 300 g truskawek
Kulinarne Fantazje Mariolimnie 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i umieszczamy w formie, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 15 minut na złoty kolor. Po tym czasie wyciągamy do wystudzenia. MASA KAJMAKOWA: Miękkie masło ubijamy na puszysty krem. Następnie dodajemy stopniowo masę kajmakową łyżka po łyżce, cały czas ubijając(...)warstwy wkładamy na 3-4 minut do zamrażarki by czekolada się schłodziła i ponownie wyciągamy i polewamy dalej czekoladą do pożądanej wielkości. Takie gniazdka możemy ułożyć na wierzchu ciasta, możemy dodać jajka czekoladowe, bukszpan co wolicie :) Bazie zrobiłam również z roztopionej czekolady oraz płatków migdałowych
Gotuj z Mąkąmasła orzechowego ok. 60 g orzeszków ziemnych (do karmelu) Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej 80 ml śmietanki kremówki 30% ok. 100 g orzeszków ziemnych (do posypania wierzchu) Ciasto "Snickers" bez pieczenia - Sposób przygotowania : Formę (ok. 20x28 cm) wykładamy pergaminem. Wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie(...)delikatnie smarujemy ją masłem orzechowym, a następnie układamy kolejną warstwę herbatników i pozostały krem budyniowy. Wszystko przykrywamy herbatnikami. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy drobno połamaną czekoladę. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia i otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy ciasto i posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi. Moje posty
Słodka Stronażółtko Składniki na krem: 120 g masła 1 budyń waniliowy z cukrem (60g) 1 łyżeczka z soku z cytryny Dodatkowo: owoce, np. borówki, truskawki, maliny, winogrona bezpestkowe, brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść(...)bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki ostrożnie dociskając do środka. Nakłuć widelcem dno foremki. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 15 minut grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremek odwracając je do góry. Ostawić do całkowitego przestudzenia. Przygotowanie kremu: Budyń ugotować
Zasmakuj Kuchnimało :) Składniki na biszkopt 3 łółtka 4 białka 80 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml wody 60 g cukru 1 cukier waniliowy Składniki na krem 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 50 g cukru 2 banany sok z cytryny Dodatkowo kakao i cukier puder do posypania rolady Przygotowanie biszkopta Zaczynamy od nagrzania piekarnika(...)wszystko wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min aż się biszkopt lekko zrumieni. Po tym czasie wyciągamy biszkopt lekko oddzielamy od papieru, przewracamy na druga stronę i rolujemy przy pomocy papieru na którym się piekł i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie kremu Serek mascarpone mieszamy z cukrem. Śmietanę ubijamy
Piekielna Kuchnia PatiCię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest równie pyszne, ale właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły. Składniki na keksówkę: 200 g podłużnych biszkoptów 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ksylitolu lub cukru 100 ml esperesso 1 łyżka amaretto(...)folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować na biszkoptach 1/3 kremu, następnie rozłożyć na kremie maliny. Na maliny wyłożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!magia, bariera nie do pokonania. Ze mną dowiesz się na co zwrócić uwagę, podczas przygotowywania ciasta na biszkopt, poznasz moje sposoby na idealny biszkopt. Mój biszkopt jest puszysty, mało słodki, nie opada, nie zawiera tłuszczu czy proszku do pieczenia, zawsze wychodzi. Możesz przełożyć go kremem i powstanie tort, możesz też użyć go do rolady biszkoptowej, a jak masz ochotę, możesz(...)wyjęta ze zmywarki) najlepiej metalowa lub szklana. mieszadła służące do ubijania też muszą być czyste, suche, odtłuszczone, w temperaturze pokojowej. mikser – zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj
moj przepis nadobry', ale myślę, że te batoniki są wręcz maravilloso, czyli wspaniałe! Chyba każdy z nas uwielbia popularne batoniki Kinder Bueno... no bo jak można pogardzić chrupiącym wafelkiem wypełnionym aksamitnym kremem i polanym czekoladą... paraíso culinario amigos! Niestety taki batonik to aż 571 kcal w 100g :( Mam jednak dobre wieści :) Teraz, możecie przygotować zdrowe, dietetyczne i nieziemsko pyszne batoniki(...)Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do silikonowej formy, tak, aby utworzyło warstwę ok 0,5 cm (nie martwcie się - urośnie). Piec 4-5 minut w mikrofali lub 20 minut w 180*C (tej wersji nie próbowałam - korzystam z szybkiej mikrofali). Wyjąć i wystudzić. Pokroić na prostokąty ok. 9 x 2,5 cm. Krem: 100 g orzechów włoskich
Chocolate Muffin Blogskrobi kukurydzianej -100g mąki ryżowej -szczypta soli Krem jogurtowo-kokosowy -240g ricotty -400g jogurtu typu greckiego -ksylitol (indywidualne preferencje) -4-5 łyżek białej mąki kokosowej Krem kokosowy -400ml mleczka kokosowego (puszka schłodzona kilka dni w lodówce) -łyżka ksylitolu Inne dodatki -2 banany, truskawki, kiwi -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączenia blatów) -ulubiona mieszanka MOJE(...)miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Skrobie i mąkę wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy
Candy Pandastartę,napchaną mnóstwem kremu i słodkimi bananami. Spód na tartę: 225 g mąki pszennej 180 g zimnego masła jajko (małe) 3 łyżki kakao 70 g cukru pudru cukier wanilinowy szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę(...)ryż.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180 º C) i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tartę piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą blachę lub jak u mnie,na drugą prostokątną tartę o średnicy 35x12 cm. Krem patissiere
Anielskie wypieki