miejscu np. na balkonie od strony południowej. Gdy już trochę podeschną możemy je dosuszyć w piekarniku. W tym celu układamy je luźno na blaszkach wyścielonych np. papierem do pieczenia ciast lub śniadaniowym ( nie powinno się układać grzybów na gazetach, ponieważ mogą przesiąknąć farbą drukarską ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( około 40 C ). Nie zapomnijmy lekko uchylić drzwiczek piekarnika, aby szybko
Przepisy i porady kulinarnechcemy szybko i równo pokroić kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze skórki, włożyć do krajaczki, przycisnąć i gotowe ! W ten sposób uzyskamy równej grubości wszystkie plasterki
Przepisy i porady kulinarnezamknąć pokrywkami. Pasteryzować 10 minut w temperaturze 85 C. Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna. Nazywana bywa "polską cytryną ". Konfitura ta nadaje się do ciast lub jako dodatek do herbaty ( np. zamiast cytryny gdy nie mamy jej w domu lub są zbyt drogie ), zwłaszcza podczas przeziębień lub grypy
Przepisy i porady kulinarnesitku lub cedzaku. Sok do picia rozcieńczamy przegotowaną wodą. Cukru możemy dać trochę więcej lub mniej, według naszego gustu i potrzeb. Możemy też dodawać do domowych kisieli, ciast, deserów. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy mają w swoim ogródku lub działce posadzone ciemne winogrono i nie wiedzą co z nim zrobić. Sok z winogrona jest smaczny i bardzo
Przepisy i porady kulinarnepiłką do metalu kawałek końcówki lejka, aby był szerszy. Drugim sposobem jest zrobienie lejka z kawałka kwadratowego papieru. Zwijamy papier w tubkę, taką jaką zdobimy nasze ciasta, koniec tuby ucinamy nożyczkami, tak aby powstał dość duży otwór. Teraz węższą stronę tuby wkładamy do solniczki i łyżką wsypujemy sól do papierowej tubki. Trzeci sposób jest taki : Należy
Przepisy i porady kulinarneKrzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta
Przepisy i porady kulinarnepodczas smażenia pączków, a nasze pączki będą ładnie wyglądać i będą zdrowe. Inne sposoby na sprawdzenie temperatury tłuszczu do smażenia : Możemy do tłuszczu wrzucić kawałek surowego ciasta, jeśli zacznie od razu się on smażyć, to znak że tłuszcz jest już nagrzany, jeśli natomiast opadnie na dno i tam pozostanie, to znaczy że tłuszcz jest jeszcze zimny
Przepisy i porady kulinarnepączki, faworki lub oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia trzeba dodać do ciasta pod koniec wyrabiania go, łyżkę spirytusu lub octu. Możemy także dodać szczyptę kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny. Pamiętajmy przede wszystkim o tym, że aby nasze pączki, faworki czy oponki nie nasiąkały dużą ilością tłuszczu powinny być wrzucane na dobrze rozgrzany tłuszcz ! Nigdy nie wrzucajmy
Przepisy i porady kulinarnenasze pączki po usmażeniu miały piękną białą obwódkę trzeba wrzucać je dobrze wyrośnięte na rozgrzany tłuszcz. Należy również pamiętać, aby ciasto drożdżowe przeznaczone na pączki nie było zbyt twarde ( sztywne ) powinno mieć konsystencję rzadszą niż np. na chałki. Pamiętajmy także o tym, że jeśli chcemy, aby nasze pączki miały białą obwódkę powinniśmy je nadziewać marmoladą dopiero po usmażeniu
Przepisy i porady kulinarnemasło lub margaryna dodawane do ciast i kremów łatwiej nam się ucierały, możemy dodać do ucieranego tłuszczu szczyptę mąki pszennej lub cukru pudru. Pamiętajmy także o tym, aby naczynie w którym ucieramy masło lub inny tłuszcz było całkiem suche, a margaryna lub masło miały temperaturę pokojową ( były miękkie
Przepisy i porady kulinarnemisie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne
bistro mama