Piegusek to babka przygotowana na białkach z dużą ilością suchego maku, o cytrynowym smaku i aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w
Kuchnia MagdaLenyRolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z
Kuchnia MagdaLenySernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest
Kuchnia MagdaLenySernik z kajmakową masą serową, na spodzie z herbatników oraz polewą z kajmaku i popcornem. Wyjątkowy w smaku! Bardzo kremowy, dosłownie rozpływający się w ustach
Kuchnia MagdaLenyBabka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który
Kuchnia MagdaLenyPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym
Kuchnia MagdaLenyBabka drożdżowa z rodzynkami to pomysł nie tylko na Wielkanoc. Takie ciasto sprawdzi się również na co dzień, na deser, na śniadanie, do lunchboxu. Bardzo polecam Wam akurat ten przepis, bo babka jest prosta do przygotowania a wychodzi naprawdę pyszna. Oczywiście jeśli nie jesteście fanami rodzynek, możecie je pominąć w przygotowaniu ciasta lub zastąpić innymi bakaliami: suszoną żurawiną, skórką pomarańczową
Dorota SmakujeBabka cytrynowa na maślance Wilgotna i bardzo smaczna babka o delikatnym posmaku cytrynowym, otulona pyszną polewą. Ciekawa propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Polecam! Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 3 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 3 szklanki mąki 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100g
Blog z ApetytemJajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów. Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie oczywiście
Słodki sentymentJajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów. Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie oczywiście
Słodki sentymentWielkanoc na każdym stole prawdopodobnie pojawi się mazurek. Moim ulubionym jest mazurek z masą kajmakową posypany płatkami migdałów. Ale specjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi. Składniki na kruche ciasto : 300 gram maki + trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta
Życie zaczyna się w kuchnifont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Nie zawsze będzie słodko 😊 Czasami spróbuję Was zachęcić do zrobienia czegoś zupełnie innego niż ciasta. Już niedługo Wielkanoc , więc przygotowałam propozycję obiadu innego niż codzienny. Złocisty, z mocno przyrumienioną, przesiąkniętą aromatem ziół i warzyw skórką. Soczyste, delikatne indycze mięso idealne na świąteczne okazje. Składniki : Mięso
Domowe ciastaWiem, wiem, znowu babka. Nuda. Ale w końcu Wielkanoc już za chwilę, a czego jak czego ale baby nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Dzisiaj proponuję wam pyszną czekoladową babkę z piękną błyszczącą czekoladową polewą, udekorowaną jak na Wielkanocną babę przystało jajkami. ciasto : 250 g mąki pszennej 200 g cukru 200 g masła
Polska Zupamoim domu nie ma Wielkanocy bez jajek… i oczywiście pysznej babki. Tym razem w wersji cytrynowej z olejem rzepakowym. Jest łatwa w przygotowaniu, wiec na pewno sobie z nią poradzicie! Oleju rzepakowego nie może zabraknąć w czasie wielkanocnych przygotowań, bo świetnie sprawdza się zarówno w przygotowaniu domowe majonezu, jak i dressingów, dodaję go do ciast i z powodzeniem mogę
Pasja Smakusię wydawało, że do Wielkanocy jest jeszcze dużo czasu, a tu już tuż, tuż... A ja jeszcze nie obmyśliłam menu :) Taka smakowita babka powstała z dyniową wkładką, mocną herbatą, orzechami i miodem, macie ochotę??? Przepis podaję na dużą formę lub dwie mniejsze. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 kopiasta szklanka dyni w kostkach Poltino - 1 szklanka wrzątku plus torebka(...)się rozpuści (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Łączymy razem suche składniki, mieszamy- dodajemy wszystkie mokre i miksujemy. Pod koniec dodajemy lekko pokruszone orzechy. 3. Formę smarujemy olejem, przelewamy ciasto do 3/4 wysokości, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C. Po godzinie zrobić próbę suchego patyczka, jeśli jest potrzeba wydłużyć czas pieczenia o 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę
Apetyczna babeczka