delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy równomiernie na jabłka. Całość pieczemy w 170-180 st. C. przez ok. 20 min. Po upieczeniu od razu przekładamy na ściereczkę odwracając tak aby jabłka były na wierzchu. Usuwamy papier i delikatnie zwijamy roladę (pomagamy sobie ściereczką). Zwiniętą roladę owijamy ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną roladę kroimy na ok. 15-16 równych kawałków(...)kroimy w kosteczkę. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na wolnych obrotach na gładki krem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki i mieszamy z kremem. wykonanie ciasta: Na jedne blat orzechowy wykładam 1/2 cz. kremu układamy „na leżąco” kawałki rolady, jeden przy drugim. Wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy drugim blatem orzechowym, lekko dociskając. Wierzch
Domowy Smak JedzeniaCzy Wy również nie wyobrażacie sobie świąt bez sałatki jarzynowej? U mnie się ją jada zarówno na Wielkanoc jak i Święta Bożego Narodzenia. W moim
kulinarnyJakiszonej kapusty Smaczna, zdrowa i kolorowa surówka z kiszonej kapusty, jabłka i papryki. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Rewelacyjnie pasuje jako dodatek do obiadu, ale może także stanowić samodzielną przekąskę, która świetnie poprawia trawienie Polecam! Składniki: 250g kiszonej kapusty z marchewką 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki lub garść rukoli 1 papryka (użyłam pół czerwonej(...)oliwy *** Kapustę z marchewką kroimy mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Pietruszkę lub rukolę (użyłam rukoli) drobno siekamy i dokładamy do kapusty *** *** Paprykę kroimy na małe kawałki *** *** Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z papryką dokładamy do miski *** *** Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz kminkiem *** *** Na koniec dodajemy oliwę i ponownie mieszamy
Blog z Apetytemsię gałęzie a owoce były tak słodkie..... Wyjątkowe lato! Prawdę mówiąc paluchy mnie bolą od obierania, siekania całego tego dobrodziejstwa natury. A to jeszcze nie koniec. Czeka zbiór winogron, jabłek i orzechów. Oprócz tradycyjnych zapraw w tym roku postanowiłam zrobić powidła trochę inną metodą. Zmieliłam śliwki na grubych oczkach po czym odparowywałam w naczyniu żaroodpornym w piekarniku(...)marmoladkę brzoskwoniową. W tym roku po raz pierwszy zaowocowały moje jasne winogrona bezpestkowe. Ponieważ były bardzo słodkie wysuszyłam je w piekarniku. No i mam całkiem smaczne rodzynki do ciasta
Gotuj Sam!mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Ucieramy(...)lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego! A tu jeszcze jeden, sprawdzony od lat, pyszny pomysł na pierniczki: KLIK, KLIK
Moje Kuchenne Rewelacjewydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Przykrywam odciętymi wierzchołkami. 3. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania nadzienia do jabłek wykorzystałam żurawinę całą o smaku granatu, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR BAKALIE . Żurawina o smaku granatu jest moczona w zagęszczonym soku z granatu, dzięki czemu(...)cennych witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał codziennie, ponieważ jest przepyszna. W mojej kuchni będzie jeszcze niejednokrotnie wykorzystywana
Tradycyjna kuchnia KasiDziś przepis, który znają chyba wszyscy, ale wielu robi go trochę inaczej i zwykle z jabłkami. P.S. Na zdjęciach wersja gigant, bo wszystkie małe racuszki zostały zjedzone, zanim chwyciłam za aparat. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki 1 duży kubek kefiru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka bananów 1 łyżka cukru szczypta soli olej kardamon lub cynamon (opcjonalnie(...)WYKONANIE Mąkę, kefir, jajko, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i ewentualnie kardamon lub cynamon wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Banany pokroić w plasterki i dodać do ciasta (można dawać banany na patelnie i zalewać ciastem, ale to bardziej czasochłonne). Smażyć z obu stron na złoty kolor. SUGESTIA Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można go rozcieńczyć mlekiem
Zofianaprzepisu: Z podanych składników wychodzi około 35 katarzynek. Ciasta na karzynki nie należy cienko rozwałkowywać . W przypadku gdy ciasto będzie cienkie, pierniczki po upieczeniu będą twarde. Najlepiej aby grubość ciasta wynosiła od 5 mm do 1 cm. Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde. Katarzynki należy upiec i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być(...)dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Aby przyspieszyć proces stawania się miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało. Ja przechowuję upieczone pierniczki w szczelnie zamkniętych
Gospodyni MiejskaNasz sad w tym roku mocno obrodził późno-jesiennymi jabłkami, których nazwy odmiany niestety nie znam, ale wiem, ze są soczyste, twarde i lekko kwaskowate. Idealnie za to nadaje się na szarlotkę bo ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym
Bernika - moj kulinarny pamietnikW sumie to ten tytuł powinien być jeszcze dłuższy ponieważ do moich owoców dorzuciłam jeszcze borówki ale stwierdziłm, że i tak zawiera już wiele informacji. Właściwie
RelaxtimeŚwięta się skończyły. Teraz trzeba wrócić do normalnego stylu żywienia. I tak dzisiaj proponuję lekki deser przygotowany na bazie z tapioki. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje
Smaki Ewytamtym tygodniu pisałam o słodkiej inspiracji mojej chrześnicy – a dziś kolejna. Kolejna chrześnica J I ciasto. Tym razem nie robione przeze mnie tylko przyniesione przez nią. Absolutnie przepyszne!!! Receptura pojawiła się już na blogu ale w rozdaniu z jabłkami i rodzynkami - dziś ją przypominam ze stosowną modyfikacją. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki(...)serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli morele (z kompotu/ z puszki/ świeże lub inne owoce np. jabłka) dodatkowo na polewę: 125 g śmietany 12% 3 łyżki cukru pudru Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPlacuszki można urozmaicać dodać jabłka czy inne owoce ale wtedy trzeba dać mniej grysiku . Na składniki są potrzebne .. Akurat zostało mi 500 dag białego sera dodać 4 jajka duże lub 5 małych 150 g kasza manna można dodatkowo dać 1 łyżkę masła orzechowego cukru tu nie dałam bo placuszki będą polewane miodem. Ale jak ktoś lubi słodkie placuszki(...)cukru można dodać .jeżeli chcemy dać np jagody czy maliny wtedy dajemy mniej grysiku ,a jak ciasto za rzadkie to dodać grysik Z porcji wyszło 15 placuszków
Moje Wyrobyróżnią się od chipsów bananowych, a tutaj... miłe zaskoczenie! Banany były miękkie i bardzo aromatyczne. Pyszności! Solo prezentują się może średnio, ale dobrze pasują jako dodatek do ciast czy placków. Herbata zielona z Indonezji Niefermentowana zielona herbata, łagodna w smaku, bez dodatków. Ma zdecydowanie mniej teiny, niż herbata czarna, jest też od niej znacznie bardziej przyjazna dla żołądka. Herbata(...)słodkim smaku z delikatną nutą kwiatową i aromatem orzechów. Idealna na uspokojenie nerwów po ciężkim dniu. Herbata owocowa truskawka/czarna porzeczka Bardzo smaczna herbata, mocno owocowa. Zawiera duże kawałki jabłek, dzikiej róży, czarnego bzu, truskawek i porzeczek. Ciekawego smaku nadają jej z kolei rodzynki i kwiaty hibiskusa. Ze względu na brak teiny nie pobudza, więc można spokojnie popijać
Poranek na słodkogarnka ( najlepiej z grubym dnem), dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i smażymy często mieszając do momentu, aż dynia stanie się szklista Kiedy dynia prawie się rozpadnie dodajemy jabłka i smażymy do połączenia składników, wtedy dodałam cukier, cynamon i sok z 1 cytryny- sok na wyczucie, do podkreślenia smaku dżemu, by nie był mdły Smażyłam do zagęszczenia masy(...)czystych słoików, zakrywamy dekielkami Ja jeszcze pasteryzuję, by mieć pewność, że dżem mi się nie popsuje. Użyję do przekładania ciast lub posmarowania naleśników :) Ten dżem wygląda niezwykle kolorowo i apetycznie
Proste Potrawy