Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego też powinniśmy maksymalnie korzystać z jego dobrodziejstw. Szparagi możemy przygotować na wiele ciekawych sposobów, a jednym z nich jest
PysiaGotuje.plW dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na wyrazistą zupę krem z pora, wzbogaconą pysznymi pulpecikami z mielonego mięsa. Zupa porowa jest bardzo zaskakująca, a w parze
PysiaGotuje.plZupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej i tradycyjnie sporządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym, z dodatkiem dużej ilości smażonej cebuli, pod grubą warstwą
PysiaGotuje.plPrzepis na zupę z brokuła i kalafiora stworzyłam zupełnie przypadkiem. Tak, tak, dobrze widzicie – przypadkiem! Historia tej zupy rozpoczęła się, gdy w mojej lodówce znajdowało
PysiaGotuje.plKorzystając z domowych zapasów, nawet w środku zimy możemy delektować się smakiem kurek. Tegoroczna jesień obfitowała w grzyby, dlatego korzystając z domowej spiżarni, możemy przygotować wyśmienitą
PysiaGotuje.pl6+ 60 min Łatwe Przystępne Przepis na zupę krem z kurek. Korzystając z domowych zapasów, nawet w środku zimy możemy delektować się smakiem kurek. Tegoroczna jesień
PysiaGotuje.pl6+ 30-40 min Łatwe Tanie Przepis na rozgrzewającą i zaskakującą w smaku kremową zupę cebulową z grzankami i chipsami serowymi. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego
PysiaGotuje.pl6+ 30-40 min Łatwe Tanie Przepis na zupę kalafiorową krem. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego 1 cały kalafior 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 4
PysiaGotuje.pl6 30-40 min Łatwe Tanie Przepis na przepyszną i sycącą zupę grzybową krem. Składniki 1l bulionu warzywnego 3 garście suszonych grzybów 1 średnia cebula 2
PysiaGotuje.pl4 40 min Łatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku
PysiaGotuje.plmąki, 80 g migdałów w płatkach, 60 g rozpuszczonego masła, Do nasączenia: 40 g cukru, 4 łyżki wody, 80 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki Krem: 220 g masła, 120 g cukru pudru, 40 - 50 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki, 3 żółtka, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)cukrem ubić na parze a następnie dalej ubijać aż do ostudzenia (należy uważać aby jajek nie przegotować). Następnie dodać mąkę, wymieszać i wlać masło dalej delikatnie mieszając. Przełożyć ciasto do tortownicy (średnica 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i odstawić do ostudzenia. Zagotować cukier i wodę
królestwo garówproste, tanie i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Czego chcieć więcej na śniadanie albo drugie śniadanie lub obiad. Tym razem pora na delikatne i mięciutkie naleśniki na cieście jogurtowym. Zrobione zupełnym przypadkiem (zabrakło mi w lodówce mleka, ale z to znalazłam jogurt naturalny). Oczywiście mogłam zrobić naleśniki na samej wodzie, ale wolałam aby były bardziej treściwe i pulchne(...)względu na nadprogramowe ilości owoców w mojej kuchni postanowiłam je nafaszerować gruszkami. Oczywiście to z czym podacie naleśniki zależy w zupełności od Was. Może macie akurat ochotę na krem czekoladowy, jagody, truskawki, a może twaróg. Nie ważne z czym, bo te naleśniki smakować będą bajecznie z każdym dodatkiem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu
rabarbarowoMaliny świetnie sprawdzają się w sernikach na zimno. Dodatkowy mus sprawia, że fajnie się prezentuje. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Sezon na ciasta owocowe u
Zdrowie i pysznie na talerzuLeciutki biały sernik pieczony wyłącznie na białkach- bez żółtek. Dodatek mleczka kokosowego nadaje mu cudownego delikatnego i kokosowego posmaku. Na serniku mamy gwóźdź programu
Nastoletnie WypiekanieAjjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?! Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo
Ostra na Słodko120g orzechów laskowych 90g cukru pudru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 130g miękkiego masła 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego około 200g kremu do pieczywa orzechowo – czekoladowego (użyłam nutelli) Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Orzechy przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w 160C na funkcji(...)minuty. Dodać żółtko, ekstrakt i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać przygotowaną mąkę z orzechami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 5. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto może się trochę kruszyć z powodu orzechów). Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką
Mała Cukierenkakrem, to nic zaskakującego, może przygotować na niej coś nietypowego 😋. Długo⏳ nie myślałam i za kombinowanie 👅 od razu się zabrałam. Trochę zaryzykowałam, bo pojęcia nie miałam, czy proporcje odpowiednio dobrałam, czy kaszy za mało- za dużo nie dodałam 😵. Ale co tam, następnie jajka, groszku dodałam i do tortownicy masę przelałam. Piekłam chwilę w wysokiej temperaturze, żeby ciasto się(...)potem zmniejszyłam i trochę serce 💔 mi drżało, czy kasza się ugotuje 👀, czy po wyciągnięciu z tortownicy, nic się nie porozsypuje 😁. Po godzinie ⏰ czekania, zabrałam się do „ciasta” wyciągania, uff 👅👅👅 ulga 😊 wszystko dobrze wyglądało, ale znów pytanie, czy będzie smakowało? Sos zrobiłam, wierzch nim polałam, trochę zielonych dodatków dodałam, zdjęcia 📷 pstryknęłam i dopiero za jedzenie 🍴 się wzięłam
Moniki Smakołykiciasteczka, które stanowią wierzchni blat ciasta są obficie nasączone alkoholem:) U mnie była to śliwowica, co nadało przekładańcowi posmaku wigilijnego kompotu z suszonych śliwek "z prądem";) A masa? Mmmm... mogę się o niej rozpisywać i rozpisywać: słodziutka, przyjemnie chrupiąca, a przy tym kremowa, ale bardziej przypominająca strukturą masło orzechowe z dodatkami niż krem. Spróbujcie, naprawdę warto! Składniki na biszkopt
Domowe ciastaPodczas świątecznego wypiekania zwłaszcza drożdżowych ciast pozostaje mi dużo białek. Wykorzystuję je do kokosowych ciastek , które przypominają choinkę. Są to proste świąteczne ciastka posypane liofilizowana (co to za trudny wyraz do wypowiedzenia!) truskawkami. Prawda, że fajne? W tygodniu upiekłam całkiem inne ciastka bezowe niż te powyżej mianowicie ciastka bezowo – orzechowe przełożone lekkim krem z mascarpone.Te ciastka są również bardzo
codojedzeniaminut – aż ciasto zacznie się rumienić. Masa: Do miski wlewamy śmietankę 30 % kiksujemy, dodajemy mascarpone, mleko skondensowane – miksujemy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Miksujemy. Wykładamy masę na chłodną tartę. Wkładamy do lodówki by masa trochę stężała. Układamy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną Mniam. Artykuł Tarta z kremem śmietankowym i brzoskwiniami pochodzi z serwisu
MojaQchnia.plliteratką i zaginamy boki, by ciasto nam nie uciekało poza papier. Masę nalewamy do ⅔ wysokości papilotki. Wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy na kracie. Z przestudzonych babeczek ścinamy wierzch i delikatnie wydrążamy środek. Do środka nakładamy pokrojone w plastry lub kostkę banany. Przykrywamy kremem z ubitej śmietany z dodatkiem roztopionej
Kuchnia w czekoladziepominąć papilotki. Każdą foremkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy przez 15 - 18 minut. Kiedy babeczki wystygną, żelatynę rozpuszczamy w 2 - 3 łyżkach gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia. Śmietanę ubijamy na sztywno i utrwalamy cukrem pudrem. Na końcu dodajemy żelatynę i chłodzimy przez 30 - 40 minut w lodówce. Do połowy kremu dodajemy barwnik. Do worka cukierniczego wkładamy
Kuchnia od dwojgamamy, czyli Inki z magnezem. Polecam :) ciasto: 300 g mąki tortowej 190 g cukru pudru 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody łyżka kawy zbożowej Inka z magnezem 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączania: 60 ml wrzątku 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka z magnezem krem: 400 g schłodzonego mleczka kokosowego
Mienta blogwsypujemy krem w proszku. Miksujemy aż krem zrobi się sztywny i wykładamy go na herbatniki, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Przekładamy ubitą śmietankę na ciastka i wyrównujemy. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią śmietankę. Ciasto wstawiamy do lodówki. Gotowe do jedzenia będzie
słodkie i nie tylko historie kulinarnetwarożkowym kremem. Bardzo lubię wytrawne kremy na bazie sera feta (lub sera typu feta) i dość często je przygotowuję. Są bardzo wdzięczne, bo można je przyprawiać na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na lekko pikantny smak ostrej papryki. Nie martwcie się jednak, nie wypala kubków smakowych 😊 Babeczki można upiec ze zwyczajnego kruchego ciasta, ale zamiast cukru wystarczy dodać odrobinę soli
Codzienna kuchnia niecodziennacukrem pudrem, od razu z ciasta zdjąć papier, zwinąć w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone dalej ubijać. Wsypać trochę wiórków kokosowych, resztę zostawić na posypkę na wierzch rolady., wymieszać. Ubijając wlewać do kremu rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Odstawić
Kuchnia Danusiwanilli) i solą na puszysty krem. Następnie cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać mleko, skórkę startą z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać starty na tarce o grubych oczkach marcepan, wymieszać. Na koniec dodać odsączony rabarbar i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami
In my kitchenwyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę z bitą śmietaną w proszku (można użyć innego utrwalacza), dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy na zupełnie zimne babeczki. Wyciskamy krem w kształt gniazdek, tak żeby
Ciastkozercypyszny torcik. Składniki na ciasto: 20 dag margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika ½ szklanki orzechów włoskich 5 mocno dojrzałych bananów 1 banan na tułów motyla tłuszcz do formy Składniki na krem: 3 dojrzałe banany 1 łyżka soku
Tradycyjna Kuchniaściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 280 g ubitej śmietanki kremówki 36% Przygotowanie: Robimy krem budyniowy - dodajemy do garnka mleko, żółtka, cukier
Gotowanie, czyli hobby dla każdegowystudzonej słodkiej kawy na dekorację: krem maślany masa cukrowa Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nastawionego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia