ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:549/762)

Surówka z kalarepy 85

Surówka z kalarepy Najlepsza sałatka do obiadu. Surówka z kalarepy pasuje niemal do każdego dania głównego. Doskonale sprawdza się też jako drugie śniadanie do pracy. Ta

Cztery Fajery
kompot z korbola vel dyni 111

[Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: ok. 1000 g miąższu korbola (dyni), ja użyłam dyni muscat 2-3 jabłka 6 goździków 2-3 szczypty

Domowy Smak Jedzenia
Śledzie z kapustą Joli 122

Składniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1

kgwjanczewo
OMLET INACZEJ: rolada! 209

No uwielbiam omlety, nie lubię nudy! Cały czas wymyślam, jakby tu inaczej podać mój kochany przysmak. Ostatnio zakochałam się w mące kukurydzianej. Uwielbiam jej smak i

fitolarun.blogspot.com
Drożdżówki Reni 147

świeżych drożdży 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: 1 mały słoiczek dżemu z czereśni 0,5 słoiczka dżemu z jabłek z domowej  spiżarni Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki cukier puder cukier wanilinowy Wykonanie: Jajko z żółtkami ubijamy mikserem na pulchną masę. Mleko podgrzewamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Masła rozpuszczamy w małym rondelku. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy do ubijanych jaj z mlekiem. Zmieniamy widełki w mikserze na widełki, które są do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypujemy przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie

kgwjanczewo
Pierogi ruskie. 1095

Dziś zapraszam na klasykę polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy  pierogami(...)kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także  pierogi z mięsem , lub  pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami czy truskawkami, jesienią z jabłkami lub śliwkami (wszystkie opublikowane przepisy znajdziecie  tutaj ). Nie będę ukrywać, że każdy rodzaj darzę wyjątkowym uczuciem i jak bym miała wybrać swoje ulubione to byłby to naprawdę trudny

Rozpustne gotowanie
Najlepsze muffinki z owocami na maślance 154

ogół wychodzą zbite i ciężkie - może za wyjątkiem dwóch innych przepisów, które prezentowałam na blogu i które plasują się zaraz na 2 i 3 miejscu muffinkowego podium: Muffinki z jabłkami i czekoladą oraz Muffinki z masłem orzechowym i dżemem . Ale te są jeszcze lepsze - zresztą jak wszystkie wypieki na maślance - niesamowicie leciutkie, miękkie i puszyste, nie przesłodzone(...)innych owoców  1. Owoce umyć, osuszyć. 2. Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodać kolejno maślankę, olej, ekstrakt z wanilii i sól, cały czas miksując.  3. Do ciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem. 4. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć ciasto do foremek silikonowych do ok. 3/4 wysokości (można też wyłożyć samo

Kto ugości moich gości?
tort jabłkowy 132

Następnie dodajemy po 1 żółtku,   ubijając tylko do połączenia sie składników. Wymieszane i przesiane mąki dodać do ubitej piany z żółtkami   mieszając szpatułka lub rózgą ). Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 175 stopniach przez ok. 30-40 min. do suchego patyczka. Upieczone wyjąć  spuscic na podloge z wysokości 50cm i ponownie wstawić do piekarnika(...)lyzeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  kardamonu 1/4 łyżeczki galki muszkatolowej trochę soku z cytryny 4-5 lyżek cukru trzcinowego galaretka cytrynowa ,lub żelatyna Wykonanie zagotować, aż jabłka zrobią się miękkie, i  na mus Ponownie rozgrzać mus i dodac galaretkę cytrynową ,lub żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną.( w 1/4 szklanki goracej wody) Krem śmietankowy 250 gram serka mascarpone

w mojej kuchni
Szarlotka z bitą śmietaną. 200

wrzącą wodę- po łyżce, mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy, wlewamy na blachę, wkładamy do nagrzanego do 280 stopni piekarnika i pieczemy 30 min.studzimy, Masa jabłkowa: jabłka kroimy na kawałki wrzucamy do garnka z odrobiną wody - smażymy, kiedy otrzymamy mus, dodajemy galaretki, żurawinę i żelatynę, mieszamy dokładnie odstawiamy do wystygnięcia, wykładamy na biszkopt, Masa śmietanowa: żelatynę(...)sztywno,dodajemy cukier i wanilię, następnie wlewamy małym strumieniem żelatynę i wylewamy na masę jabłkową, wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Płatki smażymy na suchej patelni-posypujemy ciasto-gotowe

Kuchnia Beaty
Jabłecznik 178

Ciasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)przez 20 min Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1i ½ galaretki wiśniowej 1 łyżka cukru 3 łyżki wody Jabłka obrać , pokroić w plastry , smażyć na małym ogniu.Dodać wodę,cukier  i sypką galaretkę.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki i dodać do zimnej masy jabłkowej Masa z kaszy manny: ½ litra mleka

Apetyczna babeczka
Najlepsza tarta z rabarbarem 158

nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami 207

Ciasto, a raczej krajanka, która jest czymś pomiędzy batonikami musi, a ciastkami owsianymi.    Możecie użyć do niej zarówno świeżych owoców, takich jak śliwki, borówki, jagody, jabłka, czy też wiśnie, jak i suszonych. W każdej wersji smakuje doskonale. Przepis jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Pyszna i zdrowa przekąska. Polecam. Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami(...)aromatu waniliowego Przygotowanie: Mąkę, cukier, płatki owsiane, otręby umieszczamy w misce, dodajemy masło i zagniatamy   palcami tak aby powstała kruszonka.   Dodajemy wszystkie bakalie oraz   miód. Wyrabiamy ciasto, tak aby składniki się połączyły. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy śliwek suszonych dodajemy je razem z pozostałymi bakaliami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy blaszkę

Mania Gotowania
Szarotka sypana 144

Szarlotka sypana jest idealnym ciastem zarówno dla kuchennych „weteranów”, jak i osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z pieczeniem. Sypana szarlotka nie wymaga użycia jajek i miksera, nie trzeba jej ugniatać, a cały proces jej przygotowania polega na połączeniu ze sobą suchych składników i przekładaniu ich startymi jabłkami. Continue reading Szarotka sypana at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Jak zrobić racuchy drożdżowe 148

olej, łyżkę namoczyć w zimnej wodzie, dzięki czemu ciasto lepiej odstaje od łyżki. Formować małe placuszki i smażyć je przez ok 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu, na złoty kolor. Po upieczeniu odsączyć z tłuszczy na ręczniku papierowym. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem. Można tez do środka dodać małe kawałeczki jabłka. Artykuł Jak zrobić racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu

Podstawy Gotowania
Ciasteczka owsiane z jabłkiem 146

owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz suszoną żurawinę. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj je do suchych składników. W kubku wymieszaj jajka z mlekiem kokosowym, całość dodaj do miski z płatkami owsianymi. Całość dokładnie wymieszaj. Na blasze wyłóż papier do pieczenia. Wykładaj na niego niewielkie ilości ciasta, formując płaskie krążki. Ciasteczka piecz ok. 30 minut

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania