Uwielbiam bezę a tort bezowy kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ moja mama bardzo często piekła taki torcik kiedy byłam mała. W te święta
Smaki Arminewrześnia, a zakończą 11 września. Żydowski Nowy Rok jest świętem ruchomym, którego data zależy od terminu Paschy. W Polsce, gdzie mieszkały pokolenia Żydów, urodziło się wielu znanych myślicieli, cadyków żydowskich, gdzie powstała unikalna kultura Chasydów, niemal jedynym wspomnieniem po kuchni żydowskie jest szabaśnik, czyli piecyk używany do pieczenia ciast, a oryginalnie służący do przechowywania dań na szabas. Wielka szkoda
Niedzielny kucharzDziś zapraszam na kawałek pysznego sernika. Delikatny i puszysty. Wanilia i nuta czekolady to idealne połączenie. Taki sernik śmiało możecie upiec na Święta Wielkanocne
Ewa w kuchniwszystko jedliśmy już milion razy. Podczas ostatnich grudniowych świąt trafiłam też na ciekawe urozmaicenie farszu do ruskich. Damian Kordas przygotował u Jamiego Olivera ruskie wzbogadzone oscypkiem i żurawiną. Smak wędzonego sera i słodkiej żurawiny to było coś wspaniałego. Pamiętam, że zamiast gotowanych pierogów, przygotowałam pieczone. Użyłam złego ciasta i połowa farszu wypłynęła mi podczas pieczenia. Dlatego podzielę się
Mienta blogtakże zachować wstrzemięźliwość od jedzenia i picia. Skąd się wziął? Święto to wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, a zwiastowało ono koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko
Kate's Kitchentłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje” Czym jest tłusty czwartek? Jest to święto ruchome, którego data jest ściśle związana z datą Świąt Wielkiej Nocy. Jest to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału – czyli ostatki, inaczej również zwane zapustami. Karnawałowe hulanki, swawole, ostatkowe obżarstwo kończą się wraz ze Środą Popielcową. Kolejny już czwartek należy(...)fetuje a od Popielca ścisły post szykuje” Skąd się wziął? Święto to wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, a zwiastowało ono koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko
Kate's KitchenSernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta
KuchniaWeDwoje.plPizza. Któż z nas jej nie lubi My osobiście uwielbiamy, ale w domowej „swojskiej” wersji. Domowa pizza na grubym cieście z kolorowym farszem idealnie
Słodkie okruszkiwąski kieliszek. Na okręgach połóż odrobinę farszu i zwiń ciasto jak pieroga. Na sam koniec sklej ze sobą końcówki pierożka, uzyskując e ten sposób uszko. Uszka gotuj we wrzątku do czasu wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem, zachęcam aby skorzystać z mojego przepisu na barszcz czerwony wigilijny . SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach
nietylkopasta.pltrzy części i rozwałkować, podsypując mąką. Na wierzch rozwałkowanego ciasta posypać czekoladę i wcisnąć ją delikatnie wałkując wałkiem. Wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Moje ciasteczka, są w kształcie jajeczek i króliczków, ze względu na nadchodzące święta. Jeśli będziecie je przechowywać w szczelnym pojemniku to długo
Agusiowe smakołykiBabki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z bakaliami, cytrynowe i bardzo słodziutkie. Każdy ma swoje przepisy sprawdzone, swoje ulubione. Ja jednak lubię eksperymentować i za każdym razem inną babkę przygotować. Bakalie, które do ciasta tym razem dodałam, specjalnie w mące nie poobtaczałam. Dzięki temu na dnie wylądowały
Moniki SmakołykiWujku, czy jest coś słodkiego? Dziecko, przedwczoraj były święta :) Dopiero zjedliście mazurki... Ale jak nic nie ma :), to trzeba coś ukręcić. Najszybciej drożdżówkę, na słodko i coś tam można dodać, owoce,... Znalazł się jeszcze serek i kandyzowane pomarańcze... Zwijamy dwa warkocze i potem skręcamy ze sobą :) Jedno ciasto gotowe, jeszcze dwa. Dzieci dużo, to jednego piec się
chleba naszegoKtóż z nas nie kocha czekolady? To jeden z najstarszych smakołyków. Obecnie możemy ją kupić w najróżniejszych wersjach: tabliczki, pralinki, pyszne czekoladowe ciasta, ciasteczka, lody z
Słodkie okruszkijuż po Wigilii, ale nie było kiedy pisać przez Święta. Nawet nie otwierałam komputera, żeby poczytać a co dopiero mówić o prowadzeniu bloga! Przepis jest jednak na tyle uniwersalny, że latem można go wykorzystać do pierogów z jagodami czy truskawkami. Przepis jest tak banalnie prosty, że poza wyrobieniem ciasta, właściwie całą robotę zrobił mój 6 letni syn :) Miał
Mama z MotylemPierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas
Smakołyki Berenikiznaczy... no więc mam wielką nadzieję, że jeszcze przed świętami pojawi się "Słodka" :) Do sałatki nie miałam wszystkich składników, to wcale nie oznacza, że nie można jej przyrządzić. Można. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;) Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej
bistro mamaDziś przy święcie zabrałam się za lepienie pierogów. Dla większości wersja mięsna, ja tam zaś wolę te z serem, a do tego zafundowałam sobie sos z jagód i miałam iście królewski posiłek. Jednak dziś nie chodzi o nadzienie, ale o samo ciasto. Zazwyczaj robię takie z jajkiem, jednak zostałam zapytana o możliwość zrobienia ciasta bez jajka
Dieta moja pasjakawy, herbaty, na co dzień i od święta. Składniki: 6 żółtek 1,5 szklanki cukru 1 kg mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 kostki smalcu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka oliwy Margarynę i smalec rozpuszczamy. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do maszynki z odpowiednią nasadką
Pyszności SłodkościNiedługo Święta więc trzeba coś pokombinować z wypiekami tak aby jak zawsze zaskoczyć Rodzinę i znajomych :) Tym razem proponuję makowiec ,niby zwykł ale zwinięty inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka
Wypieki Renedokładnie prowincji Marcerata. Danie jest popularnie przygotowywane w święta Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją przepis opracował w 1799 roku marcerański kucharz specjalnie dla austriackiego generała Alfred’a von Windisch-Graetz’a. Receptura wzbogaconej lasagne bolońskiej miała dodać sił jego wojskom mającym wkrótce walczyć z armią Napoleona. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oliwy
Bon Ton ItaliaJeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto
Mango Papajapasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet
moj przepis nastopni na 35 -40 minut. Komu trafi się kawałek ciasta z migdałem zostaje „królem/królową” i ma prawo panować cały dzień -wszyscy powinni spełniać jego/jej zachcianki. W przypadku gdy migdał trafi się pannie niedługo wyjdzie za mąż... Na podstawie książki Pani Hanny Szymanderskiej „Polskie tradycje świąteczne”. Na święto Trzech Króli pieczono również szczodraki . zastawa
królestwo garówŚwięta coraz bliżej a nie ma nic lepszego w wigilijny wieczór niż zupa grzybowa z domowym makaronem. Domowy makaron nie jest trudny do zrobienia, a można go zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach. Chociaż ciasto wyrabia się ciężko to i tak warto zrobić taki makaron ponieważ smakuje dużo lepiej niż makaron kupny. Składniki
Mama GotujeŚwiąt pozostało już tylko 10 dni - najwyższa pora pomyśleć co przygotować dla kochanej rodzinki i gości. Święconka, świąteczne śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Święconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie
Kuchnia Beatyjedną do babek a drugą keksówkę. Niestety znowu ciasto lekko opadło, ale dalej nie było zakalca i ciągle smakowało pysznie. Wszystkie osoby, które miały okazję spróbować tej piaskowej babki są tego samego zdania, co ja… babka z tego przepisu jest przepyszna! Dlatego bardzo Wam ją polecam na Święta :)! Babka piaskowa Składniki : 1 1/2 szklanki cukru + cukier wanilinowy
UgotujmyTo.plWpis pochodzi z www.mgotuje.plKapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo
Marta GotujeWyścig wózków z zakupami pomiędzy sklepowymi półkami trwa. W szrankach stają wszyscy - młodzi i starsi, chłopacy i dziewczyny, single i szczęśliwie sparowani. Przepychanki przy półce z
W kuchni Karmel-itkitego, że mam dużo czasu by myśleć o świętach, choince, prezentach i wyjątkowym menu.Idąc tym tropem zaczęłam już przedświąteczne eksperymenty. Efektem tego są pierogi, które chciałam przetestować zanim podam je na wigilijną kolacje. Farsz do nich nie jest żadnym odkryciem, jednak w mojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta
Przysmaki KarolkiWychodzę z założenia, że miłość nie jest do święta i jeśli nie będziemy ją okazywać codziennie i dbać o nią to bardzo szybko się wypali. Dla tych którzy jednak organizują kolacje ze dwoje i nie mają pomysłu an deser polecam czekoladowe cudo. Bardzo smacznie, nie za słodkie ciasto brownie z masą z białej czekolady polaną czekoladą deserową
ciastkarnia na kruchym spodzieŚwięta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 10 dag cukru pudru- 2 łyżeczki
Zainspirowana w kuchnisię tak gdyż pewnego wieczora, nagle, całkiem niespodziewanie, kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia, rozchorowały się jej dzieci. Wbrew wszelkim oczekiwaniom chorowanie trwało i trwało, minęła Wigilia, minęły Święta, gorączka na kilka dni odpuściła by powrócić ze zdwojoną mocą. Pod znakiem ostrych dyżurów, czytania książek i oglądania bajek, biegania z termometrem oraz okładami Sylwester przemknął nie wiadomo(...)dużo słodkości, m.in. fińskie ciasto świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka z leśnymi grzybami oraz cebulką, pierogi z sandaczem i koperkiem, śledzie w pomidorach oraz sałatka warzywna. W pierwszy dzień Świąt ponieważ gościliśmy rodzinę Małżona
Dzieje kuchennej Wiewióryczekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają! W tym przypadku absolutnie nikt nie zwraca uwagi na kalorie! Idealny do popołudniowej kawy, na przyjęcie, szaloną imprezę albo Święta! Zawsze zrobi furorę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica(...)cieniutkim strumieniem wlewamy do białek – cały czas ubijamy na najwyższych obrotach – beza musi być sztywna, lśniąca i schłodzona. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200C na ok. 5 minut w celu opalenia. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoświęto nazywane było Szczodre Gody. Na pamiątkę tego, w niektórych częściach kraju jada się małe bułeczki zwane szczodrakami. Zazwyczaj są drożdżowe, ale ja zrobiłem na zakwasie. I to gryczanym :) Składniki: - kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto(...)stracił on też swoje walory smakowe. Składniki: - płatki owsiane - mak Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na proszek. Dodajemy mak i tyle wody, aby powstało nam gęste, lejące się naleśnikowe ciasto. Nalewamy na patelnie i smażymy małe placki. Kutia Była to tak wypasiona potrawa, że symbolizowała dostatek. Wszystkie najlepsze dary natury w jednym. Co prawda kasza jaglana jest znanym symbolem biedoty
Kryzysowa Książka Kucharskamnie domownicy wprost za nimi przepadają. Dziś zapraszam Was na roladę z masą makową. Taki drożdżowy makowiec idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy lub herbaty, jak również na Święta. Spróbujcie. Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. 2016-04-13 12:14:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)roboty Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce
Słodkie okruszkiCiasto jest piaskowe, sypkie, ale się nie kruszy. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru (wyszła idealnie słodka) i konfitury (akurat tyle było w słoiczku), nie ubijałam też osobno białek (w niczym to nie zaszkodziła - babeczka wyszła pulchniutka i lekka). Jeśli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor, wystarczy dodać więcej barwnika. Coś jeszcze...? Ach, tak! Nie czekajcie do kolejnych Świąt(...)puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać czekoladę, konfiturę i śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miskując tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier puder
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieszę się z każdego dnia odpoczynku. Miniony tydzień był bardzo absorbujący. Wychodziłam z domu rano i wracałam bardzo późnym wieczorem. Trwały bowiem przygotowania do największej uroczystości w naszej szkole – Święta Patrona. Piątek był niezwykle emocjonujący. Goście dopisali. Występy się udały. Wszyscy byli zadowoleni. Byłam bardzo dumna ze swoich uczniów i nauczycieli, którzy, jak zawsze, stanęli na wysokości zadania(...)nadal sprawdza się wspaniale. Zmieniłam w nim tylko jedno – jabłka pokroiłam w plasterki, nie ścierałam ich na tarce. Po godzinie w całym domu unosił się wspaniały zapach pieczonego ciasta. Gdy szarlotka już kończyła się piec, ja kończyłam przygotowanie drugiego ciasta – murzynka z bananami i orzechami. Przepis znalazłam na tej stronie . Wydawał się nieskomplikowany, więc postanowiłam go wypróbować. I nie pomyliłam
W mojej kuchniCodzienne Przyjemności),Ewelina (Przy Kubku Kawy) oraz ja, Karmel-itka, ruszyłyśmy do Wargowa. Tam czekała na nas Grażyna (Grażyna Gotuje). To właśnie Grażyna zorganizowała i zaprosiła nas na Święto Pyry Wielkopolskich Blogerów.Ugoszczone przez panie z Koła Gospodyń miałyśmy okazję skosztować pysznych plyndzy ziemniaczanych, które są symbolem, "znakiem firmowym" tejże wsi. owe placuszki - podane z tzatziki, salsą i sosem(...)orazpyszna i ostrra salsa Karoliny. Oraz pyszne leczo. Wszystko idealnie współgrało! leczo. Spotkanie było na wysokim poziomie! Pomimo niewielkiego zorientowania pań w blogosferze,aktywnie uczestniczyły w pogaduszkach. ciasto dyniowe z mikrofalii Grażynki. ciasto ze śliwkami. Natomiast samo Wargowo... Mała wioseczka z niesamowitą panią Sołtys! Kobieta, w kwiecie wieku, która posiada w sobie niezwykłą energię i ogromną
W kuchni Karmel-itkizawsze chce się je przygotować. No chyba, że jest to prosty i szybki przepis. Taki jak ten. Cynamonowe oponki serowe to idealny wypiek na co dzień i od święta. Są puszyste i aromatyczne. Do przygotowania cynamonowych oponek serowych będziecie potrzebowali szerokiego garnka, który zapewni Wam łatwe smażenie w głębokim tłuszczu. SKŁADNIKI na 15 szt.: 2 szklanki(...)PRZYGOTOWANIE: Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy 2 jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier biały i waniliowy. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie porcje. W między czasie wstawiamy olej do gotowania w szerokim garnku. Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w nich
kulinarnyJadniach, kiedy to ciasto zmięknie, przesiąknie aromatem dżemu. Piernik jest wtedy bardzo „piernikowy” i po prostu rozpływa się w ustach Przechowywanie bardzo mu służy. Ja trzymam zawinięty piernik w papier do pieczenia, ale dodatkowo możecie owinąć go w folię. Dawno nie jadłam tak pysznego piernika, więc pewnie bez wahania, zrobię go na Święta. Jeszcze ten rozchodzący(...)ładnie i raczej będę na przyszłość ratować się zwykłą tradycyjną polewą czekoladową. Nie zmienia to faktu, że piernik smakuje doskonale a co ważne, można go zrobić kilka dni przed Świętami i potem nie stać niepotrzebnie w kuchni. Przepis pochodzi ze strony http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/ , ale zrobiłam tutaj małe modyfikacje – nie dodałam migdałów, za to dorzuciłam orzechy, które
Mieszam w GarnkuDobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś
Kuchnia ŁukaszaNa zakończenie karnawału prosty śmietanowiec, najłatwiejszy przepis na blogu. Tak dla kontrastu, bo właśnie przygotowuję dla Was najbardziej pracochłonny przepis, który zaczęłam już w czerwcu ubiegłego
dolcevitainmykitchenDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCoś dawno nie było u nas recenzji czekolady co już niektórzy zdążyli zauważyć. Obiecałyśmy, że od nowego roku to się zmieni, więc słowa dotrzymujemy i dziś
Candy PandasWarzywna Charlotta. Edyta Guhl. Dzień Matki przypada w Niemczech na drugą niedzielę maja, jest to dużo wcześniej niż w Polsce i pamiętajmy, że jest to data
dolcevitainmykitchen