polewą czekoladowąBabka majonezowaSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiSernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Kulinarne przygody Gatityhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Potrójnie truskawkowe ciasto bez pieczenia. Szybkie w przygotowaniu i świetnie smakuje. Idealne również w wersji malinowej. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 600g truskawek + truskawki(...)górę 600ml śmietany kremówki 30% - 36% 2-3 łyżki cukru pudru 3 galaretki truskawkowe 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: biszkopty podłużne lub okrągłe wg uznania. U mnie biszkopciki jaśki z przełożeniem owocowym. Można również wyłożyć piankę na upieczonym wcześniej biszkopcie lub zupełnie pominąć spód i przygotować ciasto na nieco mniejszej blaszce lub tortownicy. Przygotowanie: Biszkopty ułożyć na blaszce, będzie to spod
W garach u GosiDziś ciasto truskawkowe, można je roić cały rok, ponieważ nadają się do niego owoce mrożone. Przepis znalazłam w książce 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Aby ciasto nie było pracochłonne poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego ciasta francuskiego. Czytaj więcej
PychotkaaaJedno z moich ulubionych ciast. Pamiętam je z dzieciństwa. Przepis bardzo znany ale każdy robi te ciacho po swojemu. U mnie z sokiem truskawkowym. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki maki pszennej + 3 łyżki 3/4 szklanki oleju 3 łyżki soku truskawkowego + 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Zapach waniliowy(...)Stopniowo dosypujemy mąkę (2,5 szklanki), ciągle miksując. Wlewamy zapach waniliowy. Kończymy ubijanie i wlewamy olej, mieszamy drewniana łyżką do połączenia składników. Tak samo robimy z wodą z sokiem truskawkowym. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej kakao. Obie delikatnie mieszamy łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wlewamy dwie łyżki jasnej masy, następnie
VioletoweKucharzeniemoże od ciasta makowego :) przepis oczywiście troszkę zmieniłam i zrobiłam je po swojemu, zamiast jabłek dałam np: truskawki . Ciasto składa się z wilgotnego ciasta makowego, masy budyniowej, ciasta biszkoptowego, masy truskawkowej galaretkowej. Jest pyszne i szybko znika z talerzyków. Do przełożenia użyłam pysznej Truskawelli w czekoladzie od Eterno .Do ciasta użyła Mąki tradycyjnej z Młyna w Szadku . Zapraszam :) Składniki(...)mieszać aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Warstwy ciasta: 1. Spodnie ciasto makowe 2. cienka warstwa truskawek w czekoladzie 3. połowa masy budyniowej 4. ciasto z białek 5. masa truskawkowa ( odłożyć 1 szklankę do dekoracji ) 6. ciasto makowe 7. masa budyniowa 8. krateczka z masy truskawkowej Odstawić na kilka godzin do stężenia. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliOd czasu do czasu nie zaszkodzi jak zjemy małe grzeszki, które pocieszą nasze podniebienie. W mojej lodówce wygrzebałam parówki sojowe i ciasto francuskie i od razu
Truskawkowa FiestaTruskawki już prawie się skończyły na targach ( a szkoda , bo Ciasto Truskawkowy Pocałunek jest genialne! ) i godnie zastępują je inne owoce. Są borówki , wiśnie i porzeczki , które to właśnie postanowiłam wykorzystać do zrobienia kolejnego przepysznego ciasta, na które przepis dostałam od cioci. Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną
Ostra na Słodkociepłego mleka 30 g świeżych drożdży 5 dag cukru 2 jajka 7 dag rozpuszczonego masła Kruszonka; 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżka twardego masła Nadzienie truskawkowe; 30 dag truskawek 2-3 łyżki cukru (lub więcej) 2 łyżeczki cukru żelującego 1 jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy(...)przekładamy do garnka. Wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu aż się rozpadną. Co chwilę mieszamy. Kiedy zaczynają gęstnieć dodatkowo możemy dodać cukier żelujący wtedy uzyskamy pyszny dżem truskawkowy. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na kawałki i formujemy mały okrągły placek. Na każdy układamy łyżkę dżemu, zalepiamy formując bułeczkę. Układamy w foremce w niewielkich odstępach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
Radość kipiąca uśmiechem.truskawek i słodkiego kokosa. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Torcik truskawkowo-kokosowy Składniki: BISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym) 40g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody MASA TRUSKAWKOWA 300g truskawek 300g naturalnego serka(...)cytryny, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z blatów biszkoptowych - blat dokładnie nasączyć połową ponczu - drugi blat nasączyć ponczem, zanim przykryjemy nim masę truskawkową PRZYGOTOWANIE CIASTA - masę truskawkową przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać - drugim nasączonym biszkoptem przykryć masę truskawkową, delikatnie przyciskając go do masy - całość schłodzić FROSTING - śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia, zdjąć
Smakołyki BerenikiSkładniki na 20 czekoladek:100-150 g truskawek kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml
Świat CiastaTruskawkowy sezon trwa w najlepsze, tak więc jedzmy, jedzmy, jedzmy - ile się da, ponieważ nie zdążymy się obejrzeć, a będzie po wszystkim. Idealnym sposobem na wydobycie cudownego smaku truskawek jest pieczenie ciast z ich dodatkiem – nie za słodkich, delikatnych, z soczystymi kąskami owoców. Poniższy deser łączy w sobie wszystkie te zalety, a jego autorką jest pani Magdalena Cielenga-Wiaterek (nieznacznie(...)zamieszaj. Do maślanki dodaj pastę tahini oraz syrop kolnowy i za pomocą trzepaczki połącz je ze sobą. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec wmieszaj truskawkowe kostki w ciasto i przełóż je do tortownicy. Przed włożeniem do piekarnika udekoruj wierzch pozostałymi połówkami truskawek. Zapiekaj przez 45-50 minut. Przed wyjęciem z formy ciasto należy całkowicie wystudzić
Roślinna - blog wegańskiPodczas upalnych dni, gdy mamy ochotę na lody i inne zimne przekąski, świetnie sprawdza się mrożone ciasto truskawkowe chia. Lekko słodkie i mocno sycące. Ukrywa się w zamrażarce i czeka na wołanie burczącego brzucha- wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów
healthy dreamszlepione dżemem biszkopty.... pieczemy. Smaku nadaje masa budyniowa i starta na wierzch czekolada. Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; ) 2 paczki okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 margaryna 1/3 szkl. cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka
Takie tam pichceniebyła sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające. 2 paczki biszkoptów 0,5 l. śmietany 30% 500 g. mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 3 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml. wody. 1/3 szklanki odlać(...)białą masę śmietanową. Całość wstawić do lodówki, aby masy lekko stężały (na ok. pół godziny). Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na sztywniejącej masie śmietanowej. Wszystko zalać tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić przez kilka godzin (najlepiej przez noc). * Żelatyna nie jest konieczna, można zmniejszyć ilość śmietany, wtedy masa będzie gęstsza i sztywniejsza. Ja robiłam większą porcję
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie