czasu do czasu lubię ciasto bez żadnych dodatków czyli bez kremów, owoców. Takim ciastem jest np. murzynek. Idealny do kawki. Nie za suchy, nie za słodki. Nie jest to taki typowy przepis na murzynka, ponieważ jest to wersja przyśpieszona. Dodatkowym plusem tego ciacha jest to, że nie wymaga miksera :) Składniki: 350g mąki(...)jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia i sody 150g cukru 250g dżemu truskawkowego szczypta soli 1 szklanka mleka 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki kakao Przygotowanie: W jednej misce wymieszać
Amatorka kuchennadopiero później ciasto :) Zapraszam Was na romans czerwonej porzeczki z leśną borówką. Skusicie się? Składniki: Na blaszkę kwadratową o boku 24cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250ml śmietanki 30% 200g cukru pudru 300g czerwonych porzeczek 1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś
Kuchnia w czekoladzietruskawkami i puree truskawkowym~ INSTAGRAM PRZEPIS / 1 porcja/ ~40g mąki pszennej razowej ~10g kakao ~20g odżywki białkowej czekoladowej ~jajko ~ok.80g jogurtu naturalnego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje ciasta i piec gofry
breakfast of dreamschcę Wam zaproponować truskawkową lemoniadę do której zamiast cukru użyłam stewi i syropu klonowego. Stewię i syrop klonowy otrzymałam z sklepu Delikatesy internetowe FFS. Stewia jest polecana dla osób które liczą kalorie, diabetyków i osób dbających o zdrowie. Jest 60-100 razy słodsza od cukru i nie zawiera żadnych kalorii.Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, napoi, ciast, sałatek, przekąsek
Ala piecze i gotujeDlaczego udawany ? Bo wygląda jak prawdziwy naleśnik, a zrobiony jest z galaretki Wszyscy domownicy się nabrali i bardzo im smakowało, więc mój eksperyment mogę uznać za
Oryginalny smakDziś "na tapecie" konfitura z truskawek. Przyrządzenie takiej konfitury to naprawdę nic skomplikowanego, niestety zajmuje sporo czasu, ale za to możesz mieć pewność, że jest to
Kraina Tysiąca Smakówpodobnie jak mnie mnóstwo radości i wzruszeń oraz na długo pozostanie w pamięci. http://pokoj-ksiazek.blogspot.com/2013/08/przepiorki-w-patkach-rozy-laura-esquivel.html A na deser brownie jaglane z musem truskawkowym. Polecamy! Brownie jaglane z truskawkową polewą Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3/4 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 60 g roztopionego oleju kokosowego (ewentualnie masła) 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu 1/2 szklanki dobrego kakao 1 płaska(...)sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Tortownicę o średnicy 18 cm (można użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Podajemy z owocami , podprażonymi orzechami lub dowolną polewą (u nas polewa
Moja Mama Gotujełyżka mąki tortowej 1 łyżka krupczatki 1 pełna łyżka kakao 3 łyżki cukru lub ksylitolu dodatkowo: 4-5 łyżek dżemu truskawkowego albo wieloowocowego 250 ml kremówki 30/36% 1 galaretka truskawkowa krystaliczna (lub czerwona) ok 500 g świeżych truskawek Przygotowanie: Galaretka: Galaretkę rozpuścić we wrzątku (w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu czyli zazwyczaj w 1,5 szklanki zamiast(...)stopni piekarnika i piec przez ok 20 minut. Po upieczeniu przez chwilę zostawić w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt posmarować dżemem. Masa: Schłodzoną kremówkę ubić i rozsmarować na cieście. Truskawki umyć, pokroić na połówki i wyłożyć na śmietanę. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę. Przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąwierzchu ciasta. Możesz odłożyć niewielką ilość sosu do polania sernika po upieczeniu tuż przed podaniem (opcjonalnie). Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Wstaw sernik i piecz przez około 50 min. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na dłużej. Tuż przed podaniem polej z wierzchu sernik odłożonym sosem truskawkowym (opcjonalnie). *Typu Danone
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamalinowym czy truskawkowym. 1 szkl. mąki 3/4 szkl. maślanki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego (ja daję 1 op. cukru wanilinowego) szczypta soli W misce umieszczamy najpierw suche składniki, a więc przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą oraz cynamonem. Następnie dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy
Smaki Na TalerzuBardzo proste owocowe deserki w szklankach. Przygotowuje się je bardzo szybko a smakują wyśmienicie. Zaskoczeniem dla mnie były owoce w żelu o smaku smoczego owocu. 6
VioletoweKucharzeniewykonaniu ciasto biszkoptowe z masą z serków Danone, galaretki, malin i jeżyn. Powiem Wam że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z serków: 4 serki truskawkowe Danone 5 śmietan
Sama słodycz i szczypta chilipanuje tydzień truskawkowy! Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych przepisów ;) Ja z tej okazji zapraszam na pyszne truskawki zapiekane pod niesamowicie chrupiącą kruszonką ;) Podczas pieczenia pachnie w całym domu, czujecie? :) Polecam! :) Składniki (na 4 kokilki): 1/2 szklanki płatków owsianych 50g masła łyżka brązowego cukru 200-300g truskawek Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze. Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy
Czerwona PorzeczkaMyślałam, że ciasto będzie miało bardziej wyraziste kolory, w sumie mogłam dać barwniki dla zaostrzenia tychże kolorów, ale nie chciałam..Myślę, że nada się do akcji Zielono mi ?.. biszkopty [ u mnie herbatniki] 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek 100 g masła 3/4 szkl.cukru cukier waniliowy 1 kisiel jabłkowy [40g] 1 kisiel truskawkowy
Moje domowe kucharzenieSkładniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag
Darcia w kuchniNa zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt
Kuchnia domowa Aniskondensowanego z orzeźwiającymi truskawkami. Ciasto reprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie. Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:300 ml mleka skondensowanego300 g sera dwukrotnie zmielonego150 ml śmietanki kremówki 30%100 ml mleka2 czubate łyżki żelatyny 150 g truskawek + ok. 150 g na "boki"biszkopt lub okrągłe biszkoptygalaretka truskawkowa Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno
Słodka Strona