Prosty mazurek z kajmakiem Dziś dzielę się z Wami przepisem na prosty mazurek z kajmakiem. Możecie go przygotować z domową masą kajmakową lub w wersji szybkiej
Słodkie okruszkiWielkanoc już tuż tuż, więc pora pomyśleć o smacznym menu. Te słodkie, kruche ciasteczka robię co roku :) wyglądają świetnie, a jeszcze lepiej smakują Składniki: 1 jajo 3 żółtka 1 margaryna 1 opakowanie amoniaku ½ szklanki mleka ½ szklanki gęstej śmietany 4 szklanki mąki 1 puszka brzoskwini Cukier puder do posypania Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe Wykonanie: Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Żółtka(...)ucieramy z margaryną, dodajemy całe jajo, śmietanę i mąkę- mieszamy dokładnie i łączymy z roztopionym w mleku amoniakiem. Ciasto wykładamy na stolnicę dobrze posypanej mąką. Literatką wycinamy w brzoskwiniach kółka, które nakładamy na wcześniej wycięte owalne ciasteczka. Gotowe jajeczka układajmy na natłuszczonej, posypanej wiórkami formie. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Upieczone jajeczka posypujemy cukrem pudrem, omijając
Tradycyjna KuchniaWielkanoc to czas serników... Też tak macie, że na Waszym świątecznym stole muszą się pojawić choćby dwa rodzaje sernika? U nas jeden zawsze jest pieczony, drugi to pascha, ale w tym roku będzie jeszcze trzeci, czyli sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami. A ponieważ jabłka bardzo się lubią z korzennymi przyprawami, znajdziecie w serniku także cynamon i kardamon. Ciasto jest
Kulinarne przygody GatityWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego też mam dla Was przepis na prostą babkę, bo nie może jej zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. Typowa babka piaskowa wzbogacona sokiem pomarańczowym Hortex z pewnością przypadnie każdemu do gustu. SKŁADNIKI 4 jajka, 250 g mąki pszennej, 150 g mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250 g miękkiej(...)soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąki, proszek do pieczenia, sok pomarańczowy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. Na formę wylewamy jasną masę, posypujemy suszoną żurawiną. Wykładamy ciemną masę, wyrównujemy. Pieczemy ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu
słodki bratekCzy Wielkanoc kojarzy Wam się z marcepanem? W moim przypadku jest to powracające każdego roku wspomnienie z dzieciństwa. W ramach upominku dzieciaki dostawały czekoladowe jajeczka, króliczki
Słodki sentymentMazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym
królestwo garówkroku i upieczcie ją na najbliższe święta! Cytryna i tymianek - ich intensywne aromaty oraz żywy żółty i zielony kolor kojarzą mi się z wiosną oraz Wielkanocą. Dodanie tymianku do ciasta wcale nie jest dziwnym pomysłem. W krajach śródziemnomorskich często aromatyzuje się wypieki tymiankiem, rozmarynem czy bazylią. Tymiankowe listki zdobiące babkę są niczym młode zielone listki wyrastające teraz na krzaczkach
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry! Wielkanoc już za nami, ale na naszym stole pojawiły się dwa smakołyki, których na blogu jeszcze nie ma, nie mogą się zmarnować prawda? :-) Babki
Pora coś zjeśćDzień dobry! Wielkanoc już za pasem, nawet się nie obejrzymy, a będziemy dekorować pisanki i przygotowywać świąteczne wypieki. Dlatego też najlepsza pora, aby zacząć testować przepisy
Pora coś zjeśćBaba na Wielkanoc musi być. U mnie były dwie baby, upieczone przed świętami, na bloga trafi jedna. Do wtorku stała sobie spokojnie, nie było kiedy jej
Polska ZupaZdecydowałam się na Wielkanoc zrobić babkę z piwem :) Mam nadzieję, że to nie grzech i Wszyscy Święci mi wybaczą? ;)składniki na ciasto:3 szklanki przesianej mąki tortowej1 szklanka jasnego piwa1 szklanka cukru 1 szklanka oleju4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowego2 garści suszonej żurawinydodatkowo masło i mąka do wysmarowania dna formyskładniki na lukier:3/4 szklanki cukru pudru2
Bon Appetit MałgorzatyWitam Kochani, do Wielkanocy coraz mniej czasu, więc zapraszam na kolejną, bardzo pyszną wilgotna babkę, która nie dość, ze jest bardzo łatwa z przygotowaniu, super smakuje to jeszcze pięknie wygląda. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę (forma o górnej średnicy 23cm) -4 jajka -3/4 szkl cukru -4 łyżki śmietany kwaśnej 18% -1,5 łyżeczki proszku(...)Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka,śmietanę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy wodę i olej i miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao i do trzeciej kisiel. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wkładamy naprzemiennie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWielkanocy niedługo miną dwa tygodnie, mamy kolejne wolne dni, czas więc najwyższy dokończyć publikację świątecznych przepisów. Na deser, jak to zwykle bywa zostawiłam sobie ciasta. Polecam, może zrobicie na długi majowy weekend, bo sernik jest naprawdę fantastyczny. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 5 żółtek
Gosia gotujeWielkanoc tuż, tuż… Moją propozycją na świąteczne wypieki są tartaletki z kremem budyniowym, czekoladowym. Kruche, smaczne, udekorowane karmelowym gniazdkiem i jajeczkami z masy cukrowej. Składniki:Ciasto (na około 11 tartaletek):1 szklanka mąki120 g masła2 żółtka2 łyżki cukru pudruszczypta soliKrem budyniowy czekoladowy (kremu trochę zostanie):2,5 szklanki mleka3/4 szklanki cukru4 żółtka3/4 szklanki mąki1 tabliczka czekolady deserowej
Oryginalny smakROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABA WIELKANOCNA ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI JADALNE KOSZYCZKI NA WIELKANOC I PROSTE ZAJĄCE DLA DZIECI! RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE NA WIELKANOC! KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI SERNIK DO KAWY! BABA WIELKANOCNA PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ MIGDAŁOWO -CYTRYNOWĄ
SMYKWKUCHNI