pół meksykanką i wypiekała je w kształcie babki. Przepis znalazłam tutaj [ klik ] jako babkę wielkanocną ale zapewniam Was że ja jej na Wielkanoc nie piekłam tylko teraz i jest znakomita. Polecam gorąco, będzie pysznie. Peruwiańskie ciasto pomarańczowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBabeczki do koszyczka są mięciutkie, wilgotne, pachną pomarańczami i mają lekko migdałowy smak. Wyglądają przepięknie, są maciupkie, takie na jednego, albo dwa zęby. Bardzo szybko znikają
dolcevitainmykitchenradość, tym bardziej, że mazurki uwielbiam, nie mówiąc o piekących je Dziewczynach;) W moim domu nie było tradycji jedzenia i pieczenia mazurków, a ja co Wielkanoc o nich marzyłam. Mazurek był jednym z pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione, ale tym razem chciałam
KUCHARNIAostatni z przepisów, który na tę okazję przygotowałam. Myślałam sobie, że świetnie się sprawdzi jako propozycja nietypowego mazurka, ale sami wiecie, jak to u mnie w tym roku z Wielkanocą było... Przepis podaję więc teraz - może ktoś skusi się na tartaletki...? (Zachwyca mnie fakt, że zmieniając jedno słowo można zupełnie zmienić charakter dania.) Zadaniem było suche ciastko - czy jednoporcjowy deser(...)koloru i zacznie orzechowo pachnieć. Dodać cukier puder i sól, wymieszać, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Rokitnik z wodą zagotować, przetrzeć przez sitko. Masę bez pestek z powrotem przełożyć do garnka, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzePodając czysty barszcz nie wiadomo co zrobić z mięsem. To moja propozycja na pyszny farsz. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka
Kuchnia PokoleńWielkanoc to czas wypieków moich ukochanych bab, babek czy babeczek. Babę można upiec na wszelakie sposoby a tą k a tórą dziś przedstawiam to baba z
Moje Małe Czarowanieprzed Świętami, dlatego życzę Wam spokojnych, wesołych, słodkich :) i spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkiejnocy. Do zobaczenia po świętach :) MAZUREK RÓŻANY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI przepis autorski // mazurek o wymiarach 20x25cm ~250g mąki pszennej ~125g masła ~jajko ~80g cukru Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na wymiary formy 20x25cm. Z resztek ciasta, które będą odcinane możecie zrobić
chili & sugarmoim rodzinnym domu w czasie Wielkanocy na stole zawsze stała babka puszek. Bardzo delikatna i puszysta. W tym roku postanowiłam złamać smak i postawiłam na delikatną, puszysta i zdecydowanie nie sucha babka. Kiedy była w piekarniku to aromat pomarańczy sprawiał, że chciałam ja natychmiast wyjąć i zjeść :) Nie myliłam się, jest zdecydowanie pyszna :) Składniki: 250g mąki 185g cukru 220g(...)sokiem pomarańczowym, cukrem waniliowym oraz otarta skórka pomarańczową. Białka ubijamy na sztywna piane wraz ze szczypta soli i delikatnie przekładamy do masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników (ciasto będzie bardzo gęste) i przelewamy do przygotowanej formy. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 40 minut z termoobiegiem do suchego patyczka ( u mnie było 45 minut
ChilliJemyPuszysta, lekka jak puszek babka drożdżowa, to królowa wielkanocnego stołu. Przepis jest prosty, a prawdziwym sekretem tego ciasta jest czas i ciepło, którego potrzebuje do wyrośnięcia
Słodki BlogWiem wiem, Święta Wielkiejnocy już dawno za nami, a ja tutaj dalej ze świątecznymi przepisami...Ale tak to jest kiedy nie ma się wystarczająco czasu na bloga. Mam nadzieję, że wybaczycie mi te obsunięcia :) Gdy tylko uporam się ze świątecznymi przepisami (mam ich chyba jeszcze 2-3 do publikacji) od razu przejdę do bardziej "codziennych" przepisów :) Co do ciasteczek - wpadłam(...)trochę do podsypania przy wałkowaniu) ~130g masła ~jajko ~żółtko ~80g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków + łyżeczka cukru z wanilią ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić można dodać trochę śmietany/jogurtu naturalnego Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy cukier (jesli używacie pudru można go przesiać wraz z mąką
chili & sugarCiasto bardzo dobre i proste w wykonaniu. Trochę jednak pracochłonne, ale warto. Wykonanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ . Ten biszkopt jest najlepszy. Polecam Masa
Kuchnia PokoleńPrawdziwie czekoladowa babka. Dlaczego dałam taką nazwę? Otóż w większości przepisów na czekoladowe babki w składnikach znajdziecie wyłącznie kakao. Tu go w ogóle nie ma. Za
Słodkie okruszkiSmak serniczka super, mogę go polecić na 100 %. Te dwa smaki sera i masy makowej super ze sobą się zgrywają. Moje ciasto jest niższe, ponieważ zrobiłam
Kuchnia PokoleńZrobiłam to ciasto dla moich gości. Przyjechali szybciej i nie było czasu na schłodzenie ciasta. Ciasto jest pyszne. Wykonanie ciasta czekoladowego – Na garnuszku z parującą
Kuchnia Pokoleń