Ciasto francuskie posmaruj rozpuszczonym masłem, posyp na całej powierzchni mieszanką cukru z cynamonem i orzechami (trochę mieszanki zostaw na wierzch). Łapiąc za jeden z krótszych boków, zwiń ciasto jak roladę - do połowy prostokąta. Odwróć ciasto i jak poprzednio, wzdłuż krótszego boku, znów zwiń ciasno ciasto jak roladę, dociśnij. Z wierzchu posmaruj ruloniki pozostałym roztopionym masłem i posyp resztą
Moje QulinariaMasło roztop i schłodź. Schłodzonym, ale wciąż płynnym masłem posmaruj ciasto francuskie, obficie posyp przygotowaną mieszanką przypraw (trochę zostaw na później!). Łapiąc za jeden z krótszych boków, zwiń ciasto jak roladę - do połowy prostokąta. Odwróć ciasto i jak poprzednio, wzdłuż krótszego boku, znów zwiń ciasno ciasto jak roladę, dociśnij. Z wierzchu posmaruj ruloniki pozostałym roztopionym masłem i posyp resztą przyprawy
Moje QulinariaProsta rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami, która wygląda bardzo efektownie dzięki sposobowi nałożenia ciasta na blaszkę. Zyg-zak to rolada, którą każdy może zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy(...)użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm. Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): 4 jajka 125 g mąki 125 g drobnego cukru do wypieków szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki gorącej wody 2 barwniki spożywcze
Trzeci talerzprzechować w lodówce szczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :)Składniki na białe ciasto na wzorek:2 białka30 g masła1/2 szklanki mąki2 łyżki cukru pudru2 łyżki wodySkładniki na ciasto na roladę:4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z białej masy1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100 g masła1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżki kakaoSkładniki na krem(...)którym piekło się ciasto i dajemy w to miejsce nowy arkusz papieru do pieczenia. Obcinamy nadmiar papieru do pieczenia. Ponownie przykrywamy ciasto blaszką i odwracamy z powrotem.Zwijamy ciasto w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Orzechy kroimy na drobne
Ciastkozercyjednocześnie efektowne ciasto na Boże Narodzenie. Czekolada na święta to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nie muszę pytać moich dzieci jakie ciasto upiec upiec na święta. Wiem co odpowiedzą, ciasto czekoladowe . Rolada czekoladowa ozdobiona czekoladowym kremem, obficie posypana kakao, sproszkowaną lukrecją i czekoladowymi wiórkami to marzenie. Słodycze z lukrecją są bardzo popularne w Szwecji. Przekonałam się do lukrecji od niedawna(...)ostrożnie dodaję ją do ciast i deserów. Roladę posypałam sproszkowaną lukrecją, która nadała je lekko słony i anyżowy smak. Z czekoladą lukrecja smakuje mi najbardziej. Rolada czekoladowa Składniki: 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50 g czekolady, 70% kakao 100 g pszennej mąki Krem waniliowy 250 g serka mascarpone 50 g masła, miękkiego
codojedzeniaSłodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej
SMYKWKUCHNIwyłożonych papierem pergaminowym dwóch tortownicach. Piec 8-10 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasta ostudzić. Uwaga: Autorka bloga ciasto wyłożyła na pokrytą papierem formę do pieczenia rolad, ciasto upiekła, wystudziła i wykroiła 2 krążki o średnicy tortownicy. Składniki na malonową wkładkę: 200g malin (mogą być mrożone); 20g cukru kryształu; 15 ml zimnej wody; 1,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę
In my kitchenciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką i wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim marmoladę i zwinąć w roladę. Ciasto pokroić na równe kawałki i ułożyć w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut do "napuszenia". Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem
My simple kitchenpopatrzył na śliczne rolady, które panie przygotowały stwierdził, że też mam mu jakąś zrobić. No dobra, niech już będzie...Na blogu A dupa rośnie znalazłam roladę dekorowaną ciastem cygaretkowym. Właściwie to od chwili, kiedy zostawiłam postawiona przed zadaniem, myślałam o tej roladzie - prezentuje się bowiem zabójczo. Cóż, efekt nie jest tak łatwo osiągnąć... Wszystko było dobrze do momentu(...)gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć.Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny.Smacznego!Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta cygaretkowego. Niedługo opowiem, co można zrobić z resztą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na ciasto:5 jajeksok z 1 cytryny125 g cukru pudru100 g mąki pszennej25 g mąki ziemniaczanejszczypta proszku do pieczeniaSkładniki na krem śmietanowy:500 ml śmietany kremówki 30%75 g cukru pudru2 opakowania Śmietan-Fix400 g truskawek50 g wiórków kokosowychDodatkowo:kilka truskawek w całościkokosowe kulki (np. Rafaello)łyżka cukru Tym razem zaproponuje połączenie dwóch(...)smaków - truskawkowego z kokosowym. Muszę przyznać, że efekt jest naprawdę bardzo ciekawy. Rolada wychodzi lekka, puszysta i mało słodka.Białka ubić z sokiem z cytryny i 125 g cukru pudru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka (fot.1) i mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszez piekarnika (fot.2). Piec około
Świat Ciastalodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem kremem i znowu zwijamy w ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta a do polewy przyklejamy owoce. Całość wstawiamy do lodówki
Bon Appetit Małgorzatyciasto wykładamy na podsypana mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką papierze do pieczenia i przenieść na blachę do pieczenia. Całość pokryć masą makową i zawinąć w roladę. Ciasto musimy dokładnie skleić na końcach jak i na łączeniach. Układamy łączeniem do dołu i pozostawiamy w ciepłym miejsca do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneCiasto, które wywołuje uśmiech, a zarazem pięknie prezentuje się na rodzinnym spotkaniu - rolada biszkoptowa ("żyrafa") z kremem śmietanowym nadziana borówkami. Ciasto wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zachęcam Was do przygotowania poniższej rolady, ponieważ nie wymaga zbyt wyszukanych składników, a sam smak ciasta jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: ciasto 4 duże jajka 85 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania (partiami!) dodawać serek mascarpone i cukier puder. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Na samym końcu ułożyć umyte i osuszone borówki. Zrolować roladę. Najlepiej, aby zawinięcie ciasta było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Ewentualnie ciasto zawinąć w folię, aby krem nie wypłynął. Schłodzić. Kroić dopiero wtedy, gdy krem stężeje
Ugotowaćpokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem i kroimy na kawałki o długości 4 cm. Wstawiamy
Atlas Smakówrecznie wyrobić z 3 minuty ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia - pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego
W Mojej Kuchni Lubię