OMLET Z OWOCAMI 149świetny na ciepłe śniadanie. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki pszennej szczypta soli łyżeczka oleju rzepakowego, kokosowego lub ryżowego owoce do podania, np. borówki, posiekane truskawki, maliny, jabłka, banany cukier puder do posypania Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Potrzebujesz dodatkowo niedużej patelni i pędzelka do jej wysmarowania. Omlet możesz usmażyć także na niewielkiej ilości masła(...)mniejszych obrotów powoli je zwiększając. Gdy uzyskasz sztywną pianę dodaję mąkę i żółtka. Krótko zmiksuj do połączenia. Na patelnię wylej łyżeczkę oleju i wysmaruj pędzelkiem. Nałóż szpatułką delikatnie ciasto na patelnię, wyrównaj. Smaż przez ok. 3 minuty z jednej strony na średnim ogniu. Przewróć delikatnie omlet na drugą stronę szpatułką. Gotowy omlet zsuń na płaski talerz, udekoruj owocami i posyp
Zasmakuj Kuchni
Sałatka warzywna z czerwoną fasolą 211Pewnie po świętach jesteście objedzeni sałatkami i pysznymi ciastami, ale może wykorzystacie mój przepis w następny weekend:-) Jest to smaczna sałatka, którą podałam w miseczce z szynki. Moim zdaniem w ten sposób sałatka bardzo ciekawie się prezentuje... Szynkę możemy również zastąpić serem żółtym. Wystarczy plasterki sera, najlepiej okrągłego przekroić na pół i poprzyklejać w koło sałatki. A jakie sałatki(...)sałatek!!! Z majonezem i zdrowe wersje również...mogłabym jeść i jeść 😊 Składniki: fasolka czerwona 1 puszka, kukurydza konserwowa pół puszki, groszek konserwowy pół puszki, ogórki kiszone 5 szt, jabłko 1 szt, marchew 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, cebula pół szt, majonez 7 łyżek, jogurt naturalny 6 łyżek, musztarda stołowa 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania
kulinarne odsłony pati
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 229czosnek. Dodajemy do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, posiekany drobno tymianek, sól i pieprz. Całość ponownie mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie ciasto zlepiamy i odkładamy na deskę. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi (nie więcej niż 10-15 w jednym garnku, w zależności(...)suszu , który wyszedł obłędny. Poniżej podaję Wam krótki przepis jak go przygotować. Składniki (na 4-6 porcji, w zależności od wielkości): 500 gram suszonych owoców, w tym głównie suszonych jabłek, gruszek oraz moreli, śliwek kalifornijskich i żurawiny sok z dwóch pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru trzcinowego
Mango Papaja
Nowy rok oraz tarta z gruszkami i serem camembert 192Dalszy, ale jednak niezbyt daleki. Ciągle mam gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam, że nie mogę dzień w dzień wypróbowywać kolejnych przepisów, uczyć(...)bycie odbiorcą tych wszystkich apetycznych treści mi nie wystarcza, dziś dzielę się w Wami kolejnym przepisem i jego ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach. Składniki: ciasto na tartę 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 85g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na kisz 1 jajko 100ml śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu pozostałe składniki 2 gruszki
W kuchni wieczorem
Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów 340kolejny przedstawiam też 10 najpopularniejszych przepisów z roku 2014. Zapraszam! 1 miejsce jak w zeszłym roku bez zaskoczenia: jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya 2 miejsce zajmuje zestawienie przepisów na ciasta kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa 3 miejsce zajmuje doskonałe puree z kalafiora autorstwa Gordona Ramsaya W tym roku na 4 miejsce awansował przepis na Piersi kurczaka nadziewane(...)miejscu 7 wylądował przepis na Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Miejsce 8 zajmują Pikantne żeberka z piekarnika Na miejscu 9 znajduje się przepis na Łatwą konfiturę z jabłek Ostatnie 10 miejsce w tym zestawieniu zajmuje przepis na pyszną Polędwiczkę wieprzową z sosem żurawinowo-pomarańczowym Jeszcze raz wszystkiego najlepszego w 2015 roku
karmelowy
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 240deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta cytrynowa (7zł) Kruchy spód przełożony cytrynowym nadzieniem, a do tego lekka beza. Jakby tego było mało towarzyszył jej sos malinowy i kleks bitej śmietany. Kawałek odpowiednio duży, by zaspokoić swoją ochotę na słodycz. Ja, jako zwolenniczka czegoś lżejszego i zdrowszego, zdecydowałam się na świeżo wyciskany koktajl... Jabłko-kiwi ze świeżym smakiem mięty (12zł
Sajkofanka smaku
Rozgrzewająca herbata jabłkowa 196Rozgrzewająca herbata jabłkowa herbata z suszu owocowego. Rozgrzewająca herbata jabłkowa jest jedną z naszych ulubionych zimowych herbatek owocowych, ale równie dobrze smakuje w upalne dni podana
Cztery Fajery
Musli z ekspandowanej komosy z liofilizowanymi owocami - musli4u 209Na wstępie bardzo przepraszamy za naszą słabą obecność na Waszych blogach i oczywiście tutaj. Jeszcze przyszły tydzień, sesje pokonamy i wrócimy z nową energią (mamy nadzieję
Candy Pandas
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu 173Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu Najlepsza sałatka jarzynowa z jajkiem ogórkiem i zielonym groszkiem. Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu od lat jest
Cztery Fajery
Bliny ze śliwkami. 194dokładnie miksujemy mikserem. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy jeszcze mąki, a jeśli jest za gęste wlewamy odrobinę mleka i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy wydrylowane i pokrojone na małe kawałki śliwki ( około 1 cm ), mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja używam smalcu. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto porcjami(...)wtedy nasze bliny będą jeszcze bardziej puszyste. Ja nie miałem drożdży i dlatego zrobiłem na proszku, ale przeważnie robię na drożdżach. Zamiast śliwek możemy dodać kawałki jabłek. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Bliny będą równie smaczne
Przepisy i porady kulinarne
Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska 178Makrela króluje obecnie w jesiennym menu wielu restauracji, co bardzo mnie cieszy, bo jestem fanką tej ryby. Dodatek delikatnego słodkiego groszku podkręcony wasabi fantastycznie równoważy lekko tłustą rybę, a jabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie. Danie główne: 👉 Polik wieprzowy / demi glace / barszcz grzybowy / boczniak / szpinak / ziemniak / gorczyca / cebula To jest prawdziwy majstersztyk! Dobrze przyrządzone policzki wieprzowe(...)gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy. Deser: 👉 Banan / czekolada 70 % / orzech / ciasto kruche To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już wiecie, więc każdy deser szczególnie biorę sobie do serca. Orzechy, banan, czekolada i kruche ciastko - czy to może się
Cooking Monster
KOTLECIKI SIEKANE Z MŁODĄ KAPUSTĄ 551Siekane kotleciki kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to mama serwowała nam je na obiad w towarzystwie młodej kapusty lub surówki z marchewki i jabłka oraz tłuczonymi ziemniakami ! Pyszne danie , które przypadnie do gustu również dzieciom J Soczyste kotleciki, słodka kapustka, młode ziemniaczki i ten aromat koperku… Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 1 kopiata(...)misce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką. Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. 4. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego. MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM: 1 główka kapusty
Marcepanowa kuchnia
Rurki z kremem z soku owocowego. 180pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy. 3. Krem: W szklance soku rozpuszczamy budynie(...)pudrem. 6. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 20 sztuk rurek. Sok miałam z Hortexu w kartonie o smaku banan, marchewka i jabłko
Izabelawkuchni
Szarlotka z kisielem bez pieczenia 199Do przygotowania tej szarlotki potrzeba mam niewiele składników i niewiele czasu. Przepis jest banalnie prosty, czym wzbudził moje zaciekawienie- nie żebym bała się trudnych przepisów ale
Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki... kolejna odsłona 212dzieci składają zamówinienie na naleśniki, ale to nie takie prostę , bo każde z nich woli naleśniki w innej odsłonie . I tak -Jeremi preferuje z cukrem pudrem. Matylda z jabłkami i mascarpone. Mikołaj z czekoladą a pan mąż odkrył nowy smak ...z domową frużeliną wiśniową. Spróbujcie i wy naleśników z domową frużeliną owocową. Przepis na 15 naleśników(...)Następnie dodać śmietanę (double cream) i klarowane masło. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat. Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Informacja dla emigrantów
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Różowe pierogi z serem 242szukać - takie czasy. Sporo inspiracji za to przysporzyć mogą pierogi. Niby takie nieporadne, a to bogactwo smaków i składników. Proponowałam już pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami , a teraz czas na pierogi różowe z serem. Niestety coś pożarło mi zdjęcia gotowych pierogów - ostały się tylko te zaraz po zlepieniu. Obiecuję, że jak będę robiła je raz jeszcze(...)przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy i ucieramy na jednolitą masę. Zagniatamy ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą, dodajemy jajko, powoli dolewamy wodę - wyrabiamy ciasto do chwili, gdy na jego przekroju pokażą się małe otworki, które sugerować będą, że mąka
Życie zamknięte w smaku
II Śniadanie 120 kcal 252Większość z nas tak układa swój jadłospis, aby między śniadaniem a obiadem jeszcze coś przekąsić. Moja propozycja to owoc, serek ziarnisty lub jogurt. Proponuję tak skomponować
IzaGotuje
Pszenno-razowe ciasto z miodem, budyniem i rabarbarem 193W książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść" znalazłam przepis na pysznie wyglądającą razową szarlotkę z dodatkiem miodu i kawy zbożowej. I już prawie ją
bistro mama