smaczne. Są różne wersje tego ciasta. Jedni dodają kakao, a inni nie i ja należę do tych drugich. Składniki na dużą blachę: 5 jajek 4 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanka cukru 1,5 szklanka oleju 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 5-6 jabłek 1 łyżka cynamonu
Pysznie & Pięknieczym kojarzy się jesień? Z dynią, jabłkami i orzechami. Właśnie teraz smakują najlepiej i najchętniej piekę, smażę i gotuję dania z tymi składnikami. A orzechy, to nie zwykle plastyczny surowiec. Możemy je podprażyć, zrobić orzechy w karmelu, zrobić krem orzechowy, zupę, panierkę czy pyszne ciasta. Dzisiaj jedno z takich dań – orzechowe trójkąty do kawy. Posmakują wszystkim tym, którzy
Mieszam w Garnkujeśli chcecie konkretniejszego smaku i możecie sobie na to pozwolić (dieta;)) to użyjcie majonezu. nie ukrywam, że z majonezem surówka jest jeszcze lepsza. Do surówki użyłam podstawy czyli jabłka i cebuli pokrojonych w kostkę oraz kawałek świeżej papryki. Możecie użyć również papryki marynowanej, dodać ogórki kiszone czy marchewkę. Ciekawym urozmaiceniem jest dorzucenie do surówki rodzynek. Ja kapustę szatkuję nożem(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Koniecznie mieszamy! Cebulę i jabłko kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w paski. Całość doprawiamy przyprawami do smaku i polewamy olejem. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-czerwonej-kapusty-surowka-modrej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuteż cała moja rodzina i znajomi. Serniki są ulubionymi ciastami w moim domu dlatego też na blogu nie brakuje na nie przepisów oto serniki jakie do tej pory pojawiły się w moich wpisach: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Sernik z jeżynami i kokosową bezą Sernik z karmelizowanymi jabłkami na orzechowym spodzie Sernik z budyniem czekoladowym Serniczek z kawowymi biszkoptami
sierotka maRysia w kuchniwybrać inne ulubione owoce nawet jabłka do wyboru do koloru, tarta jest w 100% zrobiona z mąki orkiszowej, nie zawiera rafinowanego cukru, który został zastąpiony kokosowym, a mimo ta nie straciła nic ze swojego smaku jest po porostu przepyszna :) Składniki : Składniki na kruche ciasto (forma 20 cm) Jeśli macie większą i wyższą formę to koniecznie zwiększcie
zdrowa vege kuchniamąkę, mleko,proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, najlepiej żeby były kwaśne. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać owoce do masy. Białka ubić i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać dużą łyżką porcje ciasta. Tworząc małe placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Kuchnia Pokoleńjajko szczypta soli olej do smażenia 1 pomarańcza 2 jabłka 4 mandarynki 1 łyżka cukru pudru 200 ml jogurtu greckiego 50 g czekolady PRZYGOTOWANIE: W misce lub w robocie kuchennym łączymy ze sobą mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy do masy łyżkę oleju , wtedy ciasto nie będzi przywierało do patelni. Smażymy naleśniki. Wszystkie owoce obieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojona czekoladę i gotujemy aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Gorący mus wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Z porcji wychodzi 5 słoiczków. Zimą przepyszne do naleśników, ciast czy do zajadania łyżeczką
Humanistka w kuchniłyżki cukru pudru + cukier puder do posypania * owoce (jabłka, ananas, kiwi, banan...) * 1 łyżka oliwy * olej do smażenia * szczypta soli Sposób wykonania Mąkę przesiać do pojemnika, dodać szczyptę soli, 3 łyżki cukru pudru , roztrzepane jajka. Następnie mieszając składniki dolewać piwo i na koniec łyżkę oleju Wymieszane ciasto odstawić na 2 godziny. Obrane owoce pokroić na niezbyt duże kawałki. Kawałki
Mix smakudojrzało (ok. 2 dni). Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm. Foremkami wycinamy pierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków, wsadziłam je do szczelnego pojemnika do którego wsadziłam też skórki od jabłka,dzięki czemu pierniczki były miękkie w ciągu dwóch
Chocolate Stop Temptingwłoskich 1 duża łyżka rodzynek Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku
pieprzny smaczekciastem, nakłuć. Piec w temp.180 stop. 20 min. Na upieczone ciasto wyłożyć mus jabłkową. Z 3 białek ubić pianę, dodać sok cytrynowy i 150 g cukru i dalej ubijać do rozpuszczenia się cukru. Owoc mango pokroić w kostkę i dodać do ubitej piany. Pianę z mango nałożyć na jabłka. Piec do zarumienienia się bezy w temp.150 stop
Kulinarny karnet ChristopheraIdealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru). Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml 3 jabłka łyżka soli do gotowania Sprawdź przepis na pierożki z jabłkami
w kuchni i w ogrodzienamyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny i po chwili już mieszałam ciasto :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSzarlotka na ciepło posypana cukrem pudrem, z chrupiącą górą, delikatnym ale wyczuwalnym farszem gruszkowo-jabłkowym, z dodatkiem żurawiny, na cudownie smacznym maślanym cieście, pachnąca cynamonem i ciepłem rodzinnego domu. Ubóstwiam szarlotkę, jabłecznik, ma szczególne miejsce w moim sercu, dlatego na większość okazji “bez okazji” piekę szarlotkę. Jest prosta, wręcz klasyczna i obowiązkowa uważam do przygotowywania w każdym domu(...)misce mieszam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią, żółtka i płynne masło. Ugniatam w kulę i wkładam do lodówki na czas przygotowywania jabłek. Umyte jabłka i gruszki obieram, trę na tarce o dużych oczkach na dużej patelni z kilkoma łyżkami wody i cynamonem. Smażę ok. 30 minut, często mieszam. W razie potrzeby dosładzam cukrem
Zasmakuj Kuchni