cukru 0,5 łyżeczki soli olej cukier puder dżem truskawkowy lub konfitury Sposób przygotowania: Przygotować szklankę i 2 różnej wielkości kieliszki. Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę, a następnie ubijć drewnianym wałkiem. Na posypany mąką blat położyć ciasto i rozwałkować. Z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości. Krążki naciąć
Przepisy kulinarne babci Antoninyobręcz tortownicy i wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż resztę masy (do 2 części dodałam 1 łyżkę kakao), przykryj ostatnim blatem. Schłódź w lodówce. Po około 2 godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób według uznania :) u mnie polewa czekoladowa i maczek o smaku truskawkowym DECORADA. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćłyżeczka proszek do pieczenia , SKŁADNIKI MASA:) 2 szt galaretki truskawkowej 0,5 l kremówka , 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem powoli dodawać
Moje Słodkie Piekiełkopożegnanie sezonu truskawkowego - pierogi w klasycznym wydaniu, bo z serem i truskawkami. :-) Nie trzeba zachwalać tego dania, bo z dzieciństwa zna je prawie każdy i tym samym prawie każdy wie jakie są pyszne. ;-) Najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem. Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz: 250g twarogu 250g truskawek 1 żółtko
Szefowa kuchniNiesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej , Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową
Ostra na Słodkopianek marshmallow. Świetny przepis na sernik bez pieczenia :) SKŁADNIKI Spód ciasta: 300g herbatników 100g masła Masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 30% 70g białych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku Galaretka: 200-250g truskawek 1 op. galaretki truskawkowej 450 ml wody PRZYGOTOWANIE Masło rozpuszczamy w garnuszku. Studzimy. Herbatniki mielimy/blendujemy
Moje Kuchenne RewelacjeWiem, że sezon truskawkowy ruszył pełną parą, bo co widzę smaczne przepisy to królują te owoce. Ja dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego
pink envelopekawałek, bo nie należy do kalorycznych ciast ;) Owoce, które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :) KAKAOWY BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI przepis autorski // tortownica o śr. 22cm ~2 galaretki o smaku truskawkowym bez żelatyny (używam tych , zawierają roślinny karagen(...)Następnie wyjąć go z tortownicy, usunąć papier do pieczenia i ponownie włożyć do tortownicy biszkopt. Gdy galaretka będzie już wystarczająco stężała wylać ją na biszkopt, wysypać owoce i wstawić ciasto do lodówki aż galaretka nie stężeje całkowicie. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Smacznego! :) LUBISZ CHILI&SUGAR? POLUB TEŻ NA FACEBOOK'U! *klik
chili & sugarCzujecie już ten zapach truskawek i ciasta z truskawkami? Moja mama jak tylko pojawiły się pierwsze zbiory robiła je co tydzień przez kilka tygodni. Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami, polany galaretką. Pychotka Składniki: 6 jajek większych 1,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 litr śmietany 30% 3 łyżki cukru(...)pudru 6 łyżeczek żelatyny 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Rady: Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietana powinna być zimna, wyjęta z lodówki w ostatniej chwili przed ubijaniem. Sposób wykonania: Najpierw starannie oddzielam białka od żółtek. Żółtka mieszam z proszkiem do pieczenia i zostawiam aż "urosną". Białka ubijam w misce ze szczyptą soli (ubijają się
Cukiernia Pychotkiwody wiórki kokosowe Dolny blat biszkoptu posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowego, wyrównać. W drugim blacie za pomocą kieliszka zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na krem. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki. Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Wstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiZawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam się najbardziej, bo wiem, że lubi się ścinać. Efekty możecie zobaczyć poniżej :) A jeśli się spodobają, to miło mi będzie jak przygotujecie "Bananowca" dla swoich najbliższych, a ze mną podzielicie się opinią(...)pełna łyżeczka proszku do pieczenia 7 łyżek mąki krupczatki 7 łyżek maki ziemniaczanej Masa bananowa: 400g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 banany 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe Różowa pianka: 4 białka 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch: 3 galaretki agrestowe 4 banany Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki gorącej wody
Kuchnia w czekoladziesoli na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo obydwa rodzaje cukru, a następnie żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut do tzw. suchego(...)międzyczasie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki- będzie szybkiej). Truskawki przekroić w pół i ułożyć na masie serowej. Gdy truskawkowa galaretka zacznie tężeć, wylać ją na masę serową z truskawkami i ponownie schłodzić sernik w lodówce ok. 4 godziny. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanietakie proste i pyszne ciasto. Uwielbiają je duże i małe dzieci. :) Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietankowa 500 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa(...)posmarowania wierzchu. Szybko dodać 3/4 pokrojonych galaretek, wymieszać łyżką. Wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą częścią, posmarować odłożoną bitą śmietaną i na górze rozłożyć resztę pokrojonych galaretek. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem moczonym w gorącej wodzie. Smaki i kolory galaretek można zmieniać według siebie
Ala piecze i gotujeW końcu jest cudowna pogoda, która pozwala na świetne wykorzystanie wolnego czasu. Coraz częściej spotykamy się z przyjaciółmi i znajomymi, gdzie rozmowy umilają przepyszne wypieki! Rozpoczyna
Truskawkowa FiestaSkładniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3
Gotowanie moimi oczamipowstał ten truskawkowy deser. Składniki: 10 dag serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników czekoladowych (zmielone w blenderze) 50g masła 1 łyżka brązowego cukru Foremki półkule Wykonanie: Truskawki myjemy oczyszczamy, kroimy wzdłuż i układamy na spód miseczek. Galaretkę(...)nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy. Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Gotowym ciastem wylepiamy wierzch. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna
Podróż w kulinariaChoć nie obchodzę walentynek, to wiem, że wielu z Was uwielbia ten dzień. Specjalnie dla tych osób upiekłam dzisiaj proste, acz efektowne truskawkowe ciasteczka. Serca wyszły
Przepisy Aleksandryherbatników to raczej wynik braku czasu, który świetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia): Ciasteczkowy spód: 100 gram herbatników 30 gram ciastek digestive 100 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 850 gram zmielonego twarogu(...)śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 4 jaja 1 budyń śmietankowy (proszek) Galaretka jeżynowa 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn 1 galaretka truskawkowa + 350 ml wrzącej wody dodatkowo świeże jeżyny do dekoracji Galaretkę truskawkową rozpuszczam w podanej ilości gorącej wody. Jeżyny gotuję na małym ogniu przez 5-8 minut, następnie przecieram przez drobne
Mango PapajaSezon truskawkowy trwa, więc trzeba to wykorzystać. Na podwieczorek przygotowałam placki serowe z truskawkami, polane musem z truskawek. Placki są przepyszne, pulchniutkie, słodkie z duuużą ilością truskawek. Znikają w mgnieniu oka, dlatego tu moja rada... koniecznie od razu wymieszajcie ciasto na placki z podwójnej porcji :) Do placków wykorzystałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią od Skworcu . Składniki
Zrób to smaczniePrzepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne zakończenie lata, skusicie się? Polecam ;) Składniki: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła
Domowa cukiernia Ewymoja propozycja na truskawkową słodycz. Wiadomo, że zdrowiej byłoby koktajl zmiksować, ale że wyjeżdżaliśmy na drugą majówkę - trzeba było z truskawek zrobić coś co się nie zepsuje zbyt szybko. Ponadto mój Mąż już dawno wspominał, że mogłabym upiec w końcu jakieś ciasto. Okazja stał się Dzień mamy i siatka truskawek do zagospodarowania. Przepis jest pyszny, prosty i sprawdzony, więc naprawdę
Kuchnia po mojemuAtrakcyjne ciasto,bez pieczenia, na zimno, smakołyk dla dzieci, bazę stanowi jogurt naturalny, można polecić każdemu taką leguminkę, przyciągającą wzrok,wybornie smakującą, no i bardzo kuszącą ze względu na kolory tęczy... Składniki: galaretki po 1 opakowaniu: agrestowa, cytrynowa, niebieska, truskawkowa, bursztynowa (propozycja) można inne wg uznania jogurt naturalny grecki 1 litr mleko 0,5 szklanki żelatyna
kgwjanczewoktóre dziś chcę przedstawić są moim hitem lata i sezonu truskawkowego. Są przepyszne i każdy to mówił co je spróbował. Nie wierzycie? Zapraszam... Skala smaku 10/10 robiłam z mąką pszenną i razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych
Kubki smakuwyłożyć na ciasteczka. Na nią nałożyć warstwę białą, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje. Wierzch: około 200 g truskawek 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 200 g konfitury truskawkowej Śmietanę 30% ubić. Schłodzony sernik posmarować warstwą konfitury (zostawić 2 łyżki
Moja Galeria Smakusolą, pieprzem czarnym i octem balsamicznym. Wrzucić pokrojone żółte pomidorki truskawkowe i gotować jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Szpinak drobno posiekać. Ricottę wymieszać z jajkami na gładką masę. Do ricotty dodać posiekany szpinak, przesianą mąkę, startą mozzarellę. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze
Zakątek rozkoszy kulinarnychnaszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki 2 goździki opcjonalnie śmietana
W kuchennym oknie EwyJeżeli nie macie czasu na żmudne i czasochłonne przygotowania ciasta kruchego pod tarte, to proponuję zrobić spód ze zmielonych, kruchych ciastek. Taka tarta ze słodką truskawką to przysłowiowe niebo ... 150 g. kruchych ciastek (ja miałem markizy z nadzieniem kakaowym) 110 g. masła 2 małe opakowania serka homogenizowanego truskawkowego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka w zielonym kolorze ok. 300 g truskawek
Jadło i czytadłobułki z dżemem lub owsianka z owocami , na obiad chłodnik truskawkowy, np. taki . Niestety blender mi się zepsuł i teraz gniotę i gniotę truskawki. Przegryzam truskawki, czereśnie (P. ostatnio wlazł na drzewo na działce i zebrał całe wiaderko, niestety nie zdążyłam ich wykorzystać ani do przetworów, ani do ciasta, gdyż pochłonęliśmy wszystkie w błyskawicznym tempie). Chyba też pogoda nie zachęca
dom-agi.plrównie doskonałych konfitur, jak np. truskawek w czekoladzie czy rabarbarowo-truskawkowej. Większość produktów trafiła jako podarunki do czerwonych toreb Eterno i ku wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom. Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie
KUCHARNIAciepłego mleka Dodatkowo:Świeże lub mrożone truskawki lub frużelina truskawkowa ze słoika, można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże ,,ruszyły,,. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, roztopione masło i drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło
Apetyczna babeczka