biszkopt -5 dużych jajka -20g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -90g mąki kasztanowej Incola -35g kakao -200g ksylitolu -2 łyżki oleju rzepakowego -szczypta soli Krem jogurtowo-kokosowy -400-500g serka homogenizowanego -400g jogurtu typu greckiego -ksylitol -sok z połówki cytryny -mąka kokosowa ok 4 łyzki Polewa daktylowo-kakaowa -80g daktyli -3 łyżki(...)Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty. KREM JOGURTOWO-KOKOSOWY Serek i jogurt wymieszać, dodać dowolną ilość ksylitolu i sok z cytryny. Do masy wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać
Candy Pandasczapka została ;) Nic trudnego, a przynajmniej osłodzi gorycz rozczarowania! Składniki na 12 sztuk Ciasto: 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju 1 jajko 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 op. cukru z wanilią 2 łyżki kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 350ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 250g mascarpone Czerwony barwnik w proszku Sposób(...)mokrej stale mieszając lub ubijając mikserem na najmniejszych obrotach. Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami. Gotowe ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek. Wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika i skręcamy temp. do 180⁰C. Pieczemy ok 25 minut. Wyciągamy i całkowicie studzimy. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Krem dzielimy
Kuchnia w czekoladziesodę,kakao, wiórki czekoladowe. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, likierem czekoladowym i masłem na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę.Do składników mokrych dodać składniki suche i wymieszać mikserem. Do papilotek nakładać po kopiastej łyżce ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni około 25/30 minut do suchego patyczka. Do wysokiego naczynia wlać mleko i likier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chilisię brak możliwości wyjścia do sklepu, brak chęci na wielkie pieczenie, jedno jajko w lodówce, niespodziewani goście lub apetyt na małą pyszność i wtedy przydałby się choć jeden kawałek ciasta... Też u Was tak bywa lub podobnie? Zawsze twierdzę, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.. i z każdej sytuacji jest jakieś rozwiązanie. Już(...)pół. Jedną część posmarować kremem i przykryć drugą częścią. Ciastko udekorować według uznania. (Ładnie wyglądają wiśnie kandyzowane .) (*) Jeśli ciastko ma być przełożone kremem - to najlepiej, aby naczynie było szerokie. (**) Tu użyłam masy budyniowej z tego ciasta - klik , która wcześniej zgęstniała w lodówce. (***) Czas "pieczenia" może różnić się w zależności od rodzaju kuchenki, dlatego warto obserwować rosnące ciastko. Bywa
Di gotujemascarpone uwieńcza dzieło odrobiną delikatności. Piernik w takim wydaniu z pewnością będzie się wyróżniał wśród innych pyszności na świątecznym stole. Ciążki, wilgotny, z lekko kwaskowatym smakiem jabłek przełamanym słodyczą kremu waniliowego - po prostu nie może nie smakować! Uwaga: ja upiekłam piernik w foremce półokrągłej (ćwibakówce) aby uzyskać widoczny na zdjeciu efekt wizualny. Oczywiście można po prostu upiec piernik w zwykłej(...)Jeśli ciasto było pieczone w keksówce: piernik przekroić na pół, na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta, na to połowę jabłek, przykryć drugą połową piernika i wylać resztę jabłek. Odstawić do lodówki do stężenia. Krem waniliowy: Mascarpone, serek/śmietanę i cukier waniliowy zmiksować. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na wierzch szeroką gwiazdkową tylką. Oczywiście zamiast wyciskać szprycą
Kto ugości moich gości?orzechowe, olej kokosowy i miód. Wracając do słodkiego śniadania, oto czekoladowe babeczki które są pyszne, zdrowe i bardzo pożywne. Spróbuj też ich w innym wydaniu z orzechowo - daktylowym kremem . Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki miodu 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej ok. 20 suszonych daktyli 1/3 szklanki oleju(...)połączenia składników dosypuję mączkę owsianą, mąkę, sodę i kakao włączam jeszcze na chwilę blender dodaję posiekaną czekoladę i rodzynki, mieszam łyżką nakładam ciasto do foremek Piekę 30 minut w 180 stopniach C. SKŁADNIKI NA KREM JOGURTOWO - ORZECHOWY: jogurt grecki 400g. ( wykładam na sito wyłożone ręcznikiem papierowym i zostawiam na parę godzin - najlepiej na noc - w lodówce) 2 łyżki oleju kokosowego
Upiecz sobie babeczkęlubi kawałków owoców w dżemach, stąd pomysł). Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przecedzony dżem trzeba dobrze schłodzić. Śmietanę ubijamy na krem dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Można dodać też "śmietan fix." Po wystudzeniu ciasta można je pokroić na 3 warstwy - przyda się długi, ostry nóż. Z wierzchu ciasta zawsze robię środkową warstwę, dzięki temu przypieczona skorupka
Kulinarne InspiracjeNiedzielne leniuchowanie postanowiłem uczcić muffinkami z budyniem. Uwielbiam muffinki za ich prostotę w przygotowaniu, niezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu
Mechanik w kuchnilubi piec może sobie zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień , więc warto zrobić wieczorem żeby nas nie kusiło podjadanie w ciągu dnia. Składniki: 3 szk mleka 3 łyżki kopiaste mąki pszennej 3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej 3 szt żółtka 3 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 szk cukru 2 szk kokosu 250 g margaryny(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, pierwszą część kremu, drugą warstwę krakersów, drugą część kremu, krakersy i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy krakersy zmiękną
Ala piecze i gotujelubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości. Składniki na 30 małych babeczek: na ciasto: 100 g mąki pszennej 2 łyżki startych orzechów włoskich 60 g masła duża łyżka cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo(...)umieścić w rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i literatką wycinać koła. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na złoty kolor około 10 minut, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z masą orzechową, na końcu dodać wódkę. Przełożyć do szprycy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazawartość można przełożyć do czystego naczynia, szybciej ostygnie). Do ciasta używamy jeszcze lekko ciepłej, ale nie gorącej masy. Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej: zawartość puszki przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy często mieszając, by masa zrobiła się ciepła, jednolita i lekko płynna. masa budyniowa (możemy zastąpić opakowaniem gotowego kremu do karpatki): 2 opakowania budyniu waniliowego (jeśli używamy budyniu(...)ciastka wykładamy masę budyniową, którą również wygładzamy łyżką. Trzecią warstwę ciastek układamy na kremie budyniowym i pokrywamy gładką warstwą bitej śmietany. Wierzch posypujemy tartą czekoladą. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na mninimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc), aby ciasto się "przegryzło", a herbatniki/krakersy lekko zmiękły. Smacznego
Zawsze głodna!Krem cappuccino Gęsty, pyszny krem- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki, białej czekolady i serka mascarpone. Możecie użyć go do ciast, tortów, bądź lodów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami- zamieni się w pyszny deser cappuccino. Wyjątkowy smak dla wielbicieli kawy, dla wielbicieli cappuccino i dla wszystkich wielbicieli pyszności Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: [na 4 pucharki
Domowe Tortyponownie stawiamy na palnik, zagotowujemy i dodajemy dwie czerwone galaretki. Mieszamy aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy do stężenia. Gdy mus zacznie gęstnieć, wylewamy go na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki. masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, to powoli(...)Garnek przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu i miksujemy aż krem będzie gładki. Masę nakładamy na zastygniętą żelkę malinową. ( Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to dodajcie do masy więcej cukru.) blat kokosowy: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy
kulinarne odsłony patikońcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych(...)Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do miseczki. Zalewamy wodą do przykrycia daktyli, zostawiamy na noc. Następnie wszystkie produkty miksujemy w wysokim naczyniu na gładką, gęstą masę. Gotowy krem przekładamy do słoiczka. Krem z dodatkiem mleka zjadamy w ciągu tygodnia. Inspiracja: Jadlonomia
Atlas Smakówforemki na muffinki . 4. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5. Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6. Krem ubić z mlekiem ,podzielić na 2 części .Do jednej dodać kilka kropelek barwnika niebieskiego a do drugiej kilka kropelek barwnika czerwonego. 7. Kremami napełnić
Sama słodycz i szczypta chili