Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką to czysta improwizacja, zaznaczam, że bardzo smaczna i wyglądająca również apetycznie. Zawsze uwielbiałam wiórki kokosowe, nigdy nie oprę się świeżym, pachnącym truskawkom, pianka z jogurtu też warta jest uwagi. A łącząc wszystko 3 w 1 = smaczne ciasto. Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką jest jednym z najsmaczniejszych jakie przygotowałam. Polecam również inne przepisy wykorzystujące(...)wiórki kokosowe: Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) oraz wiórki kokosowe i truskawki: Ciasto kokosowo-truskawkowe Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową również polecam. Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną, Polecam Wam jednak przygotować to moje dzisiejsze ciasto kokosowo-truskawkowe, a słodka pianka jogurtowa jest uwieńczeniem mojego kulinarnego dzieła! SKŁADNIKI: 100 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsztywno, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić. Masa truskawkowa: 90 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1i1/4 szkl. wody, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe, szkl. cukru. Truskawki (mrożone
Z miłości do słodkościIdealne w smaku : lekkość biszkoptu i dwóch smaków musu truskawkowego Składniki:4 jajka8 łyżek mąki8 łyżek cukru1 łyżeczka pr. do pieczenia1 mus:1/2 kg truskawek2 łyżki żelatyny2 mus:1/4 kg truskawek 250 ml śmietany 18 %Wykonanie:Ciasto: Ubijamy piane z białek,miksując dodajemy zóltka, miksujemy, dodajemy stopniowo cukier, dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
Z Majeczką w kuchniMój mąż bardzo lubi owoce zalane galaretką, dlatego zrobiłam takie truskawkowe ciasto, a może raczej deser z dużą ilością owoców pokrytych galaretką. Boki dodatkowo obsypałam zmielonymi orzeszkami w karmelu a wierzch udekorowałam kleksami z bitej śmietany. Ciasto wyszło soczyste, orzeźwiające i naprawdę smaczne;)) Spód: 100g margaryny, jajko, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru(...)dodać margarynę. Całość posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!Masa truskawkowa: 1,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu, 4 łyżki
Z miłości do słodkościPost Ciasto z musem truskawkowym i kremem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCiasto kruche z owocami i bezą nie jest żadną nowością. Dla mnie jednak było. A mianowicie zaskoczyło mnie pomysł, żeby zmieszać owoce z bezą jeszcze przed
bistro mamaefekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccinoBiszkopt :5 jaj1/2 szkl. cukru1/2 szkl. mąki tortowej1/2 szkl. maki ziemniaczanej2 łyżki oleju2 łyżki wodypłaska łyżeczka proszku do pieczeniaI warstwa truskawkowa;1/2 kg truskawek3 galaretki truskawkowe2-3 łyżki cukruII warstwa serowa(...)dodajemy olej i wodę miksując chwilę do połączenia się płynów.Mąki przesiewamy przez sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor.I warstwa :Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne.Lekko
Garnkowe fanaberiepomału coś już zaczęło się składać w całość..ale jak to u mnie kiepsko bywa z czasem..i nie czekałam aż masa truskawkowa zastygnie..i układałam dalej..i nie wyszło tak jak miałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ...Pomysł na masę z przetartych truskawek z dodatkiem budyniu i galaretki(...)ułożyć 3 paski ciasta zostawiając odstępy.Między paskami wylać część ciasta , ułożyć pozostałe paski ciasta i znów masa truskawkowa.Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Masę śmietanową szybko wyłożyć na masę truskawkową.[Ja wyłożyłam część masy, ułożyłam truskawki i zalałam resztą masy].Całość posypać np.pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić
Moje domowe kucharzenieTo ciasto króluje w tym sezonie na wielu blogach.Na każdym, bez wyjątku, prezentuje się wspanialei wygląda na mało skomplikowany w przygotowaniu. Pełno też nad nim ochów
bistro mamaSkładniki: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, płatki migdałowe
W Mojej Kuchni LubięDzika tęsknota za latem skłoniła mnie do przygotowania kremu truskawkowego, który choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto150 g mąki(...)minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut. Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku świeże truskawki mają
sama złodyczreceptury na biszkopt idealny.Biszkopt:Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny, zmniejszając ilość składników o 2/5 (z 3 jajek). Ciasto piekłem w formie o średnicy 28 cm i wysokości 6 cm.Mus truskawkowy:1 kg truskawek2 łyżki cukru2 łyżki żelatynyTruskawki pozbawić szypułek i umyć. Zmiksować na gładko blenderem. Dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Połączyć(...)utworzył się kożuch. Po schłodzeniu wstawić do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno mikserem, następnie na małych obrotach stopniowo dodawać schłodzony krem. Gotowy krem bawarski przelać na stężały mus truskawkowy. Ciasto wstawić do lodówki na 3h.Galaretka z białego wina:500 ml słodkiego białego wina (np. muscatu)3 płaskie łyżeczki żelatynycukier (opcjonalnie)dodatkowo plasterki truskawek do dekoracjiOdlać 100 ml białego wina
Food Squarejest. Ale dziś to co innego. Długi weekend w pełni, piękna pogoda za oknem i pomimo natłoku spraw, miałam w końcu czas, siłę i chęci na przygotowanie przepysznego truskawkowego ciasta. O dziwo, na targu truskawka już zawładnęła stoiskami, cena też nie należy do najwyższych (ej, serio, udało mi się kupić pyszne, świeże, polskie truskawki za 5 zł za kilogram!) więc(...)dzięki czemu zawsze nam coś z tego wyjdzie - no dobra, fakt, czasem też zakalec, ale przecież człowiek uczy się na własnych błędach całe życie, prawda? :) Zapraszam na ciasto truskawkowe! Składniki na ciasto truskawkowe 4 jajka 100 g cukru (jeżeli ktoś lubi słodsze ciasto, może dodać więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 80 ml oleju 2 czubate
Słodkie Przyjemnościcukru 200 g masła Dodatkowo: 5 łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru brązowego 2 galaretki truskawkowe WINIARY Zagotować mleko z cukrem, dodać budyń, wystudzić najlepiej całą noc. Następnego dnia zmiksować masło na puszystą masę i dodawać powoli po łyżce budyniu. Na kruche ciasto wyłożyć gotową masę budyniową, ciasto odstawić do lodówki na ok. 3 godziny. 2 galaretki(...)dodać 4 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego i karmelizować. Przekłożyć na talerzyk do ostygnięcia. Ułożyć na masie i zalać galaretką, odstawić aby galaretka stężała. Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem
Czarnawisienkapieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać.Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm.Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st.Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty.Dodatkowo: 3/4 l mleka, 3 łyżki mąki pszennej(...)wody i zagotować. Wsypać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce.Nutellę podgrzać na parze, dodać pokruszonego andruta, wymieszać.Wierzch: 350ml śmietanki 30%, galaretka np. truskawkowa, starta czekolada. Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta.Rozsmarować Nutellę, schłodzić.Wyłożyć resztę kremu i ułożyć równo biszkopty.Galaretkę rozpuścić
Z miłości do słodkości